Filixxx Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty... :)Dziś podczas poszukiwań znalazłem oto takie piękne kurki.Trafiło się jeszcze parę kozaków. Było ich dokładnie 5 w tym jeden nie do wzięcia...A wy Panowie, możecie się już pochwalić swoimi grzybimi fantami...??:PPozdrawiam...
dago2 Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 To że grzyby się pokazały to pozytyw.Negatywną stroną tego zjawiska będą roje grzybiarzy w lasach , a co za tym idzie zwiększone patrole SL:-(PS kureczki pierwsza klasa, mniamm:-)
zimmermann Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Dziś na targowisku widziałem oprócz kurek kilka osaków/czerwoniaków/.Kurki proponuję, zadac do jajecznicy z cebulką.pozdrawiam
popcorn65 Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Dawaj przepis. Z kurkami jeszcze nie jadlem:)
festung. Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 No i nie miałem jeśc kolacji a teraz bede musiał ,ale mi smaka zrobiliście.pozdro
dzieci3 Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Ja wyciągłem z zamrażarki zeszłoroczne w tej chwili się rozmrażają.Na naszych kresowych włościach jeszcze niejadalnych niewiele się spotyka.Pzdr.
karpik Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Ta, sezon się zbliża:)))http://talk.hyperreal.info/post/413594
zimmermann Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Popcorn- przepisów w internecie na te cudowne danie jest mnóstwo i do tego róznych. Ja robię to następująco:kroisz słoninkę/ kto woli może byc bekon/ na rozgrzaną patelnię i robisz skwarki, następnie do tego wrzucasz pokrojoną w plastry cebulę i zesmażasz na złoty kolor z cebulą razem wrzucasz pokrojone wzdłuz kurki/ nawet garstka wystarczy aby był ekstra smak/, następnie wbijasz jaja powoli mieszasz, aż się zetną , do smaku sól i pieprz i gotowe. Ilośc składników zależy od chętnych czających się na tą potrawę przy stole. Najlepiej smakuje wprost z patelni. Podawac z pomidorami pokrojonymi w cwiartki oraz herbatą z cytryną.Smacznego.
krecik wz. 65 Napisano 18 Czerwiec 2009 Napisano 18 Czerwiec 2009 Kolego Dieci 3 - wszystko pięknie , ale pamiętaj że minimalna temperatura zamrażania grzybów to od -16 w dół...Podobno gdy jest cieplej mogą być niespodzianki...Lepiej nie kusić losu
Gniewkos Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 O zamrażaniu nie słyszałem, wiadomo jak zmrozić to zmrozić, ale maksymalny czas przechowywania grzybów mrożonych nie powinien przekroczyć 6 miesięcy.Co do kurek należy je mrozić z blanszowane, lub całkowicie ugotowane, zamrożone na surowo kurki dostaną gorzkiego posmaku i nie będą się nadawać do przygotowania czegokolwiek.Jeżeli grzybka chcemy ususzyć, należy unikać pakowania w woreczki foliowe, mogą być wykonane z płótna, można także przechowywać grzyby w pudełkach plastikowych (np. po lodach) aby nie wlazły nam mole, ani nie wykluły się w środku z jajek larwy różnych robaków (które giną po gotowani itd) najlepiej przechowywać suszone grzyby w dolnej części lodówki!pozdro!
dzieci3 Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Witam,przeżyłem ale w smaku niczym to nie przypomina świerzych prosto z lasu.Zdecydowanie odradzam.Moje mroziły się prawie rok,szkoda miejsca w zamrażarce.Zresztą jak kol.Gniewkos podaje,że maxymalny czas to 6 miesięcy to wie co pisze.Pzdr.
popcorn65 Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Dzięki Zimmermann, spróbuję jak zlokalizuję grzybki:)Pzdro.
Filixxx Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Napisano 19 Czerwiec 2009 Moje kureczki skończyły właśnie w jajecznicy z cebulką i skwareczkami z boczku... Na prawdę polecam...!! Zostało mi jeszcze trochę to mogę komuś wysłać, o ile ktoś by chciał...:POczywiście żart...:DPozdrawiam...!!
beero Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Kupuję paczkę" zaszczepioną" boczniakiem za 17PLN i od 10 czerwca zjadlem 1 raz grzybka, bo mam syna, ktory zjada przede mną, już wyszlo 2 kg. ZDROW Czekamy dalej.
krecik wz. 65 Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Beero - spróbuj wrzucić boczniaki do octu" - rewelacyjnePolecam !
Gniewkos Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Ludziska powiadają, aby kurki odgotowywać przed zrobieniem jajecznicy ale ja tego nigdy nie robię, po prostu na masełko, cebulka jajco i gotowe:) aha i co ważne do kurki prawie zawsze jako główną przyprawę stosuje się pieprz. Odgotowana kurka traci swoje walory smakowe i nie jest już niestety taka jak z lasu.Ja wczoraj byłem zobaczyć, ale znalazłem 1 sztukę, dopiero wychodzą chyba...pozdro!
Filixxx Napisano 20 Czerwiec 2009 Autor Napisano 20 Czerwiec 2009 Jak idziesz specjalnie po kurki do lasu to ich tam nie znajdziesz... :P
krecik wz. 65 Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Kol.Zimmermann - dobry przepisik , ba - bardzo dobry...Dzięki !
bjar_1 Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 Sytuacja w świętokrzyskich lasach: trafiają się borowiki, sporo kurek i duzo maślaków ;)
Prezes14 Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 u mnie dużo maślaków - ale wszystkie robaczywe ;/ nie wiem czemu... Kilka zdrowych borowików, kurek jeszcze nie widziałem.
Prezes14 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 dzisiaj chyba z 20 borowików + drugie tyle kozaków - piękne, nie kapciowate - WSZYSTKIE robaczywe. czym to może być spowodowane ? pogoda odpowiednia chyba... raz deszcz, raz upał, noce ciepłe... szkoda.
Prezes14 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 a to przedwczoraj :Ten grzybek zachęca Was Poszukiwacze do zasypywania po sobie dołków !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.