Skocz do zawartości
  • 0

spłonka i chyba kompas

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

wczoraj wyskoczyłem do lasu na godzinkę i wyszło mi trochę gwożdzi, łuska myśliwska i i ta spłonka... od czego to jest? po gwiazdkach sądzę że ruska, II W.Św.?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sygnowany malutkim sierpem i młotem. Wygląda na to, że sowieci mieli podobne. Podane przez Ciebie wymiary też się zgadzają. Niemniej jednak tarcza z oznaczeniami kierunków na Twoim kompasie raczej wyklucza rosyjskie pochodzenie.

Napisano
now iec to jednak raczej na pewno polski kompas? a jaka jest różnica między tymi tarczami? kolego danieloff, masz może jakiś link żebym mógł zobaczyć jak on w całości wyglądał?
Napisano
Właściwie to sam nie wiem, jak on wyglądał w całości, wśród standardowych radzieckich kompasów nie ma podobnego. Wnioskuję, że znaleziony przeze mnie element jest z kompasu, ponieważ przypomina obudowy kompasów i ma charakterystyczna blokadkę. Na radzieckie pochodzenie wskazuje punca z sierpem i młotem, ale poza tym nie udało mi się zidentyfikować konkretnego modelu.
Napisano
w.g. mnie jest to polski kompas.
niestety fant zostal mi skradziony pare ładnych latek temu i nie dysponuję fotkami.
ostała się tylko mosiężna zawleczka :(

w.g konstrukcji był identyczny.
boczny rygiel sluzyl do blokowania, w srodku byla strzałka na stalowym druciku, sluzaca do ustawiania kierunku, umieszczona tak, iz poruszala sie po powierzchni szkiełka zamykajacego komore kompasu.
calosc nie byla od gory zamykana na zadne mosiezne czy stalowe wieczko, tylko wchodzila do pudelka z szarobrązowej tektury lub czegos podobnego.

moj byl wyciagniety z rozbitej taczanki CKM'owej, 1km od pozycji 27pp i 25pp pod Janowem Częstochowskim.
pozdrawiam!
Napisano
A różnica między tarczami jest oczywista - skróty pisane cyrylicą na kompasie rosyjskim / radzieckim, natomiast litery łacińskie na tarczy kompasu polskiego, niemieckiego itp.
Napisano
Tak jak napisal wyzej 8total4, polski kompas, na 100%
W - Wschod
Z - Zachod
PZ - Polnocny Zachod

itp itd.

Rosyjcki/radziecki by byla cyrylica, niemiecki O-ost itd, angielski E-East itd (Niemcy robili przed wojna dosc duzo kompasow na eksport, ktore mialy oznaczenia stron swiata angielskie)
Napisano
co do spłonki", to znalazłem kilka razy takie same i też mnie nurtuje, od czego to pochodzi. Wydaje mi się, że to część luski od rakietnicy (dalsza część łuski byłaby tekturowa) albo - jak sam przypuszczasz - ładunek miotający do moździerza. Może ktoś wie?
pozdr.
Napisano
czyli całość wyglądałaby podobnie do naboju myśliwskiego - metalowa podstawa łuski i tekturowa tuba z ładunkiem?
Ma ktoś może fotkę całej takiej łuski, ewentualnie naboju?
pozdr.
Napisano
witaj.
kiedys posiadałem podobny(ą) - kompas (busolę), wyciągniętą z polskiej taczanki CKM'owej.

zauważ iż oznaczenia legendy sugerują Polskę, nie Rosję.
pozdrawiam!
Napisano

wczoraj wyskoczyłem do lasu na godzinkę i wyszło mi trochę gwożdzi, łuska myśliwska i i ta spłonka... od czego to jest? po gwiazdkach sądzę że ruska, II W.Św.?

Napisano

i jeszcze jedna znajdka, trochę ciekawsza chyba ;-) kompas to chyba był, interesuje mnie z jakiego okresu i jeżeli trafi się znawca tematu to może podesłał by link jak to wygłąda w całości...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie