Skocz do zawartości
  • 0

ID herbu

avena

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jest to tzw herb zlozony http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_z%C5%82o%C5%BCony czyli trzeba szukac herbu skrzyzowanych mieczy jako herb wyjsciowy
Napisano
Jak poszukiwania tajemniczego herbu? Właśnie się dowiedziałem, że w 1608 roku właścicielem Lipinek był Samuel Łaski, herbu Korab. Może jakoś to Was naprowadzi na trop...
Pozdrawiam
Napisano
jest jeszcze opcja ze jest to herb chlopski stosowany na pomorzu bo cos mi sie wydaje ze jest tam sierp http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_ch%C5%82opski
Napisano
Gut Sendzitz, Babalitz, Hermmanshohe

Lipinki - same - pałacu nie miały - przynajmniej nic na to nie wskazuje...

sygnatura: 10/10/0/822
tytuł i daty: Entwasserungs-Genossenschaft Lippinken und Sendzitz. Kreis Lobau; 1906-1912
hasła indeksu: Kwidzyn
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; ; ; ; niemiecki; ; ; ; ; ; ; ; -; -;
sygnatura: 10/10/0/823
tytuł i daty: Entwasserungs-Genossenschaft Ludwigslust und Sendzitz. Kreis Lobau; 1901-1910
hasła indeksu: Kwidzyn
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; ; ; ; niemiecki; ; ; ; ; ; ; ; -; -;
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lipinki_(wojew%C3%B3dztwo_warmi%C5%84sko-mazurskie) ogólne informacje

poszukaj tez w bibliotece pomorskiej cyfrowej !

ja u siebie go nie znalazłem!

pozdro!
Napisano
Sprawa wydaje się prosta. Przed wojną wsie często leżały we władaniu jednego rodu, prześledź w głównej mierze miejscowe znaczące rody szlacheckie-w promieniu do 50km, fabrykantów, kupców, tym podobne.

Teraz pytanie czy miejscowości z ziem odzyskanych czy 'staropolskie'? Ma to znaczenie w przypadku poszukiwań w herbarzach polskich czy też niemieckich czy innych(wpływy rosyjskie, francuskie inne też się czasem zdarzają na ziemiach polskich).
Napisano
Hm...

wizerunek załączony - spełnia wszystkie kanony z epoki...

a odmawiający szlacheckości - narażają się na pojedynek...
Napisano
Długo szukałem i nic... myślę że w pewnym sensie kluczem może okazać się informacja na temat właścicieli pałacu w Lipinkach. Obecnie nie istnieje chyba-dowiedz się-internet milczy niestety.

Pozostają jeszcze księgi parafialne i informacje o pochowanych na tym cmentarzu.

Mam pewną myśl od jakiego rodu może pochodzić ten herb, ale na razie zatrzymam to dla siebie-czekam na info o pałacu...
Napisano
sprawdzałem nic nie znalazłem
wieś nazywa się Lipinki w powicie nowomiejskim dawniej lubawski woj warmińsko mazurskie przd wojną pomorskie
Napisano
nie wiem czy to pomorze
herb pochodzi z nagrobka na wiejskim cmentarzu niestety ktoś ukradł mosieżne napisy i nie wiadomo z jakiej rodziny pochodzi nagrobek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie