jawor1956 Napisano 1 Kwiecień 2009 Napisano 1 Kwiecień 2009 Witam mowglyn!W najbliższym czasie tj. w sobotę wybiorę się do rodziny mojego Papierosa " i zobaczymy co powiedzą na temat tego zdjęcia.Problem może się rozwiąże.Jestem tego bardzo ciekaw i nie będę odkładał wyjazdu.Dam znać.Odnośnie PPSz.Ciekawostka. Pamiętam kłótnie wręcz ze Skromnym ", który twierdził, że jego żołnierz miał ją w 1941 r. Znalazł na pobojowisku k. Brańska w ur. Kumat.Uwierzono mu, kiedy pokazał zdjęcie - faktycznie Fajny " miał PPSz ! Prawdopodobnie zgubił" ją sowiecki pogranicznik - tak to tłumaczono.
adamus.b Napisano 1 Kwiecień 2009 Napisano 1 Kwiecień 2009 jawor1956Jakbyś miał spis członków drużyn to nie ma tam informacji gdzieś o moim dziadku (Czesław Buczyński/Buciński - skomplikowana historia z nazwiskiem, zam. Kalinowo-Czosnowo). Od dłuższego czasu szukam jakiś informacji, ale niestety nie mogę na to poświęcić zbyt dużo czasu.I napisz coś koniecznie. Za dobrą książkę na temat obwodu Wysokie Mazowieckie dużo bym dał.PozdrawiamP.S. Jak chodzi o finanse to zawsze można porozmawiać. W tym roku 10 lecie powiatu, może by coś się dorzucili.
mowglyn Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 Jawor1956!Totalna porażka. G... znalazłem. W moich kwitach" zawsze Papieros"=Wacław Milewski... .Gruby Rychu!Total pozdro!WiN czuwa!
Narew Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 Z zainteresowaniem czytam ten post. Jestem matematykiem, ale od niedawna i to dzięki przywołanym tu p. J. Zieleniewskim zainteresowałem się historią mojej rodziny i jej udziałem w konspiracji AK-WiN.To On odnalazł inf. o ucieczce ze szpitala mojego stryja ps. Koln " i przekazał mi inne cenne informacje. Dzięki jemu mogłem odwiedzić groby ludzi, którzy stryjowi pomogli w ucieczce. Razem też pojechaliśmy w teren śladami stryja.Pokazał mi miejsca, w których stryj przebywał. Miałem możliwość porozmawiania z bratem Odyńca". Byłem na cm. w Osmoli na grobie Cincinatusa". Byli Oni dowódcami stryja. Siedziałem też za stołem, za którym siedzieli kiedyś Korycki". Bolek Biały ", Milicjades ", Lupaszko ", Nowina", Skazaniec", Bystry" z Bujenki, Maciek ", ew".Innych już nie pamiętam! Samo bycie w tym domu i siedzenie za tym stołem zrobiło na mnie niesamowite wrażenie tak jak i snute przez p. Pelagię i p. J. Zieleniewskiego wspomnienia o tych żołnierzach.Postanowiłem w miarę dokładnie jak to jest obecnie możliwe utrwalić konspiracyjne losy członków mojej rodziny. Jestem pełen szacunku dla Was, którzy zajmujecie się utrwalaniem pamięci o bohaterach tamtych lat. Z okruchów można zbudować Dużą Rzecz!Pozdrawiam.
AK Kmicic Napisano 2 Kwiecień 2009 Autor Napisano 2 Kwiecień 2009 Od rodziny mam informację, że zdjęcie z Papierosem, Kucharzem i Kmicicem było zrobione wiosną 1944 r. Później po przejściu frontu - jak wiadomo - Papieros współpracował z NKWD. A zatem mowglyn miałeś rację co do okresu kiedy zostało zdjęcie zrobione! Co do zlikwidowania Papierosa - czy nie miał z tym coś wspólnego Tokarzewski Ferdynand ps. Kruk?A teraz pytanie z innej bajki. W dokumencie z IPN (dawne akta UB)potwierdzające zwrot broni przez Kmicica po ujawnieniu oprócz niemieckiego MP widnieje jeszcze pistolet 9 mm R.K.V." Zastanawiam się co to za oznaczenie i oczywiście o jaki pistolet chodzi? Wiem, że Kmicic z broni krótkiej n pewno miał Vis-a, którego nie oddał UB, miał też Parabelke. Może chodzi o Parabellum? Spotkaliście się z takim oznaczeniem?
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 oglądającym zdjęcia... polecam się serdecznie w kontekście orzełka http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=649143#803888pochodzącego z waszego terenu działania ...
jawor1956 Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 Ale się porobiło ...mowglyn!Byłem ciekaw czy coś znajdziesz w swoich 'kwitach o "moim "Papierosie ale szczerze mówiąc nie liczyłem na to.Gdyby było inaczej to zdziwiłbym się.Trochę info. o Nim. W konspiracji od 10.IX.1939 r./ sic! /. W dniu tym w Grodnie w DOK III otrzymał On razem z grupą rozkaz przejścia do działań dywersyjnych. Był żołnierzem tzw. dywersji pozafrontowej Odz. II WP. Po powrocie na teren pow. Wys-Maz "uruchomił podległą mu grupę. Posiadali magazyn broni i mat. wybuchowych - powstał w końcu sierpnia 1939 r.i znajdował się w jego zabudowaniach.Mieli m.in.Suomi.Nigdy się nie ujawnił i w konspiracji trwał aż do śmierci w 2003 r. Postać niezwykle ciekawa. Służył informacją w czasie prac nad organizacją SŻAK i potem ŚZŻAK choć do Stowarzyszenia nie wstąpił.Wiedzę miał przeogromną i niestety jej większość zabrał ze sobą do grobu.Czasami tylko w czasie spotkań w budynku administracji cm.Powązkowskiego u "Zewa udzielał informacji..Jak chciałem czegoś się więcej dowiedzieć to prosiłem " Zewa lub "Koryckiego, żeby go zapytali. Stronił od oficjalnego działania w Stowarzyszeniu. Mawiał " są inne piersi do odznaczeń i " profitów od takich władz mi nie potrzeba.... Teraz rozumiem Jego stanowisko ..."Oficjalnie w konspiracji SZP-ZWZ od XII 39 r.Myślę, że miał też inne pseudonimy. Kiedyś niechcący wysypał go "Korycki czym w****** Go. Cholera na wspominki mnie wzięło.Jego grupa dyw.poza front. liczyła 5 osób i miał kontakt na d-ców grup sąsiednich w ramach gminy i wchodził do struktury pow. Takie grupy istniały w tych gminach przez które przebiegały linie kolejowe, były mosty kolejowe i drogowe.Wskazywał też, że były takie w siedzibach parafii.To była reguła. Byli oni zaczynem powstającej konspiracji. Myślę, że większość żołnierzy podających czas zaprzysiężenia / występujący w " kwitach / w terenie w X-XII 39 i w pocz. 1940 r. pochodziła z ich rekomendacji, a wśród nich byli i Ci "tajni do końca . Jest to bardzo ciekawe zagadnienie związane z początkami konspiracji na " naszym terenie.Z innych ciekawostek związanych z " moim Papierosem " jest taka. On to w 1939/1940 wprowadzał w teren gminy Brańsk Kusego" - późniejszy Bruzda ".W tym czasie Kusy" utrzymywał kontakt z Bystrym" - Leon Mierczyński, a nie ze Spokojnym" - J. Rzepniewski / niestety już nie żyje - mieszkał w Sokołowie i nie chciał wstąpić do ŚŻAK / który reprezentował " SZP na terenie BP. Papieros " brał udział m.in z Karasiem " w terenowych działaniach scaleniowych z ZWZ ukończonych, jak mi się wydaje, w VII - VIII 1941.Ciekawe, czy udałoby się ustalić kiedy wspomniany przez AK Kmicic Kmicić " wstąpił do konspiracji? Działał też w tej sprawie razem z Koryckim" na terenach zachodnich gmin BP. W sprawie zdjęcia napisze w niedzielę.Pozdrawiam.
jawor1956 Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 AK Kmicic!Czy Twój dziadek był z rocznika 1916.Pozdrawiam.
jawor1956 Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 adamus.b !Z racji na wewnętrzny układ spisów / brak nazwisk / trudno będzie Go znaleźć. Pomocny byłby rocznik, pseudonim, stopień sprzed 1939 r. a tak brak zaczepienia.We wrześniu br. mija część mojego zobowiązania i będę mógł zamieścić większą grupę meldunków wywiadu z terenu Wysokiego. Publikacja tego typu źródeł jest b. ważna, oczywiście nic nie umniejszając wartości opracowań, a i prezentując źródła można bez obawy przed procesami więcej przekazać. Dlatego od 2001 r. ic się nie dzieje".Pozdrawiam.
mowglyn Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 No, to teraz o drugim Papierosie"... .Tragiczna postać. W konspiracji ponoć od 1941 r. Działał w wywiadzie. Podczas okupacji niemieckiej został skierowany jako wtyczka" do pracy w białostockim więzieniu. W marcu 1943 r. wyprowadził z więzienia trzech żołnierzy AK i zbiegł wraz z nimi. Od tej pory w lesie"... (z tego okresu pochodza wspomniane fotki). Latem 1944 r., już po wkroczeniu sowietów, funkcjonariusz MO w Kołakach (ponownie jako wtyczka" AK!). Dwukrotnie zatrzymany przez NKWD. Pierwszy raz zwolniony z braku dowodów, po raz drugi (4 XII 1944 r.) jednak pękł". Podpisał współpracę i zaczął zdrowo szkodzić. Wskazał wiele melin" oraz wydał wielu ludzi. Przede wszystkim ujawnił komunistycznej bezpiece moc istotnych informacji, m.in. to właśnie on zidentyfikował ujętego ciężko rannego Trzynastkę"! W maju 1945 r. komendant Obwodu AKO Zambrów kpt. Ferdynand Tokarzewski Kruk" otrzymał rozkaz likwidacji Papierosa". Ujął go 17 maja 1945 r. oddział samoobrony kpr. pchor. Jana Grądzkiego Lisa". Podczas przesłuchania (m.in. w obecności Kruka") złożył obszerne zeznania, wskazując znanych sobie agentów. Skazany przez sąd organizacyjny na karę śmierci - wyrok wykonano tego samego dnia. Przykra to historia, lecz jednak prawdziwa... .Pozdro!WiN czuwa!
jawor1956 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 mowglyn !Jak mógł Papieros " zidentyfikować Trzynastkę "? Papierosa" zlikwidowano w maju 1945 r. a Trzynastka"zginął w X.1946r.Tak mi się przynajmniej wydaje.To do wyjaśnienia.Ale...Wywołałeś problem, który męczy mnie od lat.Wiele godzin przegadałem z Delfinem"Marianem Armatowiczem.Niechętnie opowiedział mi o jednej z akcji przeprowadzonej wspólnie z Trzynastką",, ale po kolei. W pierwszych dniach października 46 r. Trzynastka" powiedział Delfinowi ", że ma do wykonania wredny" wyrok. Musi to wykonać, bo nie ma wyjścia.Poinformował, że wybrał mnie do tej oboty".Zgodziłem się bo Zbyszka znałem długo. Wtedy powiedział - jest wyrok na żonę Komendanta, który siedzi, a ona kuma się z UB. Jest duże zagrożenie dla organizacji.Jak dowiedziałem się o kogo chodzi to zimny pot oblał mnie i odmówiłem, na co on powiedział- Marian nie masz wyjścia. To rozkaz i nikomu ani słowa!. Gdzieś po upływie ok. tygodnia Trzynastka " powiedział - szykuj się. Jedziemy.Był bardzo zdenerwowany, co było dziwne, ponieważ był on bardzo opanowanym człowiekiem.Pojechaliśmy do Warszawy. Trzynastka" wiedział wszystko. Prowadził pewnie.... Po wykonaniu zadania wracaliśmy na swój teren.Obserwowałem ukradkiem milczącego Zbyszka.Był w złej formie.Ja chyba jeszcze w gorszej.Szliśmy na teren Wólek / k. Wysokiego Mazowieckiego /.Zbyszek prowadził. Było już ciemno.Noc. Nagle zobaczyliśmy przed sobą grupę uzbrojonych ludzi. Zachowywali się nie tak jak nasi. Oni też nas zobaczyli.Krzyczeli - Stój!Ręce do góry! Krzyknąłem Zbyszek to ubowcy. Wiejemy.Zacząłem uciekać.Zbyszek coś krzycząc pobiegł w ich kierunku!!!! Padły serie.Widziałem jak mimo tego biegnie on dalej w ich kierunku.Ja uciekałem w drugą stronę.Nawet za mną długo nie strzelali. Uciekłem.Zbyszek tam został. Nie wiedziałem co z nim.Potem dowiedziałem się, że zginął. Delfin" po latach miał nierozwiązany dylemat. Nie znał odpowiedzi na pytanie: Dlaczego Trzynastka " pobiegł w kierunku ubowców, a nie w przeciwną stronę tak jak on? Co krzyczał? Czy była rzeczywiście potrzeba / konieczność ? / wydania wyroku na żonę komendanta? Wielokrotnie drążąc temat pytałem Delfina " czy próbował wyjaśnić okoliczności i zasadność wydania tego wyroku.Kluczył. Zbywał.Zmieniał temat rozmowy. Kiedyś powiedział mi,żebym dał mu spokój.Dodał też - ja do niej nie strzelałem.
mowglyn Napisano 4 Kwiecień 2009 Napisano 4 Kwiecień 2009 Gruby Rychu!Dziekuję za przywołanie szczegółów, które pominąłem w swoim poprzednim poście.BIG SZACUN za wszystko co robisz w sprawie polskiego podziemia niepodległościowego!Jawor1956!Fatycznie, Trzynastka" zginłą w 1946 r., jednak miałem tu na myśli jego ujęcie przez grupę operacyjną NKWD-UB w styczniu 1945 r.! O szczegółach dotyczących likwidacji Trzynastki" i Delfinie" wolę porozmawiać poza forum. Sprawa jest poważna. Jak tylko sie zobaczymy, a mam nadzieję że nastąpi to już niedługo. Przypomne teraz tylko stare przyslowie: Nie wszystko złoto, co się świeci...".Pozdro! WiN czuwa!
mowglyn Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Gruby Rychu!Co do okoliczności Twego rozszyfrowania, to chciałbym tylko przypomieć, że skoro było i podziemie, to i była również... BEZPIEKA! No, trochę przesadziłem (nawiasem mówiąc osobiście wolę wywiad i kontrwywiad AK-AKO-WiN). O tych szczegółach pomówimy sobie poza forum, przy najbliższym spotkaniu. Meliny i hasła te same, co zawsze ;)Z tą terminologią różnie bywało. Wytyczne swoje, praktyka swoje. Sam zresztą wiesz. Wydaje mi się jednak, że Lis" nie był wachmistrzem. Zobacz Rozkaz Delegata". Jest tam opublikowany jego (pośmiertny zresztą) awans na ppor.cz.w. (zawierający poprzedni posiadany stopień). Co do identyfiakcji, to faktycznie tak było. Papieros" był zbyt cennym agentem, by bezpieka mogła pozwolić sobie na identyfikację warzą w twarz". Widziałem kiedyś zdjęcie Rećki z nagryzmolonym po rosyjsku napisem Tszinastka"... .Pozdro! WiN czuwa!
AK Kmicic Napisano 5 Kwiecień 2009 Autor Napisano 5 Kwiecień 2009 Kmicic wstąpił do partyzantki już w 1939 r. Jeszcze wracając do tego zdjęcia z Papierosem. Kmicic był dowódcą drużyny.Papieros był amunicyjnym a nie łącznikiem. Po zdradzie próbował nawiązać kontakt i wrócić do szeregów AK jako skruszony ale ... i dalej już wiecie.
jawor1956 Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 mowglyn!Na zdjęciu nie ma mojego " Papierosa i moje wątpliwości zostały rozwiane. Twoja analiza zdjęcia obowiązuje. Gratulacje!!!Mój pobyt w terenie bardzo owocny - będzie rozbierany dom, w którym w 1949 r. ukryto archiwum,a którym opiekował się mój" Papieros.Żeby do niego dostać się, to trzeba byłoby zrobić niezłą demolkę.Normalnie to nie do wykonania. Prawie 20 lat czekałem na ten moment!!!!!Wracając do Trzynastki ", likwidacji i Delfina" masz rację to nie na forum. Czy wiesz co robił Trzynastka" za tzw. pierwszego sowieta?... Nie wszystko złoto co się świeci .... masz rację.Święta prawda! Zawsze o tym pamiętam, szczególnie gdy przemawiają tzw. świadkowie wydarzeń lub uczestnicy.;-)AK Kmicic! Kmicic " wstąpił do partyzantki w 1939 r. - Gdzie odbył służbę wojskową?Pozdrawiam!
mowglyn Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Jawor1956!Trzymam więc kciuki za archiwum Papierosa"... . Mam pytanie w sprawie fragmentu życiorysu Trzynastki". Wg posiadanych przeze mnie informacji podczas okupacji sowieckiej Rećko opuścił Białystok (był zagrożony zatrzymaniem jako tzw. CzS" - jego ojciec był policjantem) i w kwietniu 1940 r. przedostał się na teren GG. Zatrzymany w Warszawie podczas ulicznej łapanki został wywieziony na roboty przymusowe do Rzeszy (ponoć do Bawarii), gdzie pracował w gospodarstwie rolnym. Po wybuchu wojny niemiecko-sowieckiej zbiegł i w listopadzie 1941 r. powrócił do Białegostoku.Jeżeli coś jest nie tak, to chętnie porozmawiam i o tym (dla dobra sprawy poza forum).Pozdro! WiN czuwa!
mowglyn Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Witam ponownie!Zdjęcie było już kilkakrotnie publikowane (i wskazywane przeze mnie na forum). Dyskutuje się wspaniale, więc zgodnie z obietnicą wklejam.Jesień 1943 r. lub wiosna 1944 r., powiat Wysokie Mazowieckie, od lewej: pchor. Zygmunt Stokowski Oliwa", ppor. Tadeusz Westfal Karaś" oraz pchor. Zbigniew Rećko Trzynastka"... .Pozdro! WiN czuwa!
mowglyn Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Teraz również zdjęcie kilkakrotnie już publikowane i wskazywane. Sesja zdjęciowa ta sama co fotka wstawiona przez AK Kmicica (post z: 2009-03-27 20:04:57).Jesień 1943 r. lub wiosna 1944 r., powiat Wysokie Mazowieckie, od lewej: Wacław Milewski Papieros", Zygmunt Stokowski Oliwa" oraz Stefan Łupiński Kmicic"... .Pozdro! WiN czuwa!
AK Kmicic Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 Jawor - Kmicic nie był w wojsku bo w 1939 przed komisją został uznany jako adliczbowy" - taki wpis był w książeczce.Mowglyn - szczerze dziękuje za to zdjęcie! Mam nadzieje uda mi się dostać książkę o której wspomniałeś. Warto byłoby mieć chociaż jakąś dobrą odbitke tego zdjęcia - tylko skąd.
AK Kmicic Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 I jeszcze jedno wiecie coś o Krzemieniu?
jawor1956 Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 mowglyn!Trzynasta" sylwester 1939/40 spędził w B-stoku, na Bojarach, na Wiktorii w towarzystwie pań / Polek / i umundurowanych obco oficerów.Nie byli oni w tym domu na kwaterze. Kiedy w Kramiku pojawiły się o nim artykuły, to jedna z tych pań / podległa ewowi" - miał on u niej w pokoiku na strychu melinę / pokazała mi zdjęcie z sylwestra i wskazała na cywila - to Z. Rećko. Miała również inne zdjęcia z tej imprezy, ale bez mundurowych.Oczywiście nic z tego nie wynika.? Wszystko dalej pasowałoby....;-)Ps. Skromny " z Pawiaka za poręczeniem Konecznego vel Skonecznego przyjechał do B-stoku z poleceniem pracy w gestapo, tylko uciekł i zaczął ukrywać się...Prawidłowość ? Nie osądzam. Brakuje rozeznania w oparciu o źródła niemieckie i sowieckie.
mowglyn Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 AK Kmicic!Spróbuj zapolować na wspomnianą książkę. Naprawdę warto, nie tylko dla tego zdjęcia... . Odbitka będzie... :DKrzemień", Antoni Matuszewski, początkowo łącznik Obwodu AK Wysokie Mazowieckie, później dowódca ochrony radiostacji Okręgu AK Białystok, następnie żołnierz oddziału Karasia"... .Pozdro! WiN czuwa!
mowglyn Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Jawor 1956!Ciekawy detal. Ważniejsze, że pozostała część życiorysu nie budzi zastrzeżeń... ;)Reszta wygląda tak. Mogło być podobnie jak ze Skromnym", dobrze jednak, że potrafił się on zachować" (Rećko też). Podpisało wielu. Dla niektórych jest to ważne, dla mnie jednak ważniejsze jest co robili później. Chlubne przykłady, np. Wir" (chociaż nawiasem mówiąc odnoszę wrażenie, że sprawa jest nieco kamuflowana" w tekstach...). Byli jednak tacy jak Ignacy Pawełko... .Jeśli chodzi o BŚSK, to PROBLEM istnieje również. Jednoznacznej odpowiedzi na pytania w rodzaju: Kto wiedział?", Czy wiedział?" oraz Ile wiedział?" nie ma i nic nie wskazuje, że takowa będzie (sprawę wyjaśnią tylko dokumenty Abwehry).Pozdro! WiN czuwa!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.