Skocz do zawartości

Dzike zwierzęta,spotkania

vojtaz2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 364
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 months later...
A to i ja opowiem swoja historyjkę. Lato 2009, chodzę sobie po polu u ciotki z wykrywką, tu monetka tam monetka tu guziczek, w pewnym momencie zachciało mi się bardzo wiadomo czego ...... No to żeby zdążyć cisne na skruty koło stawu, nie chciało mi się iść na około więc poszedłem przez malutkie torfowisko, idę idę idę nagle mnie zamurowało, w okół mnie same węże patrze a to żmije z zygzaczkiem na grzbiecie, nie mogłem się ruszyć, myślę co tu zrobić, odgarnąłem wykrywką kilka sztuk z jednej strony i czmychłem bestią. Idę po kuzyna ubraliśmy odzież ochronną i policzyliśmy co do sztuki, razem było 26, było to w kujawsko pomorskim.

PS: Niestety nie zdążyłem, a może i ze strachu.....

• 1 month later...
Kujawsko pomorskie to piękny teren do obserwacji żmiji zygzakowatej, która nie jest zwierzęciem niebezpiecznym, aczkolwiek wymaga trochę rezerwy u człowieka i spostrzegawczości.

Osobiście mieszkałem w lesie, gdzie egzystuje jedna z większych populacji żmiji w Polsce i miałem z nimi do czynienia na co dzień, bo a to pod domem gniazdo, a to na schodach się wygrzewać żmija przypełzła etc. etc.

W lesie ciężko żmiję zaskoczyć, a posiadanie obuwia za kostkę i nie wkładanie łap na ślepo skutecznie eliminuje ryzyko ukąszenia, które dla większości populacji eksploratorów nie będzie realnym zagrożeniem życia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie