Skocz do zawartości

Niezwykłe znalezisko w Oświęcimiu

piotrek123

Rekomendowane odpowiedzi

Butelka z tajemniczym listem odnaleziona po 65 latach

Ukrytą butelkę z listem, na którym widnieją podpisy siedmiu więźniów Auschwitz, znaleźli robotnicy prowadzący rozbiórkę jednej ze ścian w budynku Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Oświęcimiu. W czasie wojny budynek należał do kompleksu obozowego Auschwitz - poinformowała szkoła.

Butelka 65 lat temu została zamurowana w ścianie pomieszczenia, które służyło za schron przeciwlotniczy, w piwnicach dzisiejszej szkoły. W środku znajdował się rulonik papieru, najprawdopodobniej oddarty z worka po cemencie, na którym odręcznie, ołówkiem została napisana informacja: Obóz koncentracyjny Oświęcim dnia 20.IX.44. Schron przeciwlotniczy dla obsługi T.W.L. Budowali go więźniowie: Nr 121313 Jankowiak Bronisław z Poznania, 130208 Dubla Stanisław z Łaskowic pow. Tarnów, 131491 Jasik Jan z pod Radomia, 145664 Sobczak Wacław z pod Konina, 151090 Czekalski Karol z Łodzi, 157582 Białobrzeski Waldemar z Ostrołęki, A 12063 Veissid Albert z Lyon (Francja). Wszyscy w wieku od 18 do 20 lat".

Rzecznik szkoły Monika Bartosz powiedziała, że znalezisko trafiło na razie do rektora placówki. W przyszłym tygodniu zostanie przekazane Państwowemu Muzeum Auschwitz-Birkenau.

Obóz Auschwitz powstał w 1940 roku. KL Auschwitz II -Birkenau, powstał dwa lata później. Stał się przede wszystkim miejscem masowej zagłady Żydów. Kompleks uzupełniała sieć podobozów. W obozie Niemcy zgładzili co najmniej 1,1 miliona ludzi, głównie Żydów, a także Polaków, Romów, jeńców radzieckich oraz obywateli innych państw.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 15:02 28-04-2009

Dotarli do jednego z więźniów Auschwitz, którzy ukryli list w butelce

asz, IAR2009-04-28, ostatnia aktualizacja 2009-04-28 12:23

Agencja France Presse dotarła do jednego z więźniów obozu w Auschwitz, których nazwiska zapisano w liście w butelce ukrytym w ścianie. Francuz Albert Veissid pracował i przyjaźnił się z grupą polskich więźniów obozu.

Wczoraj ogłoszono, że robotnicy pracujący przy rozbiórce jednej z oświęcimskich szkół znaleźli w jednej ze ścian butelkę ze spisem nazwisk więźniów obozu. 65 lat wcześniej butelkę zamurowali w ścianie więźniowie, którzy wznosili budynek. Francuskim dziennikarzom udało się odnaleźć jednego z nich.

Albert Veissid ma obecnie 84 lata i mieszka w niewielkiej wiosce w pobliżu Marsylii. Były więzień obozu w Auschwitz powiedział agencji France Presse, że nie pamięta samego faktu ukrycia butelki z nazwiskami i obozowymi numerami kilku więźniów. Potwierdził jednak prawdziwość zarówno nazwiska, jak i numeru, pod którym był zarejestrowany jako więzień obozu.

Veissid doskonale zapamiętał za to grupę polskich więźniów, z którymi zaprzyjaźnił się w obozie. Francuz opowiadał o wzajemnej pomocy między więźniami. Albert Veissid przypuszcza, że być może właśnie ze względu na tę przyjaźń i pomoc, Polacy umieścili jego nazwisko i numer na kartce ukrytej w butelce.

Albert Veissid trafił do obozu w Auschwitz 30 maja 1944 roku. Uważa, że przeżył, bo zgłosił się jako murarz i pracował przy budowie schronu dla Niemców.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6549179,Dotarli_do_jednego_z_wiezniow_Auschwitz__ktorzy_ukryli.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 15:07 28-04-2009

Zwracam uwagę, że do byłego więźnia dotarły błyskawicznie francuskie media i sobie z nim ucięły pogawędkę, a przecież info o znalezisko podano zdaje się wczoraj? Ciekawe dlaczego polskie media nie dotarły, do któreogś z wymienionych tam Polaków, który być może jeszcze żyje.... Widać TVN i TVP wolało się jakimiś pierołami zajmować np. panią Lis, albo gaciami idiotki Rutowicz...

Jak znajda u ciebie zardzewiała pukawke,to bardzo szybko cie znajda.Oczywiscie w celu oczernienia.Bo przeciez taki sposób jest łatwiejszy,mniej kosztowny,a i czytelników wiecej ,jak na nagłowku bedzie wielki czarny napis-Złapano kolejnego terroryste...

Albert Veissid mieszkający w Lyonie jest Żydem urodzonym w 1924 roku w Konstantynopolu, który przybył do Francji mając osiem miesięcy. Żyd urodzony za granicą był podstawową zwierzyną łowną dla francuskiej policji. Aresztowany w lipcu 1943 roku przeszedł szlak więzień francuskich od Fortu Chapoly, obóz Malaval pod Marsylią, by trafić do Drancy skąd 30 maja 1944 deportowano go do Auschwitz.

W Auschwitz z polskimi kolegami ukryli dwa wiadra marmolady, dzięki czemu przetrwali.

Nie lubie wspominać tych czasów. Szkoły nalegają, by opowiedzieć o tym uczniom, nigdy tego nie robię".

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 19:26 28-04-2009

Odnaleziono polskiego bohatera listu z butelki z Auschwitz:
http://wiadomosci.onet.pl/1960878,11,item.html

Kraj
PAP, PH/28.04.2009 20:40

Odnaleziono bohatera listu z butelki z Auschwitz

Wiadomości" TVP odnalazły jednego z 7 więźniów obozu koncentracyjnego, którego nazwisko znalazło się na liście znalezionym w butelce. List w butelce 20 września 1944 roku zamurowali więźniowie KL Auschwitz. Znaleźli go robotnicy prowadzący rozbiórkę jednej ze ścian dawnego bunkra.

Karol Czekalski, którego nazwisko znalazło się na liście mieszka w Łodzi. Ma 83 lata. Gdy wraz ze współwięźniami zamurowywali list miał 18 lat. Wiadomościom" TVP powiedział, że jest w szoku, że butelka z listem się znalazła. List z nazwiskami, numerami obozowymi i miejscem pochodzenia napisał jego kolega. Chcieli utrwalić swoje nazwiska. - Zamurowaliśmy to z myślą, że kiedyś jak nas na świecie nie będzie ktoś znajdzie i zauważy to - opowiada Czekalski.

Wiadomo, że we Francji mieszka Veissid Albert. Ma 84 lata. Jego nazwisko też znalazło się w odnalezionym liście. Wiadomościom" TVP powiedział, że nie pamięta tamtego wydarzenia. - Pracowałem na dole w bunkrze a oni na górze tam gdzie było zaopatrzenie. Moi koledzy Polacy, kradli słoiki z marmoladą, a ja je ukrywałem na dole, w zamian oddawali mi swoją zupę. Zawiązała się między nami przyjaźń. Dlaczego umieścili tam moje nazwisko? Nie wiem – tłumaczy Albert.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:37 29-04-2009

Onet.pl odnalazł kolejnego bohatera listu z butelki z Auschwitz

Na początku maja do Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau zostanie przekazane niecodzienne znalezisko - butelka, w której jest list więźniów KL Auschwitz.

