Skok Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 Witam!!Proszę o id orzełka ze zdjęcia. Przepraszam za marnej jakości foto. Lepszego na razie nie będzie. Orzełek jest umieszczony na kawałku najprawdopodobniej ołowiu grubości 4 mm. Wysokość orzełka to ok 3 cm, szerokość to ok 2,5 cm. Proszę zwrócić uwagę, że po prawej stronie widać zarys skrzydła następnego orzełka. Dziób orła zwrócony w prawą stronę.Pozdrawiam
maro20 Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 matryca drukarska /gazeta,ulotka/mam bardzo podobna rozmiar 2,5x2,5 z ołowiu znaleziona okolice w-wy
Skok Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Maro20 mógłbym prosić o fotkę?Pozdrawiam!
Luftlander Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Skok dałem tylko przykład możliwości wykorzystania matrycy.
Skok Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Orzełek ma koronę i otwarty dzióbek. Luftlander wiem o co chodzi. Dzięki!Pozdrawiam!
8total4 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 stylowo - podobny..http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/orzelek_i.jpgpozdro!
stg1971 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 ciekawa sprawa,może więcej inf. zdjęcia okoliczności trafienia rejon kraju,to może pomóc w rozwiązaniu ciekawostki.warto podzielić się tymi inf.
Skok Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 Trafiłem to na polu w kujawsko pomorskim pod Świeciem. Z drugiej strony nic niema. Co do zdjęć to fakt że przydało by się lepsze, ale na razie nie mam dostępu do aparatu.Pozdrawiam i czekam na jakieś info
Kasjan2000 Napisano 11 Sierpień 2009 Napisano 11 Sierpień 2009 Ja przynajmniej żadnej korony nie widze - a orzeł przypomina kurkę LWP.
Skok Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Korona jest na 100% Jak będę miał dostęp do aparatu to dam lepsze foto.
traper6 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 ... jest umieszczony na kawałku najprawdopodobniej ołowiu..."Może to cyna ?Nie wiem dlczego, ale mam takie wrażenie że jest to półprodukt jakiejś pieczęci".Po odbiciu, głowa orła była by zwrócona poprawnie w lewą stronę.
Skok Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Wydaje mi się, że to jednak jest ołów. Jest ciężkie. Początkowo myślałem, że to fragment jakiegoś naczynia czy ozdoba większej całości. Tyle, że takich rzeczy nie robi się z ołowiu. Traper - Taką opcje też brałem pod uwagę, dlatego właśnie napisałem w prawo, a nie na wschód. Jeśli to matryca to do czego? Czyżby sygnowanie jakiś dokumentów?Ciekawi mnie jaki to wzór orła ? W jakim okresie taki rysunek był stosowany. Wydaje mi się, że to coś starszego niż II RPPozdrawiam!!
kopijnik2 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Wydaje mi się, że to coś starszego niż II RP...wątpliwe...sprawdź niepodległościowe druki ulotne - nagłówki
Skok Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Dzięki !Mógłbyś podrzucić jakieś foto czy link z takimi ulotkami?Pozdr
kopijnik2 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 nie...szukaj tam...http://www.bj.uj.edu.pl/~plok/portal/php/o_obiegu.phphttp://ipn.gov.pl/portal/pl/353/8767/Dzialalnosc_naukowobadawcza_Biura_Edukacji_Publicznej_Instytutu_Pamieci_Narodowe.html
Luftlander Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Matryca mogła być do drukowania zdobień na dyplomach lub innych oficjalnych drukach. NP. Patent Oficerski z 1932 roku.
Skok Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Napisano 11 Sierpień 2009 Dzięki Luftlander!Wydaje mi się jednak, że zdobienia na Twoim dyplomie są zbyt wyraźne jak na takie do zrobienia których mógł być użyty mój orzełek. Poza tym dlaczego jest taki nierówny skoro można to było wyciąć w ładny prostokąt ?Pozdrawiam!
kopijnik2 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 cynk - matrycanajciekawsze jest - że była to seria orzełków, jeden obok drugiego... zestawienie esztki prawej krawędzi" z prawą krawędzią"...
PATRON Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 matryca drukarska, chemigraficzna ( jeśli to coś innego niż ołów) , typograficzna jeśli to ołówPATRON
Pytanie
Skok
Witam!!
Proszę o id orzełka ze zdjęcia. Przepraszam za marnej jakości foto. Lepszego na razie nie będzie.
Orzełek jest umieszczony na kawałku najprawdopodobniej ołowiu grubości 4 mm. Wysokość orzełka to ok 3 cm, szerokość to ok 2,5 cm.
Proszę zwrócić uwagę, że po prawej stronie widać zarys skrzydła następnego orzełka. Dziób orła zwrócony w prawą stronę.
Pozdrawiam
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.