cebermen Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 Jeszcze zimą znalazłem w lesie resztki pozostałosci po niemickim gospodarstwie. I wykopałem taką oto dziure a co w niej było zobaczycie na moich zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 no to czekamy, czekamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz91 Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 czekamy z ciekawością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 28 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Stare butelki po piwie, winie, lemoniadzie itp. Wiekszośc to Zielona Góra ale sa też z Żar, Nowej Soli, Lubska. Może to żadna Pantera ale dla mnie fajny kawałek regionalnej historii odkryty własnymi łapami. Cdn ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beegos Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Masz tam gdzieś wśród tych butelek jakąś sygnowaną C.Wennrich/Biergrosshandlung/Grunberg in Schl. ? Ja swego czasu taka wytargałem z ziemii i nawet udało mi się zebrać jakieś drobne info na jej temat:http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82278Tak przy okazji to gdzie to domostwo znalazłeś, Jędrzychów ?Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 cebermen - napisz jakie sygnowania mają te butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Ja u siebie też ostatnio trafiłem buteleczkę z Grunberg, po piwie. Powiedz lepiej jak wpadłeś na trop tego śmietniczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festunguben Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Fajny strzał ;) Też lubię stare butelki po bronach ;) PZDR! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atb22 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 A z Lubska jaka jest..?? Możesz foto zapodać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmpanzer73 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 śliczne flaszki pozdrawiam kolegę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 28 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Mieszkam od niedawna w Świdnicy koło Zielonej Góry. Butelki namierzyłem za sprawą rzeczy metalowych ale o nich później. Oto sygnatury na butelkach:1. BERGSCHLOSSBRAUEREI- GRUNBERG/SCHL.2. KARL GEBAUER - BRAUEREI - GRUNBERG/SCHL.3. J. BAUMGART - GRUNBERG/SCHL.4. GUST.BUXBAUM - GRUNBERG/SCHL.5. FRITZ JACOB - GRUNBERG/SCHL.6. OSWALD SCHAUER - SOMMERFELD - TO CHYBA JEST LUBSKO7. OTTO GRASSE - NEUSALZ a/O - NOWA SOL8. C. HINRICHS - BRAUEREI - GREIFSWALD - PROSZĘ IDENTYFIKACJE MIEJSCOWOŚCI9. SI-SI - GES. GESCHUTZT - JAKIŚ NAPÓJ O NAZWIE ZASTRZEZONEJ SI-SI.Załączam zdjęcie porcelanowych kapsli w śród których są z :Zielonej Góry, Nowej Soli, Krosna Odrzańskiego (Limoniadenfabrik), Głogów, Gubin,Guntersdorf (?),Norymbergia, i chyba rodzynek - LISSA/POSEN- A. KUŚNIERSKI-KISSLINGS CULMACHER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festunguben Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 cebermen - mógł byś wrzucić fote porcelanki z Guben z bliska?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 Fajne flachy i porcelanki! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beegos Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Za książką adresowa Zielonej Góry z roku 1914:J. BAUMGART - Baumgart Julius, Destillation,Weinhandlung, Bier Verlag, Holzmarktstraße 2 (obecna ulica Drzewna)KARL GEBAUER - Brauereibes., Niederstraße 63 (obecna ulica Kupiecka)FRITZ JACOB - Mineralwasserfabrik, Hohenberg Quell, Freystadter Chaussee 15 (obecna ulica Kożuchowska)GUSTAW BUXBAUM - Vertreter der Vorstadtbrauerei Glogau (przedstawiciel browaru Głogowskiego) a w poźniejszej książce adresowej figuruje jako:Biergrosshandlung und fabrikation alkoholfrei Getranke, Untere Fuchsburg 17 (obecna ulica Jelenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 29 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Dzięki beegos Porcelanka z Gubina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Zarzuć więcej fotek, żebyśmy oko nacieszyli a nie po kawałku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festunguben Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Podzienkował.PZDR! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 30 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Maszynka do mielenia miesa niby mormalna ale ma fajny napis na korpusie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkman1948 Napisano 3 Maj 2009 Share Napisano 3 Maj 2009 8. C. HINRICHS - BRAUEREI - GREIFSWALD - PROSZĘ IDENTYFIKACJE MIEJSCOWOŚCI"Greifswald to Greifswald :) W Niemczech leży.http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=Greifswald&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.372705,114.257812&ie=UTF8&z=11&iwloc=A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 4 Maj 2009 Autor Share Napisano 4 Maj 2009 Drzwiczki od pieca który był obłożony kaflami firmy AH GLOGAU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 atb22,pytałeś o butelkę z Lubska.Wygląda tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 schlossbrauerei w.zimmerling sommerfeld Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 co ciekawe,kapsel wyjęty razem z butelką a nazwa f-my inna.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 10 Maj 2009 Autor Share Napisano 10 Maj 2009 a to z Lubska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 10 Maj 2009 Autor Share Napisano 10 Maj 2009 a ten pojemnik wyszedł podczas kopania rowu pod ogrodzenie, jest ebonitowy, co ciekawe w środku po odkreceniu dekielka był zwietrzały bilet na autobus ( lata 60-te). Może to pojemnik na jakis zapalnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.