Skocz do zawartości
  • 0

Polski orzełek pół( produkt ? )

Skok

Pytanie

Napisano

Witam!!

Proszę o id orzełka ze zdjęcia. Przepraszam za marnej jakości foto. Lepszego na razie nie będzie.

Orzełek jest umieszczony na kawałku najprawdopodobniej ołowiu grubości 4 mm. Wysokość orzełka to ok 3 cm, szerokość to ok 2,5 cm.

Proszę zwrócić uwagę, że po prawej stronie widać zarys skrzydła następnego orzełka. Dziób orła zwrócony w prawą stronę.

Pozdrawiam

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ciekawa sprawa,może więcej inf. zdjęcia okoliczności trafienia rejon kraju,to może pomóc w rozwiązaniu ciekawostki.warto podzielić się tymi inf.
Napisano
Trafiłem to na polu w kujawsko pomorskim pod Świeciem.

Z drugiej strony nic niema. Co do zdjęć to fakt że przydało by się lepsze, ale na razie nie mam dostępu do aparatu.

Pozdrawiam i czekam na jakieś info
Napisano
... jest umieszczony na kawałku najprawdopodobniej ołowiu..."

Może to cyna ?

Nie wiem dlczego, ale mam takie wrażenie że jest to półprodukt jakiejś pieczęci".
Po odbiciu, głowa orła była by zwrócona poprawnie w lewą stronę.
Napisano
Wydaje mi się, że to jednak jest ołów. Jest ciężkie. Początkowo myślałem, że to fragment jakiegoś naczynia czy ozdoba większej całości. Tyle, że takich rzeczy nie robi się z ołowiu.

Traper - Taką opcje też brałem pod uwagę, dlatego właśnie napisałem w prawo, a nie na wschód.

Jeśli to matryca to do czego? Czyżby sygnowanie jakiś dokumentów?

Ciekawi mnie jaki to wzór orła ? W jakim okresie taki rysunek był stosowany. Wydaje mi się, że to coś starszego niż II RP

Pozdrawiam!!
Napisano
nie...
szukaj tam...
http://www.bj.uj.edu.pl/~plok/portal/php/o_obiegu.php
http://ipn.gov.pl/portal/pl/353/8767/Dzialalnosc_naukowobadawcza_Biura_Edukacji_Publicznej_Instytutu_Pamieci_Narodowe.html
Napisano
Dzięki Luftlander!

Wydaje mi się jednak, że zdobienia na Twoim dyplomie są zbyt wyraźne jak na takie do zrobienia których mógł być użyty mój orzełek. Poza tym dlaczego jest taki nierówny skoro można to było wyciąć w ładny prostokąt ?

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie