Skocz do zawartości

Airacobra - gdzie latały

Manierkarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie, kupiłem dzisiaj w poznaniu na bazarze 2 łuski z działka M4 Airacobry kaliber 37mm. Czy latały gdzieś nad poznaniem lub polska te myśliwce ??? Poznań bombardowały bombowce angielskie ale myśliwce te mają chyba za mały zasięg ??
Pozdrawiam Manierkarz
Napisano
Z tego, co mi się po głowie kołacze (a nie mam jak sprawdzić, bo jestem w pracy), to część tych samolotów trafiło do armii rosyjskiej w ramach Land-lease'u. Więc ich obecność w Polsce wydaje mi się prawdopodobna.
Napisano
P-39 latały nad Polską, jakiś niewielki fragment z jednego z nich znajduje się bodajże w Drzonowskim muzeum, tak więc nad Wielkopolską tez sobie chyba przeleciały:)
Napisano

Prawdopodobnie tego typu samoloty stacjonowały na lotnisku Kuriany obok Białegostoku,gdyż u jednego z okolicznych rolników znalazłem papierowe tuby na amunicję do tych samolotów.

Napisano
Oczywiście że latały . Rosjanie dostali ich od groma , bo amerykańcom ten samolot nie przypadł do gustu więcej ich używali ruscy niż amerykanie". Jeden z najlepszych asów rosyjskich Pokryszkin właśnie Na P39Q Aircobra zdobył sporo zestrzeleń. Tak że nad polską w 44 i 45 jeszcze kilka eskadr na nich fruwało. Jedna z aircobr została przekazana akademii lotniczej i tam częściowo rozebrana służyła jako eksponat naukowy budowy płatowca, mam nawet zdjęcia w skrzedlatej jak kursanci uczą się na budowy płatowca oglądając kadłub aircobry. W Muzeum Lotnictwa z akademii lotniczej dostali skrzydło i trochę elementów które były eksponatami wykładowymi. Tak że dobrze szukając czasami można gdzieś trafić na szczątki tych samolotów w glebach naszego kraju.
Napisano
Oczywiscie, ze lataly w lotnictwie sowieckim - kilka tysiecy sztuk (5000??)
Pokryszkin dosiadal" taki samolot. Po wojnie chyba 1 albo 2 sztuki uzywane byly w naszym lotnictwie - ale szybko zezlomowane
Napisano
Lataly, w jednym z jeziorek na pn-wschodzie Polski jedna wyladowala. Czesc rzeczy zostala wyciagnieta z 15-20(?) lat temu przez gdanskiego Rekina.
Napisano
Kilka lat temu koło lotniska w Skarbimierzu wyjełem z jednego doła 110 szt amunicji amerykańskiej kal 37 mm. Więc na Śląsku opolskim też stacjonowały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie