Sylwester/Fidest Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 garsc boratyn dam od siebie i jak co mozecie słac do mnie :) mieszkam pod warszawa i czas na takowy prowokacyjny przekret znajde, mam tez kontakt do kilku ludzi z TV wiec poprawi to nagłosnienie sprawy , Pozdr
mihura Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 Słać boratyny do..... Tygla. Jak poraz setny obudzicie się z ręką w nocniku....To przecież i tak nic nie zmieni.pzdr.
majros Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 12 groszy, tylko nie płacz proszę12 groszy w zębach tu przynoszę13 boratynka dla ministra a nóż coś się zmieni...
mihura Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Panowie tutaj trzeba przeforsować jakąś poprawę do ustawy. Jestem z wami sercem i duchem.Ale gdzie z motyką na słoneczko. Boratynki?Przecież oni je w......ą do śmieci. Szkoda.Tam nie ma poważnych ludzi,a całe to amatorskie spacerowanie z piszczałką to mają głeboko w d...e.pzdr.ps.Trzymam kciuki.
mjut Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Akcja ewidentnie traci na uderzeniu. Prze pierdzenie w stylu a po co, a czemu, a komu. Kolejne temat, który możecie już skasować. Jak dużo na tym forum było pomysłów, co zrobić, jak zrobić, kiedy zrobić (żeby coś zmienić) tak dużo było też osób, które zniechęcały pozostałe osoby do działania :)Gratuluję podejścia, pozdrawiam i życzę powodzenia w życiu w PRL.
8total4 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Niestety, ale ja np. od początku nie widziałem w wątku żadnych konkretów, no ale mogę się mylić..pozdrawiam.
zbyniek Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Sprawa w tym ma sęk, że nie jesteśmy w stanie zorganizować dokładnej zbiórki monet, każde forum pisze co innego, a wszyscy powinni się zjednoczyć, wyznaczyć punkt(osoby) które by przyjmowały monety i wtedy można by coś zadziałać, a z tego co widzę to każde forum działa na własna rzecz a w konsekwencji nikt nic nie robi bo nie wie jak się za to zabrać... Ale pomysł był rewelacyjny. pozdr
ZUBIKED Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 Prawdę rzekł ten kto powiedził: Gdzie dwóch polaków tam trzy zdaniaA czy nie prościej byłoby ustalić jakąś konkretną jedną datenp 6 grudnia ( Mikołaja ) gdzie kazdy od siebie i na swój koszt włożyłby w kopertę Boratynke" i wysłał na adres ministerstwa ?Cele jakie osiągnelibyśmy : - Zwrócenie uwagi na problem - Każdy list byłby bardzo poważnie traktowany ( z uwagi na to cenny zabytek , przecież nie wrzuca listu do kosza ) - Każdy od siebie wrzucił by swoją petycję - Ministerstwo byłoby zakorkowane" listami przed świętami i nowym rokiem. Jeżeli wzieło by udził w tej aukcji przynajmniej połowa zadeklarowanych poszukiwaczy , co nie odbiłoby się bez echa - ( wasze propozycje )
FalkenBurg Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Mi się wydaje że ludzie z naszego kręgu boją się wychylać i dlatego każda akcja itp pali na panewce lub większej części z nas po prostu nie chce się . Podejrzewam że większość kopert była by bez adresu zwrotnego.,,Anonimowa akcja lub za spamowanie ministerstwa mogło by niekorzystnie wpłynąć na nasz cel'' Brakuje też osoby która skordynowała by akcję moim zdaniem powinien powstać artykuł w Odkrywcy (redakcja powinna sama z chęcią zaproponować to ;-/)w którym był by zawarty adres wiarygodnego odbiorcy moniaków wypowiedz jakiegoś prawnika na temat prawnego sensu akcji itp.
Yahny Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Nie chce mi się czytać całości, nie wiem, czy ktoś to już pisał.Jednorazowe przekazanie nawet tony monet gówno da. Jakaś krótka notka w prasie, czy tv.Tylko forma tak jak ZUBIKED pisze da jakiś efekt.I nawet nie jeden dzień, ale jeden miesiąc.Jeżeli każdy wyśle koperte z moniakiem (adres zwrotny dowolny), to z pewnością w końcu fakt wypłynie.Chodzi tylko i wyłącznie o zainteresowanie się nami. Dalej jakoś pójdzie. Z pewnością kogoś będą chcieli zaprosić.I żadnych fantów poza boratynkami, fenisiami itp!!!Ja jestem gotowy wysłać z pięć listów.Tylko dajcie adres!!
Cowboys From Hell Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Ja też mogę kilka zabytków" wysłać.A co mi tam :)
ZUBIKED Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Ogólnie dostepna informacjahttp://www.mkidn.gov.pl/ministerstwo/kontakt.html
radet82 Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Koledzy dorzuce równiez cos od siebie. Trzeba tylko ustalic kto to zbierze
zabi Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Panowie coś ucichło to wszystko, na stronie monetadlaministra nie ma żadnych nowych info odnośnie akcji. Co jest?
zyziu Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Drodzy koledzy. Akcja jest bardzo efektowna , lecz myślę że mało skuteczna. No i co najważniejsze skierowana nie tam gdzie powinna. Po pierwsze primo" - minister jest elementem władzy wykonawczej a nie ustawodawczej, po drugie primo" władza ustawodawcza to sejm i senat, a ci Panowie są wybierani przez nas szaraczków ( wyborców). Więc sęsowniej było by zorganizować ogólnopolską akcję polegającą na odwiedzeniu tego samego dnia wszystkich biur poselskich szanownych przedstawicieli narodu ( podobno w poniedziałki) bez względu na przynależność partyjną, z konkretnymi propozycjami zmian w naszym prawodawstwie. Może to wygląda na wielką kobyłę" ale tak naprawdę każdy w swoim okręgu ma 1-2 posłów. Pierwszy krok to przygotować ( sprecyzować ) nasze wnioski na szanownym forum. Powielić jednolity tekst , zebrać kilka podpisów wyborców i walnąć na stół. A przy następnym poniedziałku urzędowania szanownego posła ponownie go odwiedzić i spytać o podjęte kroki....i tak do skutku, lub ponownych wyborów.....uff
arturborat Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 A może by tak, zamiast przedstawiać projekt zmian prawnych, poprosić o oficjlaną wykładnię obowiązujących przepisów? Osobiście uważam, że poszukiwania poza miejscami wpisanymi do rejestru nie wymagają żadnej zgody, a archeolodzy i urzędnicy robili nas poprostu w bambuku. Ale to oczywiście tylko moje zdanie. Nie będę tu tego tłumaczył, bo sprawa jest wałkowana w wątku:http://www.odkrywca.pl/poszukiwania-bez-zezwolenia-wazne,661868.html#661868I lepiej chyba byłoby uderzać w tej kwestii do Ministra Kultury, bo właśnie on jest władzą wykonawczą i odpowiada za to, jak stosowane jest prawo i czy jest łamane lub naginane.Artur
zyziu Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Artur. Naginanie prawa jak to nazywasz to takzwana interpretacja. A do takowej ma prawo każdy urzędas i tak za nic nie odpowiada. (Przypadk optimusa za przykład) Dopuki prawo jasno nie określi zasad to żaden się nie wychyli z przychylną interpretacją , ponieważ środowisko archeologów, oraz części historyków bardzo szybko potraktowało by nadgorliwca prokuratorem. Pozdrawiam Grzegorz
arturborat Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Ale zasady są jasno określone. Rozporządznie Ministra mówi tylko o zezwoleniu na poszukiwania w zabytkach wpisanych do rejestru. Moim zdaniem tu nia ma nawet co interpretować. Poszukiwanie poza mijescami wpisanymi do rejestru nie wymaga żadnej zgody. Zerknij na ostatnie posty w wątku podanym wyżej: co daje się poszukiwaczom, gdy oficjalnie występują o zgodę na poszukiwaniapozamiejscamiwpisanymi do rejestru. A poza tym, masz kompleksowy projekt nowelizacji ustawy o zabytkach? Jeśli jest chętnie się z nim zapoznam.Artur
zbyniek Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 Widać, że tu Polacy :D jeden powie: ak", a drugi powie: dobrze masz rację ALE...." :) sami swoi xD pozdr
arturborat Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 @zyziu Naginanie prawa jak to nazywasz to takzwana interpretacja. A do takowej ma prawo każdy urzędas i tak za nic nie odpowiada. (Przypadk optimusa za przykład)"To dobry przykład. Zauważ jednak, że pan Kluska nie rozdzierał szat żądając zmian prawa, lecz udowodnił, iż został potraktowany niezgodnie z prawem. Sądzę, że poszukiwacze są w podobnej sytuacji. Arturt
Cowboys From Hell Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Witam.Coś wszystko ucichło.Co z tą akcją?Ktoś coś knuje na święta dla ministra? :)
kadet Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 przedni pomysł , ale zgagi dostałem jak czytałem takie niekonkretne wypowiedzi . Więcej odwagi !akcja BORATYNKA " zasługuje na uwagę .moje propozycje 1-wyznaczenie osób , osobę do zbiórki boratynek (tylko , boratynek , bo zrobi sie bajzel )2-trzeba podzielić się na jakieś rejony a rejony na ewentualne obszary 3-każdy rejon niech założy swój wątek w dziale spotkania integracje" o nazwie np. BORATYNKA REJON WARSZAWA"zdrów
kadet Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 WARSZAWA http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663546#968278
mjut Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Wątek jak myślałem umarł i sądzę, że na dłuższą metę nie reanimujesz go kolego Kadet.
kadet Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 zdechł jak wszystkie podobne akcje .jesteśmy beznadziejni żeby nie móc pociągnąć takiej błahej i prostej sprawy .WSTYD I HAŃBA PANOWIE I PANIE
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.