Skocz do zawartości
  • 0

Radziecki medal z 1940 roku...

pik78

Pytanie

Napisano

Taki oto medal nabylem za 35 zl...Za wzorowe strzelanie ,dla NKWD ,1940. Mam pytanie ,kolekcjoner z UK twierdzi ze cos takiego nigdy nie istnialo.Zasugerowal ze to przyklad powojennej radosnej tworczosci.
Czy sa jakies stronki www z ruskimi medlamai (miedzy innymi z tym oto medalem)?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ooo, na tym ruskim forum znalazłem stronkę do ID medali, orderów i innych. Może się przydać.
wrzuciłem ją do Linki pomocne w IDENTYFIKACJI PRZEDMIOTÓW"
Napisano
Fantazja, Rosjanie biją od jakiegoś czasu pełno różnych medali, połowa carskich na allegro nieraz to kopie pomimo zapewnień o oryginalności (skądinąd bardzo ładne kopie i ciężkie do odróżnienia, naprawdę im to nieraz wychodzi).
Napisano

Taki oto medal nabylem za 35 zl...Za wzorowe strzelanie ,dla NKWD ,1940. Mam pytanie ,kolekcjoner z UK twierdzi ze cos takiego nigdy nie istnialo.Zasugerowal ze to przyklad powojennej radosnej tworczosci.
Czy sa jakies stronki www z ruskimi medlamai (miedzy innymi z tym oto medalem)?

Napisano
Medal w wykazach sowieckich odznaczeń wojskowych czy państwowych nie figuruje, albo to jest unikat lub radosna fantazyjna twórczość,obawiam się że w grą wchodzi wariant 2.
Napisano
Nieuwidoczniony w katalogach,ale był:

Не случайно подобраны Владимиром Анатольевичем и украшающие гимнастерку две серебряные медали, крепящиеся на прямоугольных – довоенного образца - подвесных колодках. Они - точные копии (или, говоря научным языком, – дубликаты) юбилейной «ХХ лет РККА» и необозначенной ни в одном из известных каталогах по фалеристике ведомственной награды НКВД СССР «За отличную стрельбу».
Napisano
A może jest to jakiś medal nagroda w jakiś zawodach strzeleckich nie ujęty w oficjalnych spisach?

Mój Kolega ma takich kilkanaście polskich wojskowych medali nagrodowych właśnie z zawodów strzeleckich.Np. na awersie jest strzelec,który przymierza się do strzału z pistoletu parabellum a na rewersie wygrawerowane: II nagroda w zawodach strzeleckich Sarny 1934r"(piszę z pamięci)i zapewne tych medali też nie ma w oficjalnym spisie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie