traficc Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 witam, mam pas z pełną mosiężna klamrą, z tłoczoną gwiazdą, kupiłem za 20 zł wykopek (napewno wykopek).Pas jest zrobiony z jakiegoś bardzo mało skóropodobnego materiału, zapięcie na klamrę jest stalowe.Pas bardzo krótko wyregulowany, tak na chłopaka 14 lat(jakiś chudzielec był), ma równierz kilka nacięc jakby zapisywał ilość-czegoś" (jak snajper z batalionu Baranowa na kolbie karabinu snajperskiego, a może to zaliczone dziewczyny?).Wrazie czego mogę dać fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybresor Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Ale już w publikacji wymienionych przez Borsuka autorów w języku rosyjskim Mundury Armii Czerwonej 1918-1945" (czy coś w tym stylu), która zawiera dużo więcej postaci niż przedstawiona wyżej, jest zdjęcie kursanta jakieś szkoły z pasem z taka klamrą. Data odwzorowywanej postaci - 1941 rok (maksymalnie rok wcześniej lub później). Nie mam tej publikacji ale to zdjęcie pamiętam (bo też szukałem potwierdzenia dla tej klamry!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 tak jak pisze kol.hybresor w publikacji Borsuka są przedstawione foty nawet dwóch postaci z klamerkami pełnymi z gwiazdą - jedna (z 1941r) i druga ( z 1945r) postacie przedstawione z tymi klamerkami to kursanci " -uczniowie szkół wojkowych którzy są w mundurach wyjsciowych . Na końcu książki są przedstawione elementy wyposażenia AC w okresie 1918-1945 i miedzy innymi są przedstawione klamry mosiężne z tłoczoną gwiazdą ( 2 szt. ) , przeróbki niemeckich klamerek , no i klamra stalowa ( lub alpakowa ) podobna formą i kształtem do klamerek pierwszo wojennych z tą różnica że zamiast orła jest gwiazda z sierpem i młotem . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Luty 2009 Autor Share Napisano 27 Luty 2009 Hmmm... w mojej wersji nie ma tych klamer. Mam taką książkę, jak na fotce, w języku angielskim. Czy Wy macie tą publikację w języku rosyjskim??? Być może wasze wydanie jest szersze lub uzupełnione. Wtedy sprawdziłaby się teoria, że były to klamry kursantów szkół wojskowych. Dzięki za informacje, 01dalton i hybressor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftlander Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Jak grochem o ścianę? Już raz napisałem nalazłem taką informację że klamry tego typu wprowadzono w 1938 roku dla słuchaczy szkół wojskowych od późniejszego modelu różnią się wspomnianym zaczepem, niestety nie napisano jak późniejszego... szukam dalej..." I nie wyssałem tego z palca; http://www.gunscity.ru/index.php?newsid=240 i nie wspomnę o zdjęciu z Stalingrad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Luty 2009 Autor Share Napisano 27 Luty 2009 traficc - masz wykopek klamry razem z pasem? Materiał syntetyczny wskazuje raczej na powojenną produkcję. Trzeba by rzucić okiem na tę klamrę - możesz pokazać foto, zwłaszcza rewersu klamry? A te nacięcia mogą oznaczać po prostu miesiące odbytej służby, taki centymetr" rezerwisty. Przez 50 lat stacjonowania Armii Czerwonej w Polsce zostało po niej sporo szmelcu, słyszałem o klamrach i pasach wykopanych w olicach byłych radzieckich jednostek, magazynów i poligonów, często potem pojawiały się na aukcjach jako II-wojenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Luty 2009 Autor Share Napisano 27 Luty 2009 Spokojnie, Luftlander, nie zaprzeczam temu, co napisałeś, a tylko staram się to udowodnić i poszukać samemu. Chyba mogę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybresor Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Tak, wersja w języku rosyjskim jest znacznie obszerniejsza. I potwierdza to, co napisał kol. Luftlander. Co do klamer marynarskich, to tutaj nie ma wątpliwości, co do tego, że byłu używane podczas wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Ceikawa dyskusja, serknalem na fora, i tak na:WA jest info iz to model z 1943, ale uzywane przez kadetow ino, i kadeckie byly mniejsze niz powojenne:http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=323145&highlight=buckleZas tutaj mamy opis i fotki wojennych i po, w tym jedna co ponoc zostala zdobyta przez Niemca w okresie ww2, ale to nadal poszlaki a nie dowody:http://warrelics.eu/forum/ussr-equipment-accessories-personal-items/3418-m-35-military-school-belt-buckle-how-recognize-period-one.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Luty 2009 Autor Share Napisano 27 Luty 2009 Czyli wszystko jasne - takie klamry były w użyciu od 1938 roku, ale nie tak powszechnie, jak sie potocznie uważa i jak to pokazują np. filmy. Trafiają się dużo rzadziej niż np. niemieckie, bo nie były tak masowo używane. Na pola bitew mogły trafić wraz ze skierowanymi na front słuchaczami szkół wojennych, albo wskutek wydania ich z magazynów nowoformowanym pułkom w sytuacji braków zaopatrzeniowych. Rozpowszechniły się bardziej dopiero w 1945 roku, zapewne już po zakończeniu działań wojennch. Taka jest moja teoria. A kolegom posiadającym wykopane mosiężne pełne klamry z gwiazdami gratuluję zatem prawdziwych unikatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Mysle iz warto by zrobic tutaj katalog wykopkow pelnych z gwiazda (plus ich wymiary) i ocenic roznice wykonania klamer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 a dodam jeszcze że ja mam Borsukowa po rosyjsku , jest tam przedstawiona jeszcze jedna klamerka o kształcie bardziej kwadratowym ale oprócz gwiazdy są skrzyżowane dwie szable lub działa - na fotce słabo to widac . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Luty 2009 Autor Share Napisano 27 Luty 2009 Może taka? To klamra wojsk ochronno-konwojowych (tzw. wochru"), ale to model wprowadzony w 1948 roku. Czyli ta wspomniana przez Ciebie to musi być coś starszego, wot zagwozdka na koleją dyskusję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 oto mój pas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 stalowe zapięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 powierzchnia wewnętrzna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 powierzchnia zew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 Pas z pasa transmisyjnego? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traficc Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 to nie guma, teraz jest raczej łamliwe i wygląda jak materiał bawełniany zalany plastikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 28 Luty 2009 Autor Share Napisano 28 Luty 2009 Niestety, traficc, ale to na 100% powojenny pas, lata 60 - 70-te. Typowy dla późniejszego okresu układ zaczepów na klamrze i hak w kształcie litery ". Nie wspominając już o syntetycznym pasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 28 Luty 2009 Share Napisano 28 Luty 2009 no i pierwszy raz przychyle sie do borsuczego zdania że pas powojenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganspir Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Witam Znalazłem taką pod Głogowem wz.1935 strasznie zmaltretowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganspir Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.