Skocz do zawartości

Polska armia nie istnieje

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Z naszego wojska zostały tylko żałosne resztki, które wegetują, podtrzymując z dnia na dzień podstawowe funkcje życiowe, takie jak kierowanie, zaopatrzenie i ochrona własna - pisze ekspert ds. wojskowych.....

http://www.rp.pl/artykul/387022.html

Może nie tak mocno- ale dużo w tym prawdy. Ja określam ten stan - jako PW - Korpus Ekspedycyjny". To co jest w kraju, to senne jednostki tyłowo-zaopatrzeniowe. Najlepiej w tej chwili działa" Agencja Mienia Wojskowego- rozprzedająca resztki po armii ( dowodzi tym mój były kumpel z początków służby w rakietówce - tyle ,że on był przewidujący i poszedł w komisary". Razem chodziliśmy na dziewczyny). I administracja koszar oraz bloków wojskowych.
Za moich czasów nie było tak ładnie odnowionych budynków dla kadry i rodzin.

Aby nasza armia przetrwała należało przejście na tzw. uzawodowienie rozłożyć na 5-lat, jak chcieli eksperci. Niestety zwyciężyła przemożna chęć polityków zabłyśnięcia pijarem [podobnie było zresztą z obniżeniem podatku dla najbogatszych i składek na ubezpieczenie społeczne]. A teraz gdy wpływy do budżetu spadły a deficyt urósł niebotycznie, wystarcza jedynie na bardzo zresztą kosztowną misję w Afganistanie.

Niedawno czytałem wypowiedzi analityków, którzy wprost stwierdzili, że taka obśmiewana zresztą przez nas Białoruś byłaby w stanie zająć pół Polski w ciągu 24-48 godzin! A NATO nie ma żadnych planów działań w takiej sytuacji...
To tak ku przestrodze tym, którzy tu na Forum tak nagminnie uwielbiają wymachiwać szabelkami; a to Putinowi, a to Łukaszence...

A ja powiem tak,wstydzę się,że jestem polakiem jak mamy taka armię do dupy!!!Pisze tak dlatego,gdyz interesuję się wojna,eksploracją ,surwiwalem,doktryną wojenną,historią,technika uzbrojenia i wszystkim co związane z extremalnym.Mam wielu kolegów w Armii polskiej i jest to żałosne co tam sie dzieje.Piszcie co chcecie ale na własnej skórze i oczach a także fotkach mam to,czym nie może poszczycić się nasza armia.Poprostu obłed:każdy może wjść na teren koszar,jednostki.Przy minamalnym wysiłku dotrzec do kadr,do sztabu.Zreszta szkoda pisać,Większość kadry jest pod wpływem alkoholu i swoich interesów.Żałosne.Naprawdę.Szkoda tylko takich jednosek jak GROM,FEROZA itp.Bo ich reputacja na tym ucierpi.

Większość kadry jest pod wpływem alkoholu i swoich interesów"

rany, boloBres, chłopie skąd te info ?? odnoszę wrażenie, że z poprzedniej epoki.....tamten system padł, mamy już od paru lat nowy, a przepisy w wojsku obowiązują wszystkich - kary za picie w pracy też są....i to jeszcze jakie !

jak dla mnie - bzdury kolego piszesz

Panowie jeżeli chcecie to dam wam powdy w ralu.Ale to na priv.A tak wogóle to sądze,że chyba jesteście na etacie armii?Skoro tak ją bronicie.To zaczynamy bo sie zdenerowałem;w pewnej jednostce wchodzę sobie z kolega bez żadnych przepustek iko ntroli.Poprostu bo jestem kolega ich kolegii.Na jednostce to juz chodzę jak paw.Zaglądam wszędzie,nawet do hangarów.i co?Przestańmy sie oszukiwać.Pewien strateg obliczył nasza zdolność obronną armi nna jakieś 5 minut a potem to istny Sajgon.Nikt nie wie o co kamian,itd.itp.Kończe swą wypowiedż na tym gdyz stanu tego nic nie zmieni przynajmniej przez 10 lat Pozdarwiam i bez urazy.

kolego boloBres - powiem tylko tyle - lepiej nie oceniaj po jednym incydencie całej armii.

to co napisałeś jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że w (pip) byłeś i (pip) widziałeś, dlatego całą polską armię mierzysz jedną miarą.

Dobra Jednosyka Wojskowa w Bydgoszczy,Jednostka Wosjkowa w Legnicy,Jednostka Wiojskowa w Radomiu,Jednostka Wojskowa w WesołejJednostka Wojskowa w Wesołej,starczy.Więcej nie będę wymieniał.A cos sie tak Pan uwziął na obronę polskiej Armii?Nie oszukujmy się,realia są znane wszystkim i nic nie zmieni Pana wypowiedź.Oprócz elitrnych jednostek reszta jest do bani.Co innego wrześniowe jednostki naszej świetniej ARMII 39 to była chluba Narodu...!

Naprawdę.Szkoda tylko takich jednosek jak GROM,FEROZA itp.Bo ich reputacja na tym ucierpi"
Zapewne chodziło ci o FORMOZĘ :) Jako podoficer muszę z przykrością stwierdzić, że nasza gotowość bojowa jest równa zeru. Świetnie nam pójdzie na ćwiczeniach i pokazach, niezłe w Afganie czy na Bałkanach, ale w kraju...

żeby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem :)

w przypadku ewidentnych naruszeń porządku wojskowego i regulaminów wojskowych, należało powiadomić o tym fakcie odpowiednie organa (nie będę wymieniał jakie, każdy wie) - tak samo jak w cywilu"

podam przykład : jeżeli zobaczysz pijanego kierowcę, to co zrobisz? nie zareagujesz ?

a w ten sposób można wymienić wszystkie jednostki w Polsce i może okazać się, że w każdej jest coś do czego można się przyczepić - to odnośnie jednostek, które wymieniłeś

uwziąłem się ? - nie ! obecna armia jaka jest, taka jest - wpływ na to ma wiele czynników - można o tym poczytać i usłyszeć w mediach - i sama polska armia nie ma na to niestety najmniejszego wpływu

a jeżeli chodzi o armię z 39 r. - możesz być pewny, że w momencie jakiegokolwiek zagrożenia, obecni żołnierze nie będą szczędzić krwi w obronie ojczyzny - i pamiętaj mamy tylko tę armię - inni nam nie pomogą....jak w 39 r.

Nie oszukujmy się,realia są znane wszystkim i nic nie zmieni Pana wypowiedź"

właśnie tacy jak ty kolego tworzą stereotypy i fałszywy obraz armii - bo coś tam widziałem, coś tam słyszałem od kolegi czy znajomych.
do dzisiaj istnieje twiedzenie, że w armii jest miodzik i mleczko, że żołnierze są uprzywilejowani.

poszukaj w necie forum wojskowego i poczytaj jak naprawdę jest w armmi, co sami żołnierze piszą, co ich boli w wojsku polskim, jakie są problemy techniczne i wiele, wiele innych - wtedy zacznij o niej wydawać osądy i opinie

Bez urazy,obrazy itp.Czy kol.Tyfus widział nasze wojsko od środka? Znaczy się służył był,pracował w nim? Może jako pracownik cywilny?
Jeśli nie? To szkoda strzępić sobie języka.Ponieważ uważam,że nie posiada kol.Odpowiedniej wiedzy na ten temat.A jeśli kol.Zna temat od kuchni,to nie było tematu.
Ja znam. Siedem lat.
pzdr.

kolego mihura - powiem krótko - dość dobrze znam realia obecnej armii, i proszę, nie pisz mi że nie mam odpowiedniej wiedzy - może nie jest ona kompletna, ale jest.
ja też znam temat - 22 lata

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 23:13 04-11-2009

Widzę, że dyskusja zeszła na manowce, a przecież nie oto chyba chodzi, czy gdzieś się tam jakiś żołnierz ewentualnie nachlał, czy też nie. Bądźmy poważni!

Ja chciałem jedynie przypomnieć, że eksperci ostrzegali rządzących i to wtedy gdy nie było jeszcze kryzysu [acz już pewne oznaki tegoż się pojawiały], gdy był jeszcze dość wysoki przyrost PKB i rosły wpływy do budżetu, przed zbyt szybkim uzawodowieniem armii.
A ostrzegali mówiąc: to trzeba rozłożyć w czasie, bo jak to zrobicie w ciągu roku to BRAKNIE PIENIĘDZY NA NOWOCZESNY SPRZĘT! I mówili to wówczas, gdy nikomu się jeszcze nie śniły takie ostre cięcia finansów armii...

A spełnił się jeszcze gorszy scenariusz; bo obecnie nie ma pieniędzy zarówno na sprzęt jak i na samych żołnierzy...

dokładnie balans, tak jak piszesz :)

starałem się to mniej więcej przybliżyć....może wybrałem zbyt okrężną drogę ?

ale kto to wie i rozumie, nie miał problemów ze zrozumieniem, a reszta to .....kasztanienie :)

pozdro balans :)

brak konkretnej reformy w naszych siłach zbrojnych,armia jest ,ale jej nie ma,to prawda że mamy problem z uzbrojeniem pułku i wysłaniem jej na misję,tak czy inaczej to generalnie armii nie ma,sugestie oficerów są zbędne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie