Skocz do zawartości

OPL Wojska Polskiego

11021979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapraszam do dyskusji na temat WOPL, WLOP, OPK i innych formacji i jednostek wojskowych zwiazanych z obroną przeciwlotnicza. Mile widziane dokumenty, wspomnienia, fotografie i wspomnienia byłych zołnierzy tych formacji.

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W zasadzie dobre określenie na temat środków OPL - Wspomnienia".

Krug, Kub, Newa, Wołchow, Osa.....

Jedyne chyba najnowocześniejsze rakiety p-lot w Polsce to jeśli wierzyć Nowej Technice Wojskowej" rakiety Grom" po modernizacji - z tym, że są ręczne środki p-lot.

A Rosjanie już wprowadzają uniwersalny system S-500,jeden z najnowocześniejszych na świecie...
Napisano
Rakiety GROM zaliczamy do PPZR (czyli przenośnych przeciwlotniczych zestawów rakietowych) i są to obecnie najnowsze zestawy rakietowe w WP. Są bardzo niebezpiecznym środkiem zwalczania celów powietrznych na niskich wysokościach.
Napisano

Newy są ponoć bardzo dobre i modernizowane, KUBy szykuje się do wycofania ale nadal są a z rakietą 3M9M3E mają całkiem niezłe osiągi a OSY są też modernizowane i jeszcze długo pozostaną w naszej armii, Ja służyłem na KUBach mam całą instrukcje obsługi do SSWN(radaru)

Napisano
Zestawy KUB i OSA są rzeczywiście modernizowane ale Kubusie" za kilka lat odejdą do histori OPL. Najgorsze jest to że jest coraz mniej pułków przeciwlotniczych i w zamian za likwidowane pułki nic nowego sie nie tworzy ze wzgledu na brak zakupów nowego sprzętu. Na dzień dzisiejszy mamy 6-ść pplot z czego 3 pplot jest łączony z 8 pplot (czyli część 3pplot przechodzi w podporządkowanie 8 pplot ale niektóre dywizjony są likwidowane) w zamierzeniu jest przeniesienie pułku z Leszna do Czerwieńska i z Elbląga do Gołdapi. Suma sumarą" zostaną nam za kilka lat 3-y pplot. Powstała kilkanaście lat temu bardzo dobra książka pt. Tarcza Przeciwlotnicza" Ś.P. gen. Jauera w której w bardzo profesionalny i fachowy sposób opisano znaczenie środków OPL na współczesnym polu walki. Nasi mocodawcy" chyba nie odrobili tej lektury. Konflikty w Iraku i na Bałkanach pokazały że bez skutecznego systemu OPL lotnictwo robi co chce z wojskami lądowymi nawet nowoczesnych i licznych armii. Kilka nowoczesnych baterii plot. blokuje i utrudnia działanie nawet liczniejszej i nowocześniejszej armii. W naszej armii na dzień dzisiejszy nie ma pomysłu na nowe środki zwalczania ŚNP da średnich i dalekich odległościach. Jedna bateria Patriot nic tu nie zdziała. Potrzeba przynajmniej 2-3 tego typu baterii w kazdej dywizji i kilku samodzielnych pododdziałów. Lata 70-te i 80-te ubiegłego wieku były latami najlepszymi jak do tej pory dla OPL. Wprowadzono wówczas duże ilości jak na tamte czasy nowoczesnego sprzętu przeciwlotniczego.
Napisano
Byłem swego czasu operatorem SSWN ( SNR ) na zestawie KUB.
Jednak start takiej rakiety widziałem jednak tylko w telewizji jak zaczęli strzelać z nich już u nas w Wicku Morskim.Wcześniej z tego co wiem jednostki jeździły na strzelania chyba co kilka lat do ZSRR.
Rakieta nie musi trafić bezpośrednio celu.Wybucha do 6 metrów od niego rażąc go odłamkami.
Napisano
Wołchow skuteczne był w latach 60 i 70.

Tyle że już przestarzały w 80'. U nas wtedy szczyt techniki to był jeden pułk z rakietami S-200. Rosjanie mieli już wtedy rakiety S-300.

Podobno WP chciało kupić S-300 w końcu lat 80, ale liczyli nam bardzo drogo i nie doszło do zakupu.
W zamian za to nabyliśmy rakiety nie przeciwlotnicze a taktyczne - Toczka. Dostarczone w 1989 r....
Napisano
U mnie na kompanii jest fajne zdjęcie rozstawione Wołchowy i obok nich w kółeczku kaprale. A ktoś wie kiedy zlikwidują KUBy i czy planują coś w zamian co się stanie z tymi dywizjonami, może jak MON nie będzie miał czym ich zastąpić to zdecyduje się na jakieś tanie modernizacje.
Napisano

Wszystkie jednostki rakietowe LWP zarówno przeciwlotnicze jak i artylerii rakiet taktycznych typu: Łuna, Tochka, ScudA, ScudB odbywały strzelania w Kazachstanie na poligonie Aszałuk do lat 90-tych. Większość jednostek opl wykonywało tam strzelania które kończyły etap szkolenia i wprowadzenia na uzbrojenie jednostki danego typu uzbrojenia. Ciekawostką jest, że pierwsze i jedyne strzelanie bojowe zestawu S-200 Wega z 78 Pułku Rakietowego OP z Mrzeżyna odbyło się 20 lat temu - 4 czerwca 1988 r. na poligonie w kazachstańskim Aszałuku. Podczas ćwiczenia „Ocelot” 1988 pułk wykonał zadanie zestrzelenia celu, który wykonywał lot na wysokości 8 km, w odległości 80 - 120 km. Za strzelania bojowe pułk uzyskał ocenę bardzo dobrą. Od 1990r strzelania wykonywane są na CPSP Wicko Morskie.

Napisano

Rejon poligonu w Kazachstanie. W pobliżu poligonu Aszałuk znajduje sie poligon Kapustnyj Jar gdzie rosjanie testowali pierwsze ładunki jądrowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie