Skocz do zawartości

Grzybole na wykopkach...


Filixxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty... :)
Dziś podczas poszukiwań znalazłem oto takie piękne kurki.
Trafiło się jeszcze parę kozaków. Było ich dokładnie 5 w tym jeden nie do wzięcia...
A wy Panowie, możecie się już pochwalić swoimi grzybimi fantami...??:P
Pozdrawiam...

  • Odpowiedzi 253
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To że grzyby się pokazały to pozytyw.
Negatywną stroną tego zjawiska będą roje grzybiarzy w lasach , a co za tym idzie zwiększone patrole SL:-(

PS kureczki pierwsza klasa, mniamm:-)
Napisano
Ja wyciągłem z zamrażarki zeszłoroczne w tej chwili się rozmrażają.Na naszych kresowych włościach jeszcze niejadalnych niewiele się spotyka.Pzdr.
Napisano
Popcorn- przepisów w internecie na te cudowne danie jest mnóstwo i do tego róznych.
Ja robię to następująco:
kroisz słoninkę/ kto woli może byc bekon/ na rozgrzaną patelnię i robisz skwarki, następnie do tego wrzucasz pokrojoną w plastry cebulę i zesmażasz na złoty kolor z cebulą razem wrzucasz pokrojone wzdłuz kurki/ nawet garstka wystarczy aby był ekstra smak/, następnie wbijasz jaja powoli mieszasz, aż się zetną , do smaku sól i pieprz i gotowe. Ilośc składników zależy od chętnych czających się na tą potrawę przy stole. Najlepiej smakuje wprost z patelni. Podawac z pomidorami pokrojonymi w cwiartki oraz herbatą z cytryną.
Smacznego.
Napisano
Kolego Dieci 3 - wszystko pięknie , ale pamiętaj że minimalna temperatura zamrażania grzybów to od -16 w dół...Podobno gdy jest cieplej mogą być niespodzianki...Lepiej nie kusić losu
Napisano
O zamrażaniu nie słyszałem, wiadomo jak zmrozić to zmrozić, ale maksymalny czas przechowywania grzybów mrożonych nie powinien przekroczyć 6 miesięcy.
Co do kurek należy je mrozić z blanszowane, lub całkowicie ugotowane, zamrożone na surowo kurki dostaną gorzkiego posmaku i nie będą się nadawać do przygotowania czegokolwiek.
Jeżeli grzybka chcemy ususzyć, należy unikać pakowania w woreczki foliowe, mogą być wykonane z płótna, można także przechowywać grzyby w pudełkach plastikowych (np. po lodach) aby nie wlazły nam mole, ani nie wykluły się w środku z jajek larwy różnych robaków (które giną po gotowani itd) najlepiej przechowywać suszone grzyby w dolnej części lodówki!

pozdro!
Napisano
Witam,przeżyłem ale w smaku niczym to nie przypomina świerzych prosto z lasu.Zdecydowanie odradzam.Moje mroziły się prawie rok,szkoda miejsca w zamrażarce.Zresztą jak kol.Gniewkos podaje,że maxymalny czas to 6 miesięcy to wie co pisze.Pzdr.
Napisano
Moje kureczki skończyły właśnie w jajecznicy z cebulką i skwareczkami z boczku... Na prawdę polecam...!!
Zostało mi jeszcze trochę to mogę komuś wysłać, o ile ktoś by chciał...:P
Oczywiście żart...:D
Pozdrawiam...!!
Napisano
Kupuję paczkę" zaszczepioną" boczniakiem za 17PLN i od 10 czerwca zjadlem 1 raz grzybka, bo mam syna, ktory zjada przede mną, już wyszlo 2 kg. ZDROW
Czekamy dalej.
Napisano
Ludziska powiadają, aby kurki odgotowywać przed zrobieniem jajecznicy ale ja tego nigdy nie robię, po prostu na masełko, cebulka jajco i gotowe:) aha i co ważne do kurki prawie zawsze jako główną przyprawę stosuje się pieprz. Odgotowana kurka traci swoje walory smakowe i nie jest już niestety taka jak z lasu.
Ja wczoraj byłem zobaczyć, ale znalazłem 1 sztukę, dopiero wychodzą chyba...

pozdro!
  • 2 weeks later...
Napisano
dzisiaj chyba z 20 borowików + drugie tyle kozaków - piękne, nie kapciowate - WSZYSTKIE robaczywe. czym to może być spowodowane ? pogoda odpowiednia chyba... raz deszcz, raz upał, noce ciepłe... szkoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie