73pp Napisano 2 Lipiec 2009 Autor Napisano 2 Lipiec 2009 Witam wszystkich.Jest mi bardzo miło wszystkich poinformować, że w Tychach rozpoczęła sie odbudowa Fiata 508/III w wersji furgon. Bliższe informacje oraz zdjęcia z zaawansowania prac już wkrótce.
balans Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Skoro odbudowa, to pewnie macie jakieś oryginalne części.Możesz coś więcej na ten temat napisać?Tak czy inaczej, życzę powodzenia!
dr.tommy Napisano 3 Lipiec 2009 Napisano 3 Lipiec 2009 Mam oryginalną tylną lampę Marciniaka, odrestaurowaną. Jeśli by cię interesowała to daj znać. I życzę sukcesów. I czekam na fotorelację z odbudowy.
73pp Napisano 5 Kwiecień 2010 Autor Napisano 5 Kwiecień 2010 Witam. Po dłuuuugiej nieobecności na forum zapraszam do obejrzenia zdjęć z postępów pracy przy rekonstruowanym pojeździe Fiat 508/III Furgon. Wszystkie elementy zostały oczyszczone - wypiaskowane Wykonana została już skrzynia furgonu wraz z burtami. Tylne błotniki są przerobione na wzór wojskowy - zostały podwyższone oraz wydłużone. Przeróbce poddano również drzwi kabiny nadając im prosty kształt właściwy dla wersji wojskowej. Kolejnym etapem będzie pokrycie Fiata powłoką lakierniczą, a wcześniej dopasowanie kół zapasowych i wykonanie otworów w błotnikach przednich. Oprócz postępów widocznych na zdjęciach naprzód posuwa się również kompletowanie wyposażenia wojskowego oraz... masy drobnych części które muszę być zastąpione nowymi.Pozdrawiam
konio76 Napisano 5 Kwiecień 2010 Napisano 5 Kwiecień 2010 Życzę wytrwałości i wielki szacuń za podjecie sie odbudowy tak kultowego auta wiem co to znaczy bo sam składam Junaka od podstaw morze Junak nie jest żadnym skomplikowanym pojazdem ale jeśli chce sie stworzyć pojazd jak najbardziej zbliżony do oryginału to nie raz spędza sen z powiek. Pozdrawiam
cissic Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 mile uczucie wiedziec, ze ktos bierze sie za takie rzeczy:) trzymam kciuki i pozdrawiam
polsmol Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Czy macie jakąś dokumentację techniczna czy robicie tego fiata a oko" ze zdjęć? Zawsze myślałem, że burty z tyłu był drewniane.
73pp Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Napisano 9 Kwiecień 2010 Witam. Mamy dokumentację, przynajmniej to co pozostało w każdym bądź razie na oko nie robimy wymiary są zachowane. Czy burty były drewniane? Były drewniane, ale ze zdjęć które posiadamy widać że były też z blachy. Na pewno podłoga była ze sklejki 1,5 - 2 cm
BART30 Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 @73ppJaką wersję Fiata 508 wybraliście jako docelową przy odbudowie,raczej przebudowie bo jak widac przerabiacie Balillię.Mnie też zaciekawiły te metalowe burty,brak wnęk w przednich błotnikach na koła zapasowe ale skoro macie materiały to wiecie co robicie.Gratulacje,pewnie na tegorocznej imprezie w Wyrach zaprezentujecie Fiata.Bart
dr.tommy Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 Znalazłem parę rysunków i fotek. Z książki Wrzesień 1939 pojazdy wojska polskiego" Jońca, Szubański, Tarczyński.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.