Filixxx Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2009 Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty... :)Dziś podczas poszukiwań znalazłem oto takie piękne kurki.Trafiło się jeszcze parę kozaków. Było ich dokładnie 5 w tym jeden nie do wzięcia...A wy Panowie, możecie się już pochwalić swoimi grzybimi fantami...??:PPozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 To że grzyby się pokazały to pozytyw.Negatywną stroną tego zjawiska będą roje grzybiarzy w lasach , a co za tym idzie zwiększone patrole SL:-(PS kureczki pierwsza klasa, mniamm:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Dziś na targowisku widziałem oprócz kurek kilka osaków/czerwoniaków/.Kurki proponuję, zadac do jajecznicy z cebulką.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popcorn65 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Dawaj przepis. Z kurkami jeszcze nie jadlem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festung. Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 No i nie miałem jeśc kolacji a teraz bede musiał ,ale mi smaka zrobiliście.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Ja wyciągłem z zamrażarki zeszłoroczne w tej chwili się rozmrażają.Na naszych kresowych włościach jeszcze niejadalnych niewiele się spotyka.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Ta, sezon się zbliża:)))http://talk.hyperreal.info/post/413594 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Popcorn- przepisów w internecie na te cudowne danie jest mnóstwo i do tego róznych. Ja robię to następująco:kroisz słoninkę/ kto woli może byc bekon/ na rozgrzaną patelnię i robisz skwarki, następnie do tego wrzucasz pokrojoną w plastry cebulę i zesmażasz na złoty kolor z cebulą razem wrzucasz pokrojone wzdłuz kurki/ nawet garstka wystarczy aby był ekstra smak/, następnie wbijasz jaja powoli mieszasz, aż się zetną , do smaku sól i pieprz i gotowe. Ilośc składników zależy od chętnych czających się na tą potrawę przy stole. Najlepiej smakuje wprost z patelni. Podawac z pomidorami pokrojonymi w cwiartki oraz herbatą z cytryną.Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Kolego Dieci 3 - wszystko pięknie , ale pamiętaj że minimalna temperatura zamrażania grzybów to od -16 w dół...Podobno gdy jest cieplej mogą być niespodzianki...Lepiej nie kusić losu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 O zamrażaniu nie słyszałem, wiadomo jak zmrozić to zmrozić, ale maksymalny czas przechowywania grzybów mrożonych nie powinien przekroczyć 6 miesięcy.Co do kurek należy je mrozić z blanszowane, lub całkowicie ugotowane, zamrożone na surowo kurki dostaną gorzkiego posmaku i nie będą się nadawać do przygotowania czegokolwiek.Jeżeli grzybka chcemy ususzyć, należy unikać pakowania w woreczki foliowe, mogą być wykonane z płótna, można także przechowywać grzyby w pudełkach plastikowych (np. po lodach) aby nie wlazły nam mole, ani nie wykluły się w środku z jajek larwy różnych robaków (które giną po gotowani itd) najlepiej przechowywać suszone grzyby w dolnej części lodówki!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Witam,przeżyłem ale w smaku niczym to nie przypomina świerzych prosto z lasu.Zdecydowanie odradzam.Moje mroziły się prawie rok,szkoda miejsca w zamrażarce.Zresztą jak kol.Gniewkos podaje,że maxymalny czas to 6 miesięcy to wie co pisze.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popcorn65 Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Dzięki Zimmermann, spróbuję jak zlokalizuję grzybki:)Pzdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filixxx Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Moje kureczki skończyły właśnie w jajecznicy z cebulką i skwareczkami z boczku... Na prawdę polecam...!! Zostało mi jeszcze trochę to mogę komuś wysłać, o ile ktoś by chciał...:POczywiście żart...:DPozdrawiam...!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 podeślij na maila :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Kupuję paczkę" zaszczepioną" boczniakiem za 17PLN i od 10 czerwca zjadlem 1 raz grzybka, bo mam syna, ktory zjada przede mną, już wyszlo 2 kg. ZDROW Czekamy dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Beero - spróbuj wrzucić boczniaki do octu" - rewelacyjnePolecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Ludziska powiadają, aby kurki odgotowywać przed zrobieniem jajecznicy ale ja tego nigdy nie robię, po prostu na masełko, cebulka jajco i gotowe:) aha i co ważne do kurki prawie zawsze jako główną przyprawę stosuje się pieprz. Odgotowana kurka traci swoje walory smakowe i nie jest już niestety taka jak z lasu.Ja wczoraj byłem zobaczyć, ale znalazłem 1 sztukę, dopiero wychodzą chyba...pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filixxx Napisano 20 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Jak idziesz specjalnie po kurki do lasu to ich tam nie znajdziesz... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Kol.Zimmermann - dobry przepisik , ba - bardzo dobry...Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 20 Czerwiec 2009 Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Ja dzisiaj takiego trafiłem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 Sytuacja w świętokrzyskich lasach: trafiają się borowiki, sporo kurek i duzo maślaków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 u mnie dużo maślaków - ale wszystkie robaczywe ;/ nie wiem czemu... Kilka zdrowych borowików, kurek jeszcze nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 dzisiaj chyba z 20 borowików + drugie tyle kozaków - piękne, nie kapciowate - WSZYSTKIE robaczywe. czym to może być spowodowane ? pogoda odpowiednia chyba... raz deszcz, raz upał, noce ciepłe... szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 a to przedwczoraj :Ten grzybek zachęca Was Poszukiwacze do zasypywania po sobie dołków ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 5 Lipiec 2009 Share Napisano 5 Lipiec 2009 zbliżenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.