Skocz do zawartości

Kącik degustatora ;)

Stedke-Haemorrhage

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sobie ostatnio próbowałem piw z za wschodniej granicy, i nie były najgorsze, a nawet dobre - jedno to było Lwowskie", a drugie Obolon" (lub podobnie - pisane oczywiście cyrylicą))- oba kupiłem w Tesco. innym moim odkryciem było też piwo Mocne polskie" w Żabce, w butelce 330 ml - naprawdę nie było złe.

A tak to Lubuskie (Zwykłe i miodowe) , Kasztelan, Tyskie (gronie, czy klasyczne wszystko jedno - ważne żeby zimne :) lub ewentualnie Żywiec.

Najgorsze piwo jakie piłem to był chyba Żywiec Porter, kosztował chyba z 8 zł i był po prostu niedobry (to nie jest tylko moja subiektywna opinia)może nieprzyzwyczajeni do Portera?

A mocniejsze alkohole pijam okazyjnie - nie mam swoich typów.

• Odpowiedzi 272
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wiele piw zza wschodniej granicy, a konkretnie z Litwy i Ukrainy, zostawia polskie wyroby daleko w pobitym polu...

Ukraiński browar Obołoń - to masówka - ale piwa robi dobre, szczególnie Pszenicznyje i Biłe (to ostatnie to lekkie piwo pszeniczne z nutą kolendry - oryginalne i wybitnie dobrze gaszące pragnienie w upalne dni - moja fatamorgana na letnich wykopkach to kelner w białym kitlu niosący na tacy wysoką szklankę z bardzo zimnym Obołoniem Biłym :)))

Porter lwowski też niezły, ale wolę rodzimy, spod Gdańska, jak pisałem wcześniej. I nie pić portera zimnego! Czerwone wino też chłodzicie do kilku stopni C.? Jeśli ie wchodzi" w temp. kilkunastu st., to znaczy że ciulowo smakuje i trzeba go stłamsić temperaturą.

Browary litewskie - multum świetnych piw, często niekonwencjonalnych. W większości wyroby niefiltrowane i łatwo psujące się, stąd mam obawy o kupno z półek sklepowych. Uwielbiam piwo wileńskie - Vilniaus Alus - Kvietinis (Pszeniczne), które ze stylem pszenicznym-bawarskim ma niewiele wspólnego, jest za to oryginalne i unikatowe. W jednym sklepie w Gdańsku można kupić je rozlewane z kega do PETa :)))

M.

Dzisiaj zdenerwowałem żonę... Poprosiłem żeby z racji tego, iż jedzie z małym do teściów, zahaczyła o mój ulubiony sklep z piwem i kupiła mi 2 portery Warmińskie ;) Dzwoni do mnie zdenerwowana i mówi że faceta powaliło i chce za dwa piwa prawie 15 złotych :D
Musiałem jej wyjaśnić że taka jest cena... Kupiła ale będzie strzelać chyba focha.... Mogłem sam jechać...

• 1 month later...
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie