Skocz do zawartości
  • 0

rewolwer do ID

vojtaz2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego vojtaz2 czy mógł byś podać kaliber rewolweru i rodzaj mechanizmu ( sa, da ) ? Z tego co widzę solidna budowa i strzemię smyczy wskazuje na przeznaczenie wojskowe, ale wtedy kaliber powinien wynosić conajmniej 10 mm. Tak jak koledzy wcześniej napisali jest to produkt belgijski posiadający belgijskie znaki ostrzału z Liege.Co do daty produkcji to raczej nie jest możliwa do dokładnego ustalenia.Sam system ( trzpieniowy, nie jest to boczny zapłon) wynaleziono w roku 1828, ale w Anglii opatentowano w roku 1854, natomiast marynarka francuzka przyjęła go w roku 1856. Przedstawiony rewolwer przypuszczalnie pochodzi z jakiejś prywatnej belgijskiej fabryki i nie ustalisz dokładnego datowania, a przepis mówi literalnie o dacie wytworzenia przed 1850 rokiem a nie dacie wynalezienia. Pochodzenie wojskowe może jednak wskazywać na lata po 1850 r. Doradzam ostrożność bo jak wskazuje praktyka biegli zawsze wybierają rozwiązanie gorsze dla kolekcjonera.
pozdrawiam
hilary
Napisano
przeczytaj najpierw regulamin a potem zakladaj watek
niemozna prosic o identyfikacje przedmiotow nielegalnych
jutro rano mozesz miec kontrole z policji za ten pistolet!
pewnie zaraz moderator usunie twoj watek!
Napisano
hehe jaki bulwers! peter, kolega napisał przecież, że broń pochodzi sprzed 1850 roku(czyli jest całkowicie legalna).przeszukaj forum gdzieś to jest.
Napisano
peter I-ca zanim zaczniesz pisać to poczytaj najpierw ustawę o broni i amunicji, a jest tam pewien artykuł
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
1) posiadania broni palnej wytworzonej przed rokiem 1850 lub replikę tej broni,
....
a vojtaz2 na początku zaznaczył że broń pochodzi sprzed roku 1850
pzdro
Napisano
Ja myślę ,że vojtazj2 już teraz sam powinien zgłosić się na policję wydać sobie wyrok 8 lat więzienia ,a najlepiej ,żeby nie robić problemów naszym służbom więziennym i narodowi który będzie go musiał utrzymać z podatków...no najlepiej będzie jak się od razu z tej groźnej broni zastrzeli !!! :) ps. teraz mam nadzieję jesteś już peter zadowolony ? :)
Napisano
Widze że nie którzy po tej ostatniej medialnej wrzawie zwiazanej z nalotami policji na groznych" kolekcjonerów to trzęsą portkami i są przerażeni i nadgorliwi:)Pozdrawiam
Napisano
Okreslenie go jako Lafosze to tak jakby niemiecki niesmiertelnik nie patrząć na bicia nazwać niuemieckim niesmiertelnikiem;)wpisz w google pinfire revolver" i szukaj... było bardzo wielu wytworców...jest szansa że znajdziesz ale obstawiam francuza lub belga...te są najpopularniejsze...żadkie sa kalibru powyżej 9mm(max kal. to 15mm!!!!:)oraz produkcji niemieckiej i austriackiej...powodzenia!
Napisano
a jednak w rozumieniu naszego prawa potrzeba na ten rewolwer pozwolenia gdyż został opatentowany w 1854 roku, a ustawa wspomina o broni czarnoprochowej z przed 1850
Napisano
Witam, kaliber z tego co wymierzyłem linijką to 9 mm, oraz są ślady po osłonie spustu. Po za tym grata już się pozbyłem, nie jest wart kłopotów. Po za tym przetrzepałem internet i nigdzie podobnego nie znalazłem, zawsze się różnią budową.
Napisano
W rozumieniu prawa to na pewno nie jest broń ,a w rozumieniu tych co to prawo egzekwują to nawet rurka od namiotu może być bronią ,co każde dziecko tak prawdę wie zwłaszcza jak oglądało ruski film Brat", lub żyło w normalnych czasach kiedy za odpustowe korkowce nie wsadzano do ciupy :)...Tak więc uwaga jak się maszeruje na biwak :)
Napisano
Gwoli ścisłości, to patent rewolweru Pana Lefaucheux został zapisany prawnie w 1858. Więc ten przedmiot jest bronią w rozumieniu naszej ustawy. A to na zdjęciu, to jeden z wielu bezimiennych produktów cywilnych końca XIX wieku.
Napisano
Witam . Rewolwer zdecydowanie produkcji belgijskiej na amunicję bocznego zapłonu ,najprawdopodobniej kalibru 7 mm i podlegający w Polsce pod ustawę o Broni i amunicji. Dla ciekawostki dodam ,że na wyspach w pełni sprawny można posiadać bez zezwolenia jako element kolekcji lub dekorację . W ładnym stanie w zależności od kalibru i producenta warty między 100 - 350 F. Pozdro

PS. Ten egzemplarz nie posiadał osłony spustu .
Napisano
Jeżeli jednak jest tam korona nie dziewiątka to rewolwer został wyprodukowany pomiędzy 30 grudnia 1853 a 26 styczeń 1877. Niestety spisy kontrolerów spłonęły w czasie Pierwszej Wojny Światowej i nie da się określić dokładnie roku produkcji.
Napisano

Od dziecka jestem posiadaczem destruktu rewolweru trzpieniowego firmy Lefaucheux (czytamy lefoszo), którego bębenek jest oznakowany puncą ELG.
Banc d'Epreuves de Liège to rejestr broni palnej w Liège powstały w roku 1672 i jest oficjalnym organem kontroli produkcji broni palnej i amunicji w Belgii. Do 1893 rejestr broń znakował puncą, owalem zawierającym litery ELG, po roku 1893 owalem koronowanym zawierającym litery ELG. Obecnie rejestr funkcjonuje jako Banc d'épreuves des armes à feu à Liège z siedzibą przy ul Fond-des-Tawes 45.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie