Skocz do zawartości

legalność

Rekomendowane odpowiedzi

wykopalem ostatnio mosina dragońskiego wz.1891 na amunicje tępolukową. karabin po blisko 100 latach w ziemi stanowi w tej chwili monolit. wszystkie ruchome części po prostu się zespawaly czy posiadanie czegoś takiego jest legalne

musisz poszukać ustawy o broni i amunicji i dokładnie ją przestudiować z tego co wiem bronią powinien zająć się rusznikarz po odpowiednim zabezpieczeniu wydaje certyfikat.Wtedy jest to broń kolekcjonerska którą można trzymać legalnie .

no właśnie czy na przykład kupując pospawaną MG 42 na kole muszę mieć zezwolenie na kolekcjonowanie bron czy tylko muszę być zarejestrowany w jakimiś związku kolekcjonerskim

a gdzie chcesz kupić ten MG? Nigdzie legalnie go nie dostaniesz. Jedyną broń zdekowaną z papierami dostaniesz tu:
http://www.works11.pl/?category_id=502
i to pod warunkiem, że zerejestrujesz ją.

uważam że idiota tylko może 100 letniego zardzewiałego mosina podciągnąć pod ust.o broni i amunicji,zardzewiały więc o co chodzi,panowie policjanci więc proszę zacząć myśleć.za to wam podatnicy dają pensję.

wkurza mnie gdybanie,zawiozę złoma np.k-98 na policję bo taki znalazłem na miejscowym śmietniku,i zobaczymy co będzie,w każdej sprawie sądowej występuje biegły i on wydaje werdykt.złom zardzewiały więc o co chodzi,proszę aby wszyscy zeszli na ziemię w erze atomu.jak jest inaczej to coś jest chore,bardzo chore.

Jeśli powiesz że znalazłeś to tylko złożysz zeznanie co i jak gdzie kiedy i z kim potem jeszcze 2 lub 3 wezwania na policje ale fantu nie zatrzymasz na 100%.Jak powiesz że z twojej kolekcji to kipisz murowany i nawet powiercone łuski będą podejrzane bo niby do czego posłużył proch.Dla policjanta każda lufa nawet ta zardzewiał jest bronią.Biegły może stwierdzić że po odpowiednim oczyszczeniu będzie można oddać strzał i w tedy lipa.

• 1 month later...
parę lat temu była sprawa gdzieś na śląsku (już po legalizacji wiatrówek)że koleś dostał wyrok za lufę od wiatrówki i odpustowy korkowiec.Uzasadnienie było takie że do lufy korkowca można wsadzić nabój od mosina i odstrzelić. o sprawie czytałem na forum albo był podany link do opisu.więc nie ma co wierzyć w mądrość rzeczoznawców.pozd.marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie