Wyro Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Oficerski guzik pułku 14 lub innej formacji, ale czy wczesne KP czy raczej XW? Pozłacany więc oficerski raczej. Proszę o każdy wnoszący coś ID. Dzięki!
pni Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Nie odpowiem ci na twoje pytanie, tylko chce ci pogratulować piękny guzik.
adek_ Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 miód malina. Wyro trafil go po 2 minutach szukania wczoraj czym zakasowal reszte załogi do końca dnia ;)
8total4 Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Panowie ciężka sprawa..Wyro jakiego kształtu jest guzik, idealnie płaski czy leciutko wypukły??Sygnatura z czasów Xięstwa, ale czy na pewno w tych czasach używano guzików złoconych, z pierścieniem okalającym brzeg, oraz z uszkiem tego typu??jakiej wielkości jest guzik??pozdrawiam.
Wyro Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Zrobię pomiary w domu. Bardzo delikatnie, ale jest wypukły. Reszte dopisze w domu.
Arseon Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 zakasował ? adek dlaczego używasz terminologii rywalizacji...no tak ale chyba inaczej się nie da tego określićgratki mega farciarzu !
zmija Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 O ja p......ogratulować chciałem! :-)
Wyro Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Dzięki chłopaki, fant fantem, ale te uznania.... należą się Panu Kanarowi, poklejonemu, wyłączającemu się raz na 1h, ze skróconą rurką i z innymi defektami:)A co do ID: jak zwykle dalej nic na pewno nie wiem. Podonie myślę jak Total. Może to być sam przełom XW na KP. Ale czy XW czy KP nie wiem dalej. A czy 14 Pułk Liniowy, czy Szwolerzerowie czy Kirasjerzy czy inny diabeł? 14stke nie jedna formacja nosiła w labrach i w takich guziorkach w ogóle. Tyle, że to Minchaimer, ma numer... Moje pytanie: czy istnieje i kto ma katalog guzików familii Minchaimerów?
Wyro Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Poczytałem gdzie indziej, porozmawiałem z SZZ (facet ma wiedzę o guzikach sporą) i wiem już, że Księstwo Warszawskie, guzik oficerski). Co do KP, jest kilka argumentów, że nie, al;e jeden istotny... nie było pułku nr 14:)
darso Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 Może to być 14 Pułk Kirasjerów Księstwa Warszawskiego lub 14 Pułk Piechoty Księstwa Warszawskiego - z pewnością jest to guzik oficerski a do jakiego pułku mógł należeć jego właściciel można doszukiwać z tak zwanego kontekstu" znaleziska. Piękne trafienie! :)
Wyro Napisano 13 Październik 2009 Autor Napisano 13 Październik 2009 No na razie też słyszałem o 14 pułku Kirasjerów i piechoty liniowej XW. SZZ chyba jeszcze mówił o szwoleżerach, ale nie jestem pewien. Gdyby to byli kirasjerzy, byłoby już na prawdę super, ale jak mówisz, chyba tylko z kontekstu. Na razie nic mi nie wychodzi, ale nie grzebałem jeszcze bardzo.
darso Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 Kontekst" to także miejsce znalezienia ;)
Wyro Napisano 13 Październik 2009 Autor Napisano 13 Październik 2009 Wiem, Przyjacielu:) Wiem. Ale nie za bardzo chce na mapie na forum tutaj zaznaczyć:)
Wyro Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Słuchajcie, czytam lekturę o guzikach (m.in) w XW. Czy żółty guzik znaczy pozłacany??????????? Jeśli tak to muszę zeskanować materiały i wrzucić, bo nie wiem czy niektóre formacje nie nosiłyby takich które uważamy za oficerskie.
Martian Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Wyro ja znalazłem takie czwartaki" po wyjęciu z ziemi wyglądały jak twoje (jak pozłacane) ale po wyczyszczeniu okazało się, że są posrebrzane a nie pozłacane. Masz pewność, że powłoka to pozłacanie?
Wyro Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Poczytałem o umundurowaniu wojsk XW w albumie Napoleon i Polacy". Wynika z niego, że oficerowie kirasjerów mieli posrebrzane guziki, a podoficerowie i zwykli żołnierze białe. A jeśli dobrze doczytałem w wielu innych pułkach (pewnie i w 14 piechoty) oficerowie mieli pozłacane a reszta żółte. A więc chyba już cała zagadka rozwiązana:) Ilu mogło być wyższych rangą oficerów w takim pułku noszących pozłacane guziki? Tylko to pytanie mi pozostało.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.