Skocz do zawartości

duży złocony guzik urzędniczy?carski bracia Buch

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak w temacie , dosyć drogi w wykonaniu zapewne nosił go nie byle kto,urzędniczy ? , pracownika administracji jakiej ? wojskowy ? ne herbie po prawej archanioł symbol Rusi , po lewej orzeł jakby nasz

Napisano

dwa orły dwugłowe po bokach nie spotkałem jeszcze bracia Buch Petersburg
czy to jest dość rzadki guzik
za wszelki id z góry dzięki!
pozdro>

Napisano
Panowie do rzeczy.. do rzeczy..

Orzeł i Archanioł.. herby Polski i Rusi..
tylko dlaczego nie ma razem z nimi pogoni litewskiej i są zwieńczone koroną/mitrą rosyjską ?

ja się poddaję.. :)
Napisano

Tak, jest, ale solo. Jeśli już Kijów to najbardziej podobny herb był używany w czasie Powstania Styczniowego (na zdjęciu). Michał Archanioł jest zdaje się w herbie wielu miast.

Napisano
Zastanawiająca jest też gwiazda orderowa w tle herbu, korona Romanowów nad całością wszystkim świadczy że była to instytucja rządowa nie prywatna.
Napisano

Odgrzebałem kontakt z przyjacielem, który się osiedlił na Białorusi. Bardzo rozsądny gość. Tu jest tekst, który trzeba zamieścić na pugovizie i kanał do speca z... Ermitażu. Oj, moze sie przydac:)

Proszę o identyfikację carskiego guzika, pozłacanego, wykonanego przez firmę braci Buch z Petersburga. na guziku widać chyba Michała Archanioła i polskiego orła. Nad herbem znajduje się korona Romanowów. Dziękuje za identyfikację"

Прошу опознать царскую, позолоченную пуговицу, которой сделано цехом (кампанией) братьев Бух (Buch) из Санкт-Петербурга. На пуговице видно наверно изображение Михаила Архангела и польского орла. У головы герба находится корона Романовых.

Благодарю!

С уважением
imie i nazwisko

Kolega mi tez w mailu napisał:

ps. wyslij mi fotke tego guzika bo jak sie domyslam ten michal archaniol to cherb ukrainy (rusi) i to by bylo ciekawe a tak w ogole to mam brdzo dobrego znajomego w muzemu w Petersburku (ernitażu)i jak mi wyslesz to zdjecie to on szybko powie co to jest :))"

Napisano
Wrzuciłem guziczek z prośbą o pomoc w identyfikacji na rosyjskie Forum kolekcjonerskie Blokhauz.ru
http://forum.blockhaus.ru/index.php?showtopic=21152

Według jednego z rosyjskich kolegów, jest to guzik liberyjny z herbem rodu Kniaziów Boratyńskich, a przynajmniej to ich herb jest na guziku.
Napisano
Chyba nie, słynny Boratini był Włochem.
Tutaj fotka herbu z rosyjskiego herbarza rodów dworskich rosyjskiego imperium:
http://gerbovnik.ru/arms/5.html
Co prawda odwrotny układ orzeł - Archanioł, ale to i tak jak na razie najbliższy trop.
Napisano
Dzięki Daniel ,jeżeli by iść tym tropem to korona Romanowów nie musiała oznaczać tylko instytucji rządowej bo jest także w herbie kniaziów Boratyńskich czyli założenie że guzik ma pochodzenie wyłącznie instytucjonalno-państwowe możemy wykluczyć ?
pozdr>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie