maciek1989 Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 witam chciałbym dowiedzieć się czegos więcej na temat prezentowanych odznaczeń.1 Boże Zbaw Polskę z okresu czarnej żałoby2 Jerozolimski Krzyż Honorowy.
coriolan Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Signum Sacri Itineris Hyerosolymitantodznaczenie dla pielgrzyma do Ziemi Świętej
maciek1989 Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 wystawiałem na ekspozycję te odznaczenie Boże zbaw Polskę. Ponoc jest ono bardzo rzadkie, Muzeum Mazowieckie w Płocku ma takie ale połamane i z mosiądzu. Twierdzą ze moje to rarytasik.
pawelsamotyha Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 http:http://www.muzeum.radomsko.pl/pdf/nasz_swiat_nr_3.pdf//www.kki.pl/piojar/brygad/brygad/wspomn/odznacz/15.html
MarekDys Napisano 18 Październik 2014 Napisano 18 Październik 2014 Witam, odswieze trochę watek , srebrny krzyz jerozolimski na w tym miejscu probe srebra .
pawelsamotyha Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 W temacie siedze od 30 lat ale nie slyszalem zeby krzyz jerozolimski byl srebrzony i zlocony.Wswoim zbiorze mam srebrny i brazowy.Wiele przeszlo przez moje rece i zawsze byly to krzyze w srebrze z proba
maciek1989 Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 Prosiłbym o jakies informacje na temat Boże Zbaw PolskęChciałbym zaprzeczyc teorii poprzednika, nie jest to 20 wieczna kopia. Boże zbaw Polskę wystawiałem wpsólnie z Muzeum Mazowieckim w Plocku. Potwierdzili jego oryginalność. Sami w zbiorach mają takie ale wykonane z mosiądzu. Moje jest srebrne.
coriolan Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Zamiast siedzieć w temacie - wybierz się z pielgrzymką do Jerozolimy - obsługują także miejscowi polscy franciszkanie
8total4 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 w Międzywojniu obchodzono rocznice obu Powstań i wybijano tego typu pamiątki.daj fotki w dużej rozdzielczosci i ze zbliżeniami - wtedy będzie widać choć trochę, czy są podejrzane, czy nie.nie chce nic osądzać, ale broszka Boże Zbaw Polskę nie ma więcej niż 100lat.Technika mocowania też mi się mało podoba.pozdrawiam!
MK Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Oceny oryginalności się nie podejmę, ale kilka słów na temat samego orzełka" mogę napisać. W okresie Powstania Styczniowego rozpowszechnił się motyw patriotycznej broszki taki jak na tej Twojej - pas naokoło, środku orzeł lub tarcza z dwoma lub trzema godłami. Motyw ten nie był stosowany tylko na broszkach z łańcuszkiem ale i na broszkach z agrafką, spinkach od mankietów a nawet na klamrach do pasa (oj taką bym chciał trafić...) z wykonaniem w każdej z możliwej jakości - od jubilerskich wyrobów w srebrze i złocie do chałupniczo tworzonych rzydaków" w mosiężnej blaszce.
abcd Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Emblemty tego wzoru ¨Boże zbaw Polskę¨ były wykonywane od poł.XIX w do odzyskania niepodległośći 1918 r.tak więc datować przedmiot można tylko za pomocą próba srebra,jeśli jest.
maciek1989 Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Napisano 11 Kwiecień 2009 zainteresowanym podeślę zdięcia o wiekszej rozdzielczości na maila.
Raned Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Przedmiot srebrny, który ma 25 i choćby leżal nawet w szufladzie w papierowej kopercie ma patynę jakiej się nie da nijak podrobić, przedmioty takie bły noszone i z pewnościa przeszły burzliwe losy historii, powinny mieć charakterystyczne wytarcia na wższych punktach i rantach.
Raned Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Patrząc na fotkę, przedmioty wyglądają na nie starsze niż rok, w ogóle nie mają wyglądu i nic nie są warte. Zastrzegam, że być może, gdybym wziął to do ręki, to zmieniłbym diametralnie zdanie.
pawelsamotyha Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Krzyz Jerozolimski powinien miec probe srebra jesli jest oryginalny
Raned Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 pawelsamotyha, Twój link ma jakiś błąd i się nie otwiera.
maciek1989 Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 to są dwa linki :) popatrz dokładnie i podziel je na połowęA co do próby srebra, muszę spojrzeć.
coriolan Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Odznaczenie jerozolimskie dla pielgrzymów nadawane jest przez franciszkańską kustodię Ziemi Świętej w Jerozolimie.Nie musi być ze srebra lub złocone.Wypis ze strony KustodiiSIGNUM SACRI ITINERIS HIEROSOLYMITANI: Symbol of the holy voyage to Jerusalem. The decoration, therefore, is the visible sign of a lived reality that remains engraved in the pilgrim’s heart. Each of the scenes represented on the medal evokes for him a place, a particular prayer, people encountered. As the pilgrim walked, he allowed the Word of God to touch him. With the prophet Isaiah, he remembers that, “Zion said, ‘The Lord has forsaken me; the Lord has abandoned me.’ Can a mother forget her infant, be without tenderness for the child of her womb? Even should she forget, I will never forget you. See, upon the palms of my hands I have written your name; your walls are ever before me” (Isaiah 49:14-16). The Holy Land, engraved on the heart, engraved on the palms of the hands, engraved on a medal, is a symbol for the pilgrim, but also for those whom he meets after the pilgrimage, which is never really finished. “Engrave on your heart these words which I enjoin on you today. Teach them to your children. Speak of them at home and abroad.” (Deut. 6:6-7).
maciek1989 Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 witam chciałbym dowiedzieć się czegos więcej na temat prezentowanych odznaczeń.1 Boże Zbaw Polskę z okresu czarnej żałoby2 Jerozolimski Krzyż Honorowy.
Pytanie
maciek1989
witam chciałbym dowiedzieć się czegos więcej na temat prezentowanych odznaczeń.
1 Boże Zbaw Polskę z okresu czarnej żałoby
2 Jerozolimski Krzyż Honorowy.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.