Onet.pl dotarł do jednego z siedmiu więźniów obozu koncentracyjnego KL Auschwitz, którego nazwisko znalazło się na liście znalezionym w butelce. Więźniowie 20 września 1944 r. w budowanym schronie przeciwlotniczym zamurowali butelkę, a w niej umieścili skrawek papieru ze swoimi danymi. Znaleziska dokonali robotnicy prowadzący rozbiórkę jednej ze ścian dawnego bunkra.
Wacław Sobczak, którego nazwisko znalazło się na liście, ma 84 lata. Mieszka we Wrąbczynie w woj. wielkopolskim. W obozie koncentracyjnym spędził 18 miesięcy. Gdy wraz ze współwięźniami umieszczał w ścianie bunkra butelkę, miał 19 lat.

- Dostawaliśmy wtedy do jedzenia ćwiartkę chleba dziennie i trochę zupy z brukwi. Co trzy miesiące odbywała się selekcja. Niemcy zabijali chorych i słabych. Myśleliśmy, że nie przeżyjemy. Chcieliśmy, żeby pozostała po nas chociaż ta butelka – mówi Sobczak dla Onet.pl.

Więźniowie napisali w liście, że mieli od 18 do 20 lat i pracowali przy budowie tamtejszego schronu. – Wcześniej budowaliśmy piekarnię, baraki, kładliśmy posadzki w łazienkach dla SS-manów. Pracowaliśmy razem, ale nie byliśmy przyjaciółmi. Kapo dobrał do ekipy budowlanej młodych chłopaków, jeden z więźniów nauczył mnie murować. To właśnie ja zamurowałem butelkę w ścianie – wspomina Sobczak.

W styczniu 1945 r. Niemcy ewakuowali KL Auschwitz. Sobczak trafił do przejściowego obozu pod Rostokiem. – W lesie stały tylko prowizoryczne baraki. Spaliśmy na gołej ziemi, na chruście. Ludzie marli z głodu. Gdy po trzech miesiącach wyzwolili nas Amerykanie, została ze mnie skóra i kości – mówi były więzień.

Sobczak po wojnie wrócił do rodzinnego Wrąbczyna. Przez całe życie zajmował się pracą w gospodarstwie. Bardzo rzadko wracał pamięcią do wydarzeń z 1944 r. – Niemal zapomniałem o tej butelce. Jednak bardzo się cieszę, że odnalazł się nasz list. Nie spodziewałem się tego. Bardziej jednak cieszę się, że dożyłem tej chwili – podkreśla.

Sobczak, do którego dotarliśmy dzięki informacji od jednego z naszych użytkowników, jest już trzecim odnalezionym więźniem figurującym na liście sprzed 65 lat. Wcześniej Wiadomości" TVP dotarły do mieszkającego w Łodzi Karola Czekalskiego. Wiadomo, że we Francji mieszka Veissid Albert. Ma 84 lata. Jego nazwisko też znalazło się w odnalezionym liście. Wiadomościom" TVP powiedział, że nie pamięta tamtego wydarzenia.

Z informacji Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu wynika natomiast, że kolejny z więźniów, Bronisław Jankowiak, zmarł w 1997 r. w Szwecji. – Najprawdopodobniej to on jest autorem listu. Córka rozpoznała jego charakter pisma – mówi Paweł Sawicki z biura prasowego muzeum. – To niesamowite, że w tak krótkim czasie udało się odnaleźć już trzy żyjące osoby. Liczymy na kolejne sygnały. Mamy nadzieję, że po 65 latach uda się zorganizować spotkanie ludzi, dzięki którym otrzymaliśmy pamiątkę o wielkim znaczeniu historycznym.

Na liście znalezionym w butelce widniały nazwiska: Bronisław Jankowiak z Poznania (nr obozowy 121313), Stanisław Dubla z Łaskowic pow. Tarnów (130208), Jan Jasik spod Radomia (131491), Wacław Sobczak spod Konina (145664), Karol Czekalski z Łodzi (151090), Waldemar Białobrzeski z Ostrołęki (157582) oraz Albert Veissid z Lyon we Francji (A 12063).

http://wiadomosci.onet.pl/2681,1961491,onetpl_odnalazl_kolejnego_bohatera_listu_z_butelki_z_auschwitz,wydarzenie_lokalne.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:38 29-04-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie