Skocz do zawartości

IPN: przestępczy remont

AKMS

Rekomendowane odpowiedzi

IPN: przestępczy remont
Bartłomiej Kuraś, Kraków
2009-09-10, ostatnia aktualizacja 2009-09-09 20:44

IPN twierdzi, że remont rzeźby Władysława Hasiora Organy" na przełęczy Snozka to przestępstwo, za które grozi więzienie.

Dyrektor krakowskiego oddziału IPN Marek Lasota napisał w tej sprawie oficjalne pismo opatrzone pieczątką Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu" do Piotra Bąka, lidera blisko związanego z PiS zakopiańskiego ugrupowania Klub im. Zamoyskiego. Bąk zaskarżył do wojewody uchwałę władz Zakopanego o współfinansowaniu remontu rzeźby Hasiora niszczejącej na gorczańskiej przełęczy Snozka, czasach PRL-u opatrzonej inskrypcją Wiernym synom Ojczyzny, poległym na Podhalu w walce o utrwalenie władzy ludowej". Władze gminy Czorsztyn wspólnie z Zakopanem zamierzają odnowić rzeźbę i równocześnie usunąć kontrowersyjny napis.

Jednak według IPN samo pozostawienie pomnika w tym miejscu to przestępstwo.

Niewątpliwie odnowienie go i pozostawienie w miejscu, w którym został umieszczony w epoce komunizmu, nadałoby mu na nowo rolę narzędzia indoktrynacji politycznej, propagującej treści i przesłanie nie do pogodzenia z obowiązującym prawem, w tym zapisami Preambuły i art. 13 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz art. 256 kodeksu karnego" - czytamy w piśmie IPN.

Art. 256 kk brzmi: Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2". Natomiast w art. 13 konstytucji czytamy o zakazie odwoływania się do metod i praktyk totalitarnych.

Oburzone taką interpretacją wydaną przez IPN są władze gminy Czorsztyn, na terenie której stoją Organy" Hasiora. - Rzeźbę chcemy wyremontować, bo jej zły stan techniczny jest zagrożeniem dla osób, które ją odwiedzają. Kontrowersyjną inskrypcję już dawno postanowiliśmy usunąć. Ale pomnika nie pozwolimy ruszyć. Taka jest wola zdecydowanej większości mieszkających tu ludzi i władz gminy - mówi Waldemar Wojtaszek, wójt gminy Czorsztyn. Podkreśla, że intencją Władysława Hasiora było postawienie Organów" w hołdzie wszystkim, którzy zginęli na tych terenach w trudnych latach powojennych.

- To, że władza ludowa opatrzyła rzeźbę swoją inskrypcją, nie jest jego winą. Mamy już zebrane środki na remont, który planujemy rozpocząć jeszcze w tym roku. Przyjmiemy też na sesji specjalną uchwałę w tej sprawie, wbrew stanowisku IPN. Bo to jest nasza sprawa, a nie IPN - dodaje.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7020590,IPN__przestepczy_remont.html

Komentarze pod artykułem na stronie, mówią same za siebie.

Rzeźba Hasiora to jest dzieło sztuki , i to nietuzinkowe. A temu panu z IPN proponuję .... zimne okłady na zmęczoną główkę. Stawianie zaś pomników coponiektórym wyklętym" (na słowo żołnierze w żadnym wypadku ci maruderzy nie zasługują) uważam za typową bezmyślność. Temu przekonaniu przeczy tylko to że pomniki dziwnym trafem powstają w rozsądnym oddaleniu od miejsc działalności tychże . Czyżby więc nie głupota a polityka ?
PS Do bandolero : kto i jakim czołem zakazał stawiania pomnika mjr Łupaszce ?

Erih- na przykład kilku wójtów z Borów Tucholskich, ale zapewne nie tylko! Niedawno mieliśmy tu batalię o pomniki Łupaszki w kilku gminach, ale liberalne środowiska" prawdziwych europejczyków sprzeciwiały się upamiętnianiu andytów". liberalne środowiska" były oczywiście wspierane przez lewackie merdia, np. Gazetę Pomorską" (były organ PZPR.
Mam pytanie. Co nazywasz dziełem sztuki"? Tę stertę złomu? Cała wórczość" Hasiora to g... wylansowane przez eurobolszewię i tak naprawdę nie wierzę że komuś mogą się podobać te organy". Tobie też nie. Chyba, że uwierzyłeś również w to, że Masłowska wielką pisarką jest", a Pilch zasługuje na Nobla :) Michnikoidy potrafią nawet z największego mystu zrobić ietuzinkową sztukę".
Jeśli zaś chodzi o wyklętych", to rozumiem że są oni wyklęci przez Twoje środowisko. Dla nas, Polaków, są to Bohaterowie, jedni z największych w naszej historii. Zwłaszcza dla nas, Kociewiaków z Borów, w których żołnierze Łupaszki zostawili po sobie jak najlepszą pamięć. W mojej wsi zginął jeden z żołnierzy- jego grób po dziś dzień otoczony jest wielką troską, choć tacy jak Ty krzywo na to patrzą. Chwała IPN-owi!!!

Jak można sprzeciwiać się pomnikom dla Tych, którzy ostatni złożyli broń lub zginęli z nią w ręce?
Nie rozumiem kto w takiej sytuacji ma być wzorem dla dorastających młodych pokoleń, bo chyba nie Generał Walter"??

Huzar, Łupaszko, Żelazny, i wielu wielu innych zasługuje na godne uczczenie, a dla mnie pomniki rodem z PRL to ani nic ładnego ani wartościowego.
W.g. mnie aktem patriotyzmu nie było podporządkowanie się władzy ludowej..

Skoro stoją, niech są, ale po co robić szum" wokół nich?
Przez takie akcje" później młodzi ludzie gloryfikują skrajności, które wyniszczały od wewnątrz polskie korzenie..

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie