B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Chciałbym wydzielić nowy temat dot. rzadkich (przynajmniej w Polskich realiach) pojazdów na terenie polski. Kolega maus wspomniał:Muzeum w Bydgoszczy kupiło halfa scoutcara, dingo , ma tez w remoncie stuarta i achillesa" (czy są zdjęcia do w/w pojazdów)Chciałbym zacząć rozmowę o właśnie takich pojazdach, których kwestia nie jest tak dobrze znana jak np. 2 Stugów IV czy 2 Hetzerów. Chciałbym pomówić o pojazdach o których zapominamy że są lub w ogóle nie wiemy że są w Polsce (nie wiedziałem np. o podwoziu czołgu Cromwell).Oprócz pojazdów w muzeach przecież także osoby prywatne/pasjonaci sprowadzają/kupują/restaurują/budują rekonstrukcje pojazdów militarnych. I tak w trwają pracę remontowe nad SdKfz 250 i SdKłz 251 (niestety nie znam historii tych pojazdów ani dokładnie do kogą należa)wg. http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.htmljeszcze na ternie Polski w prywatnych rękach znajduje się SU-76 i G-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 I tak żeby zacząć wątek czy ktoś zna historie pozyskania oprócz wcześniej posiadanej M16 nowych pojazdów przez muzeum w Bydgoszczy. Jak w Polsce się znalazło i w jakim stanie jest podwozie Cromwella. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 W prywatnych rękach jest hetzer a nie G-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 chodziło mi o ten pojazd z http://the.shadock.free.fr/Surviving_Hetzers_G13.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 tu te Su-76 z http://the.shadock.free.fr/Surviving_SU76.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 I to jest właśnie hetzer a nie G-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Jesteś pewien bo tak naprawdę to niewiele jest prawdziwych Hetzerów, większość pojazdów to G-13. Czy znacie może historie tego pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Pod zdjęciem masz podpis z jakiego forum pochodzi zdjęcie.I kto je umieścił.Sprawdż sam skoro uważasz ze to G-13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Wiem patrzyłem już wcześniej, ale te forum jest tylko do przeglądania dla jego użytkowników. A ja nim nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 A nie ma tam przypadkiem rejestracji?Ja tam kiedyś się zarejestrowałem.Chyba nie zmienili tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Nie będę rejestrował się na każde forum jednorazowo by dowiadywać się o poszczególny pojazd, bym się musiał zapisać na dziesiątki forów. Czy może ktoś po koleżeńsku powiedzieć coś więcej o tym pojeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Z wypowiedzi Pana Szturma(Przedstawiciel Panzer Farmy)wychodzi ze to Hetzer.Z tego co pamiętam nie zdążył od knedliczków na front się dostac .Niedawno rozpoczęto jego remont .Skąd go kupili tego nie pamietam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Zestawienia zarówno to jak i polara to około 40% pojazdów które są. Nie wszystkim zależy czy też sobie życzą by ich zabawki się ujawniały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 B - Pojazd z Panzer Farmy to Hetzer wojennej produkcji przerobiony na G-13. Jak lefa napisał w wojnie udziału nie brał bo nie zdążył.Teraz przywraca mu się oryginalny kształt.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:15 11-06-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Z myślą o takich pojazdach i o takich zapomnianych (podobno na terenie bodajże woj. warmińsko-mazurskiego pewien gospodarz ma skorupę ISU i T-54, ta kwestia kiedyś była na tym forum poruszana) założyłem nowy temat. Chodziło mi o konstruktywne myślenie odwrotne od następujących wiem ale nie powiem" i powiem ale bez żadnych szczegółów, tak że nadal jest ciemno tylko wiadomo że coś tam gdzieś tam", które pozwoliło by aby historia i istnienie pewnych zadkich pojazdów" była by bardziej znana. Nie koniecznie chodzi mi o konkretne przypisanie pewnego pojazdu do Pana Jana Kowalskiego, bo jestem świadom że nie którzy właściciele sobie tego nie życzą. Ale chyba swierdzenie że pojazd x jest w prywatnej kolekcji na terenie np woj. pomorskiego lub północnej Polski z załączenie zdjęcia pojazdu chyba zadowoliło by wsystkich.Bardzo dobrą wiedzę odnośnie pojazdów pancernych, można znaleźć:http://www.militarnepodroze.net/http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.htmljednakże nie wszystkie pojazdy tam są wyszczególnione i pokazane, czasem jest tam mała ilością informacji, dlatego proszę o dobrą wolę i współprace forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Własność muzeum w Bydgoszczy half http://www.pow.mil.pl/upload/pow_5467.jpgdingo http://www.pow.mil.pl/upload/pow_5461.jpgM3A1 Stuart został kupiony z transpotu z Brazyli jest w remoncie więc fotek nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Słyszałem o tym transporcie koło 13 Stuartów zostało przywiezionych z Brazylii do Europy i dalej została oferowana na sprzedaż, A co z tym Achillesem który też ma wzbogacić kolekcje Bydgoskiego Muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Jednym z rarytasów w polskiech kolekcjach - i to na światową skalę jest amerykański GMC T-48, bardziej znany jako SU-57.Na świecie zachowały się tylko 4 oryginalne takie pojazdy - dwa w Polsce (Warszawa, Kołobrzeg) i dwa w Rosji.Ale, że to nie niemieckie i od lat stoi na widoku to i nikogo nie podnieca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Może nie podnieca bo większość widzi w nim specjalną wersje hulf-trucka, a hulf-trucków przetrwało dużo. Jeszcze żadsze są dwa SU-152 w Drzonowie bo ich przetrwało tylko 3 na świecie (trzeci w Kubince). Ale skupiając się na tych pojazdach o których mniej wiemy, co z Achillesem w Bydgoszczy i podwoziem Cromwela, kadłubem ISU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Achilles jest w remoncie ile on ma potrwać dokładnie nie wiem , wiem napewno że za parę lat on będzie w muzeum prezentowany . Pracy sporo i finanse musza pozwolić, Bo muzeum ma jeszcze inne projekty ( nie związane z bronią pancerną ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 coe jest 5 t-48 3 w Polsce jeden sprawny w GostyniuIsu są 2 przebudowane z dział na ciągniki ewakuacyjne i podwozie t-34 a nie t-54Stuart należy do grupy sprowadzonej z Brazylii i jest to M3 albo M3A1 niewykluczone że przyjedzie przyjechał jeszcze jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 To nie tak.A ten z Gostynia jest własnością kołobrzeskiego muzeum. W Gostyniu jest tylko rermontowany. Tu masz fotki jak go zabierali z Kołobrzegu:http://e-kg.pl/foto.html?func=viewcategory&catid=11&startpage=1#category Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Ruszają pantherturm !!! i to boli... czekamy na reszte.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 żeby nie było oczywiscie chodziło o Panzernest .... ach te piwa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 to są 2 różne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.