Arseon Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 jak w temacie , dosyć drogi w wykonaniu zapewne nosił go nie byle kto,urzędniczy ? , pracownika administracji jakiej ? wojskowy ? ne herbie po prawej archanioł symbol Rusi , po lewej orzeł jakby nasz
Arseon Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 teraz weszło może ma coś wspólnego z siłami policyjnymi
Arseon Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 dwa orły dwugłowe po bokach nie spotkałem jeszcze bracia Buch Petersburgczy to jest dość rzadki guzikza wszelki id z góry dzięki!pozdro>
lukaszpol26 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 po mojemu to nie urzędniczy lecz pewnie cos zwijązane z wojskiem
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Panowie do rzeczy.. do rzeczy..Orzeł i Archanioł.. herby Polski i Rusi..tylko dlaczego nie ma razem z nimi pogoni litewskiej i są zwieńczone koroną/mitrą rosyjską ?ja się poddaję.. :)
danieloff Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Na pugowiza.ru takiego nie ma... Może warto wrzucić go na rosyjskie Forum.
Luftlander Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Archanioł Michał jest w herbie Kijowa...
Wyro Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Tak, jest, ale solo. Jeśli już Kijów to najbardziej podobny herb był używany w czasie Powstania Styczniowego (na zdjęciu). Michał Archanioł jest zdaje się w herbie wielu miast.
Arseon Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 tak była taka hipoteza ale na guziku brakuje pogoni i jest inna korona
abcd Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Zastanawiająca jest też gwiazda orderowa w tle herbu, korona Romanowów nad całością wszystkim świadczy że była to instytucja rządowa nie prywatna.
abcd Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Może ktoś z użytkowników jest zalogowany na ˝pugovizy˝,niech tam zamieści zapytanie o ten guzik.
Wyro Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Odgrzebałem kontakt z przyjacielem, który się osiedlił na Białorusi. Bardzo rozsądny gość. Tu jest tekst, który trzeba zamieścić na pugovizie i kanał do speca z... Ermitażu. Oj, moze sie przydac:)Proszę o identyfikację carskiego guzika, pozłacanego, wykonanego przez firmę braci Buch z Petersburga. na guziku widać chyba Michała Archanioła i polskiego orła. Nad herbem znajduje się korona Romanowów. Dziękuje za identyfikację"Прошу опознать царскую, позолоченную пуговицу, которой сделано цехом (кампанией) братьев Бух (Buch) из Санкт-Петербурга. На пуговице видно наверно изображение Михаила Архангела и польского орла. У головы герба находится корона Романовых.Благодарю!С уважениемimie i nazwiskoKolega mi tez w mailu napisał:ps. wyslij mi fotke tego guzika bo jak sie domyslam ten michal archaniol to cherb ukrainy (rusi) i to by bylo ciekawe a tak w ogole to mam brdzo dobrego znajomego w muzemu w Petersburku (ernitażu)i jak mi wyslesz to zdjecie to on szybko powie co to jest :))"
danieloff Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Wrzuciłem guziczek z prośbą o pomoc w identyfikacji na rosyjskie Forum kolekcjonerskie Blokhauz.ruhttp://forum.blockhaus.ru/index.php?showtopic=21152 Według jednego z rosyjskich kolegów, jest to guzik liberyjny z herbem rodu Kniaziów Boratyńskich, a przynajmniej to ich herb jest na guziku.
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Ci kniaziowie mieli coś wspólnego z oratynkami"? ;D
danieloff Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Chyba nie, słynny Boratini był Włochem. Tutaj fotka herbu z rosyjskiego herbarza rodów dworskich rosyjskiego imperium:http://gerbovnik.ru/arms/5.html Co prawda odwrotny układ orzeł - Archanioł, ale to i tak jak na razie najbliższy trop.
coriolan Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Tytus_Liwiusz_Boratini
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Oj Panowie - oczywiście żartuję z tymi kniaziami od oratynek" :)Pozdro!
Arseon Napisano 12 Wrzesień 2009 Autor Napisano 12 Wrzesień 2009 Dzięki Daniel ,jeżeli by iść tym tropem to korona Romanowów nie musiała oznaczać tylko instytucji rządowej bo jest także w herbie kniaziów Boratyńskich czyli założenie że guzik ma pochodzenie wyłącznie instytucjonalno-państwowe możemy wykluczyć ?pozdr>
8total4 Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 korona mogła smiało oznaczać po prostu pod jakim nadaniem byl herb.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.