Roadrunner Napisano 14 Maj 2009 Autor Napisano 14 Maj 2009 Wszystko w sumie jest jasne Stanisław August Poniatowski,monetka z 1788,ale...-jaki jest nominał tej monety:10gr?-dla mnie na awersie niezrozumiałe napisy:10GR:MIEDZ250 1/2.Z GRZ:KOL1788P.B.-data wiadomo P.B. też a reszta?Proszę o objaśnienie pozostałych linijek awersu.
Roadrunner Napisano 14 Maj 2009 Autor Napisano 14 Maj 2009 Rewers-czy ktoś miałby jakieś dane o nakładzie lub info o rzadkości lub popularności tej monety bo w internecie nigdzie nie mogłem jej znaleźć.Z góry dziękuje :)
Roadrunner Napisano 14 Maj 2009 Autor Napisano 14 Maj 2009 A i zapomniałem o jeszcze jednym:-moneta wygląda na posrebrzaną-mam racje?
8total4 Napisano 14 Maj 2009 Napisano 14 Maj 2009 http://www.wcn.pl/fmi/xsl/pl/search/recordlist.xsl?-lay=web&-lop=and&-max=10&opr=10+groszy+1788&-find=ZNAJD%c5%b9&-lay.response=web&-encoding=UTF-8&-sortfield.1=opr&-sortorder.1=ascendoryginał powinien być srebrny, moze byc falszerstwo z epoki jesli miedźka.zdrów!
FAGIL Napisano 14 Maj 2009 Napisano 14 Maj 2009 moneta powinna byc srebrna proba 0,373 o wartosci 10groszy miedzianych srebrny dwugrosz koronny rownal sie 15 groszom bitych z miedzi
meteor1 Napisano 16 Maj 2009 Napisano 16 Maj 2009 potwierdzam że moneta powinna być srebrna - ale jest to srebro bardzo niskiej próby i pewnie dlatego wygląda jak miedź srebrzona. Nakład 685 tys.
Roadrunner Napisano 18 Maj 2009 Autor Napisano 18 Maj 2009 Dziękuje bardzo.Koledzy ryzykować z sokiem z cytryny?
pni Napisano 19 Maj 2009 Napisano 19 Maj 2009 Moim zdaniem jest to sreberko tylko tak spatynowane. Ja bym spróbował sokiem z cytryny dosłownie na chwile ok minuty. Następnie wyjął i potarł palcem jeżeli zacznie schodzić ciemny nalot i pojawią sie przebłyski" srebra to sprawa jasna, jezeli nie to można próbowac dalej lub zostawić takim jaki jest. Pozdr.pni
meteor1 Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 NIE polecam czyszczenia sokiem z cytryny ani innymi kwasami, może najwyżej troszkę oliwki. Moneta jest dość czytelna a usunięcie patyny pogorszy tylko stan i wartość monety.
pni Napisano 20 Maj 2009 Napisano 20 Maj 2009 meteor1 jeżeli się na czyms nie znasz to nie mąć. Z sokiem z cytryny trzeba jak ze wszystkim działać ostrożnie ale tylko tak ładnie się wstępnie wyczyści sreberko szczególnie takie, tj. grube. Następnie należy zastosować sode ale sode lekarska do przemywania ran. Ten rodzaj sody stosują jubilerzy do polerowania i doczyszczania sreber. Po soku z cytryna pozostanie powierzchnia nie błyszcząca, w zagłębieniach z czarnym nalotem. Wtedy to bierzesz taką sode i dolewasz do niej odrobinę wody tworząc papkę. W tej papce kilka minut moczysz monetę a następnie trzesz palcami ta papką o monetę efekt bardzo dobry i szybki. Moneta będzie czysta z odrobiną ciemnej patyny podkreślającej wzory i błyszcząca. Na marginesie na srebro oliwka jest do d... chyba że mamy monetę w b. słabym stanie. Jeżeli wątpicie w tą metodę to proponuje wypróbować ją na jakiejś słabszej sztuce. Podkreślam jest to metoda do zastosowania wyłącznie na srebro i konieczne jest zastowoanie tylko tego rodzaju sody ew. sody do pioeczenia jest to praktycznie to samo.Pozdrawiampni
meteor1 Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 pni" - Chylę czoło przed wybitnym znawcą technik czyszczenia, skrobania i drapania monet.Jeśli jeszcze mógłbyś oświcić mój ociemniały umysł w kwesti co to jest soda lekarska". Tak się głupio składa że moja żona jest lekarką i spytałem ją o to - nie słyszła nic takiego. Zaglądnąłem do wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/SodaBrak takiego określenia a jedyne zastosowanie sody w medycynie to mycie szkła laboratoryjnego a od tego do przemywania ran trochę daleko.
pni Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Idź do apteki to się dowiesz. Jest to soda do przemywania ran, oraz robienia okładów na opuchliznę. Jak napisałem również nadaje się do tego soda do pieczenia.Pozdrawiam ciebie serdecznie znawco od moczenia sreberek w oliwce.
pni Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Zajeło mi to 10 sek. akurat pierwszy link ze strony producenta leków:Soda oczyszczona, zwana również wodorowęglanem sodu ma przede wszystkim zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Ma zastosowanie również w przemyśle paszowym , chemicznym oraz detergentowym i kosmetycznym". Jedynie mogę zwrócic honor co do mojej termionologii tj. nazwania ją lekarską. Oczyiście do dostania w supermarkecie pod nazwa soda do pieczenia" i w kazdej aptece o czym lekarz powinien wiedzieć. Na jednej ze stron serwisu jubilerskiego jest opsany ten sposób czyszczenia tzn. samą soda. Ja to rozszeżam o wstępne czyszczenie sokiem z cytryny następnie przemycie wodą i dopiero papka z sody i osteczne przemycie wodą. Ps. meteor jak cos piszesz to bądź precyzyjny i nie pisz prosze, że jestem znawca od drapania i skrobania monet sugerują, że cos takiego radziłem, bo zmyslasz.Pozdrawiam
adek_ Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 meteor nie kazdego kręci zbieranie monet srebrnych w ciemnej patynie. Dla mnie sreberko ma wygladac jak sreberko i osobiscie uwazam cytryne za słabą, nawet czasami kwasek nie daje rady,korzystam ze specjalnego płynu do czyszczenia srebra. Rozumiem, scierajac patyne moneta traci wartosc, tylko zauwaz ze nie kazdego ta wartosc obchodzi, bo jesli wiem ze monety nie przedam to chociaz chce zeby ładnie wygladała :)pozdrawiam
bjar_1 Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Ja do sreberek polecam kąpiel w amoniaku - efekty na zdjęciu.
pni Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Moja metoda daje efekty takie jak zaproponowana przez bjara. Zwłaszcza że czarny naot na sreberkach nie ma nic wspólnego ze szlachetną patyną która występuje np. na miedziakach. Pozdrawiampni
Arbi1000 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Kol. Roadrunner, pochwal się jak sobie poradziłeś z czyszczeniem.Twoje spostrzeżenia pewnie nam się przydadzą.Sam czekam z paroma sreberkami SAP żeby ich nie zniszczyć.Jeśli chodzi o kopiejki którą pokazał bjar, to nie ma większego problemu.Prawie zawsze efekt jest zadawalający.Z Poniatowskimi może być nieco trudniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.