Skocz do zawartości
  • 0

Odznaczenia- krzyż Honorowy i Bożę Zbaw Polskę

maciek1989

Pytanie

Napisano

witam chciałbym dowiedzieć się czegos więcej na temat prezentowanych odznaczeń.
1 Boże Zbaw Polskę z okresu czarnej żałoby
2 Jerozolimski Krzyż Honorowy.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wystawiałem na ekspozycję te odznaczenie Boże zbaw Polskę. Ponoc jest ono bardzo rzadkie, Muzeum Mazowieckie w Płocku ma takie ale połamane i z mosiądzu. Twierdzą ze moje to rarytasik.
Napisano
W temacie siedze od 30 lat ale nie slyszalem zeby krzyz jerozolimski byl srebrzony i zlocony.Wswoim zbiorze mam srebrny i brazowy.Wiele przeszlo przez moje rece i zawsze byly to krzyze w srebrze z proba
Napisano
Prosiłbym o jakies informacje na temat Boże Zbaw Polskę
Chciałbym zaprzeczyc teorii poprzednika, nie jest to 20 wieczna kopia. Boże zbaw Polskę wystawiałem wpsólnie z Muzeum Mazowieckim w Plocku. Potwierdzili jego oryginalność. Sami w zbiorach mają takie ale wykonane z mosiądzu. Moje jest srebrne.
Napisano
w Międzywojniu obchodzono rocznice obu Powstań i wybijano tego typu pamiątki.
daj fotki w dużej rozdzielczosci i ze zbliżeniami - wtedy będzie widać choć trochę, czy są podejrzane, czy nie.

nie chce nic osądzać, ale broszka Boże Zbaw Polskę nie ma więcej niż 100lat.
Technika mocowania też mi się mało podoba.
pozdrawiam!
Napisano
Oceny oryginalności się nie podejmę, ale kilka słów na temat samego orzełka" mogę napisać. W okresie Powstania Styczniowego rozpowszechnił się motyw patriotycznej broszki taki jak na tej Twojej - pas naokoło, środku orzeł lub tarcza z dwoma lub trzema godłami. Motyw ten nie był stosowany tylko na broszkach z łańcuszkiem ale i na broszkach z agrafką, spinkach od mankietów a nawet na klamrach do pasa (oj taką bym chciał trafić...) z wykonaniem w każdej z możliwej jakości - od jubilerskich wyrobów w srebrze i złocie do chałupniczo tworzonych rzydaków" w mosiężnej blaszce.
Napisano
Emblemty tego wzoru ¨Boże zbaw Polskę¨ były wykonywane od poł.XIX w do odzyskania niepodległośći 1918 r.tak więc datować przedmiot można tylko za pomocą próba srebra,jeśli jest.
Napisano
Przedmiot srebrny, który ma 25 i choćby leżal nawet w szufladzie w papierowej kopercie ma patynę jakiej się nie da nijak podrobić, przedmioty takie bły noszone i z pewnościa przeszły burzliwe losy historii, powinny mieć charakterystyczne wytarcia na wższych punktach i rantach.
Napisano
Patrząc na fotkę, przedmioty wyglądają na nie starsze niż rok, w ogóle nie mają wyglądu i nic nie są warte. Zastrzegam, że być może, gdybym wziął to do ręki, to zmieniłbym diametralnie zdanie.
Napisano
Odznaczenie jerozolimskie dla pielgrzymów nadawane jest przez franciszkańską kustodię Ziemi Świętej w Jerozolimie.Nie musi być ze srebra lub złocone.
Wypis ze strony Kustodii

SIGNUM SACRI ITINERIS HIEROSOLYMITANI: Symbol of the holy voyage to Jerusalem. The decoration, therefore, is the visible sign of a lived reality that remains engraved in the pilgrim’s heart. Each of the scenes represented on the medal evokes for him a place, a particular prayer, people encountered. As the pilgrim walked, he allowed the Word of God to touch him. With the prophet Isaiah, he remembers that, “Zion said, ‘The Lord has forsaken me; the Lord has abandoned me.’ Can a mother forget her infant, be without tenderness for the child of her womb? Even should she forget, I will never forget you. See, upon the palms of my hands I have written your name; your walls are ever before me” (Isaiah 49:14-16). The Holy Land, engraved on the heart, engraved on the palms of the hands, engraved on a medal, is a symbol for the pilgrim, but also for those whom he meets after the pilgrimage, which is never really finished. “Engrave on your heart these words which I enjoin on you today. Teach them to your children. Speak of them at home and abroad.” (Deut. 6:6-7).
Napisano

witam chciałbym dowiedzieć się czegos więcej na temat prezentowanych odznaczeń.
1 Boże Zbaw Polskę z okresu czarnej żałoby
2 Jerozolimski Krzyż Honorowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie