Trooper85 Napisano 27 Luty 2009 Share Napisano 27 Luty 2009 Trooper, nie obrażaj wiosek na Lubelszczyźnie:-)"Przepraszam, to był tylko taki przykład. Mam nadzieje, ze nikt się nie poczuł dotknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Magius28 sądzę że powinieneś jednak zmienić myślenie o tym czy masz sąsiada Niemca czy Polaka. W środowisku gdzie zaczyna przeważać jedna nacja inna ulega delikatnie mówiąc degradacji. Ty z Niemcami chcesz się asymilować, zadaj sobie pytanie czy Niemiec będzie chciał się z Tobą asymilować. Myślę że będzie to jednostronna miłość. Często na forum można wyczytać opinie osób które przebywały w Niemczech, i znają niemiecką opinię na temat polaków. Delikatnie mówiąc mamy paskudną opinię. Niepokojące w tej opinii jest to że oprócz znanych naszych wad czyli pijaństwa i złodziejstwa wstępuje także motyw narodowy. Im po prostu nie pasuje polskość" Nie jestem ksenofobem, czytam i wyciągam wnioski.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Marzec 2009 Autor Share Napisano 1 Marzec 2009 Majros, rozumiem, że boisz się że żywioł germański tylko przebiera nogami żeby się do Wrocławia ( np ) przeprowadzić? Tudzież, że stosunki narodowościowe ( na choćby Ziemiach psudoOdzyskanych ) zostały zachwiane lub w najbliższym czasie Niemcy osiągną przewagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Ależ skąd, nie boję się. Ja mieszkam w Polskim mieście i nie strach mi Niemców:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magius28 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 kol. majros tak jak wśród Niemców zdarzają się osoby pokroju p. Steinbach tak samo wśród Polaków masz osoby pokroju prof. Nowaka, tak jak w Niemczech tak i w Polsce istnieją środowiska neofaszystowskie, co w żaden sposób nie może rzutować na opinię o całym narodzie. Nigdzie też nie napisałem, że chciałbym się z Niemcami asymilować, uważam jedynie że wbrew ogólnej opinii jest możliwe bezproblemowe i zgodne współistnienie skupisk Polaków i Niemców.Ja również przebywałem w Niemczech i to niejednokrotnie, w różnych częściach tego kraju, rozmawiałem z różnymi ludźmi (w tym z potomkami jak i żyjącymi wysiedlonymi z tzw. ziem odzyskanych) nie spotkałem się jednak z niechęcią na tle narodowym. To prawda, wielokrotnie musiałem przełamywać lody" związane z funkcjonującym w Niemczech stereotypem Polaka, jednak na ten stereotyp nasi rodacy bardzo usilnie przez lata pracowali.Na koniec jeszcze jedno, w latach 80 wiele osób z terenów Śląska Górnego, Dolnego i Opolskiego na siłę próbowało udowodnić swoje niemieckie korzenie, aby tylko wyemigrować z PRL-u, spora część z nich wróciła w latach 90 do Polski i tak się śmiesznie składa, że (przynajmniej w moim otoczeniu) to właśnie ci ludzie głównie krzyczą o (wyimaginowanym dla mnie) zagrożeniu germanizacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 2 Kwiecień 2009 Share Napisano 2 Kwiecień 2009 A mi osobiscie przeszkadza np to ze hali ludowej przywrocono niemiecka nazwe, wszak spiewamy w hymnie narodowym (choc niefortunnie dosc) dal nam przyklad Bonaparte jak zwyciezac mamy". Jesli Wrocław mialby byc miastem wielokulturowym, a moj sasiad mialby sie nazywac Shmidt to pewnie mialby wiecej powodow do dumy niz ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 2 Kwiecień 2009 Share Napisano 2 Kwiecień 2009 Poza tym Niemcy darza Wroclaw takim samym sentymentem jak Polacy Lwow i Ukraincy tez pewnie uwazaja ze Lwow zawsze ukrainski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.