ganspir Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Pod Braniewem znajdowane były takie klamry w radzieckich pozycjach. Oczywiście były to znaleziska sporadyczne. Sam posiadam w kolekcji klamrę tego typu wykopaną na pozycjach z 1941 roku pod Sewastoplem, tylko ta jest marynarska...Wygląda mi że model z 1938 roku był używany, jednak niezwykle sporadycznie, aczkolwiek nie należy skreślac każdej znalezionej klamry z gwiazdą jako powojennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Ja dostałem kiedyś skórzany pas z taką oto mosiężną klamerką. Na pasie jak i na klamerce nie znalazłem żadnych oznaczeń.Mógłby mi ją ktoś wydatować?Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 powojenna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 druga moja sztuka z 1945 r kocioł tym razem nie z ziemi ale z starej chatki razem ze skrzyniami wh wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 zaraz po znalezieniu ze skrzyneczka wh i ogryzkiem pasa wh załozonym na nią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 19 Wrzesień 2009 Share Napisano 19 Wrzesień 2009 pozwoliłem się obsłużyć ale widzę że wojenna też szajce wyszla:http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/klamra_ruska.jpgkolejny dowód na ich bytność w 2 wojniehttp://www.odkrywca-online.pl/szajka-atb22-oraz-przyjaciele,654269.html#654269 wątek z którego zapożyczyłem fote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybresor Napisano 19 Wrzesień 2009 Share Napisano 19 Wrzesień 2009 A co ta klamra ma wspólnego z II wojną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oseledes Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Dla porównania, standardowa klamra radziecka i egzemplarz który zdobyłem niedawno. Widać zasadnicze różnice w kształcie wielkości, rysunku samej gwiazdy i zapięcia (odwrotne). Biorąc pod uwagę wykonanie(delikatna)nadaje się raczej do munduru wyjściowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oseledes Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 .....tył klamer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 aż sie ciśnie na usta że ta po prawej stronie kształtem przypomina carskie klamry :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 ja osobiście nie znalazłem klamry Radzieckiej na pobojowiskach -co nie znaczy że ich nie było -ale coś jest na rzeczy :):)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDB Napisano 22 Wrzesień 2009 Share Napisano 22 Wrzesień 2009 Oseledes: Moja jest prawie identyczna.No i w sumie, czy tam w innej rybie , to tylko co do tych dwóch sztuk nie ma wątpliwosci co do ich orginalności...nie zostały wcześniej wydarte z kontekstu,że tak powiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oseledes Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Możliwe że te dwie klamry o trochę odmiennych kształtach to właśnie te wprowadzone w 1938 roku. Mam jednak obawy że w okresie wojny klamry mogły przejść jakieś modyfikacje i upodobniły się do wzoru powojennego. Trochę mało jest materiału porównawczego i ikonograficznego żeby stwierdzić na 100% która klamra jest wojenna. Ale od czego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 http://odkrywca-online.pl/zimowe-wykopki,664504.html#664504http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum24/50_copy5.jpgzmowu sie potwierdza moja teoria , fanty kolegi KOPACZ1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek 66 Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Pozwolę sobie zaprezentować takie zdjęcie, niestety trudno rozpoznać rodzaj klamry ale na pewno tłoczona i data zdjęcia 1945 rok. Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Raczej jakaś ex-niemiecka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 a przynajmniej na pewno pudełkowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 a ten z prawej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 A co powiecie o mojej? Takze znaleziona w miejscu potyczki w 45... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.