cezo2007 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Moim zdaniem działanie tych służb polega na informacjach uzyskanych z samych potwierdzonych źródeł: np. inwigilacji otoczenia i np.allegro...Wiadomo jak ktoś kupuje kolbę to nie po to aby ją samą powiesić na ścianę...logicznie musi mieć resztę i chce sobie zrobić kpl.Adres IP sprzedajacego i kupującego to już dla nich betka, ale pozostaje jeszcze prokurator który musi wyrazić zgodę na przeszukanie.Rusza machina...opinia dzielnicowego z KR,wywiad środowiskowy w wyjatkowych przypadkach obserwacja,wystarczy życzliwy" sąsiad lub kolega" i wizyta o 6 rano gotowa.Słyszalem wiele opowieści o zorganizowaniu w swoim domu jakiejś impry ,kolega przyprowadzil kolegę,ten zobaczył że coś tam wisi na ścianie gdzieś się pochwalił że zna takiego a takiego co ma granaty na połkach i broń na ścianie, usłyszal to ktoś z kręgów zaineresowanych ludzi i problem gotowy...Gdzieś w Mazowieckim byli ludzie z gazowni którzy podczas kontroli sezonowej przewodów gazowych dostali polecenie służbowe aby ciekawe" spostrzeżenia przekazywać swoim zwierzchnikom(pewnie oni dalej na Policję, aby sie wykazać i nie stracić stanowiska.Miałem kumpla w gazowni to wiem.)Mysląc perspektywicznie tak samo mogą współpracować wszystkie inne komórki państwowe i prywatne np. kominiarze,hydraulicy,elektrycy,nadzorcy domów,administracje itp.koledzy to nie PARANOJA , ale nasza rzeczywistość.Uważajcie co macie na półkach i kogo zapraszacie do domów.Domyślam się i mam taką nadzieję że większość Kolegów nie posiada w miejscu zamieszkania tzw.materiałów niebezpiecznych bo dobrze sobie zdajemy sprawę z konsekwencji jakie mogą Nas potem spotkać zgodnie z KK,ale moim zdaniem konfiskacja sprzętu Poszukiwacza i paru bagnetów wraz z kolekcją guzików jest mocną przesadą...Wykrywacz można kupić legalnie,bez pozwolenia i nie maja prawa go zarekwirować jak się nie przyznasz że tym sprzętem o" właśnie znalazłeś,dlatego rada na przyszłośc...jak już masz wizytę i nie ;daj boże coś znajdą to mówić że zakupiłeś to na giełdzie i niech tam kopią" dalej,ale sprzęt zostaje w domciu...I jeszcze jedno...Nieznajomość prawa nie jest wytłumaczeniem, więc zawczasu nawet dzisiaj pomyślcie jaką gadkę wstawić smutnym Panom" jak sie pojawią.Lepiej ich tym zaskoczyć jak Oni mają zaskoczyć Ciebie.Mówią że najlepszą obroną ,jest atak..wiec jak mówi mój kolega...Bądź MĄDRY!!!Pozdrawiam.Cezo.
KonVonWin Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 ale czasem co poradzisz, bądź mądry - to w sumie łatwo powiedzieć...a wyobraź sobie że przychodzą funkcjonariusze z CBŚ i jak jeden mąż pakują Twoje łuski(PODKREŚLAM łuski tj.zbite spłonki, brak prochu), twoje puste skorupy od granatów i rurę od panzerfausta...A ty im mówisz że to nie groźne i nawet w świetle prawa legalne, ale oni nie są zbyt rozgarnięci i mówią że takie mają polecenie służbowe (zapakować podejrzane rzeczy do ekspertyzy) mijają tygodnie, ty nie śpisz po nocach, ciągle o tym myślisz...aż pewnego uroczego dnia dostajesz wezwanie do prokuratury że zostały Ci postawione zarzuty o nielegalne posiadania broni...Tłumaczysz, oni mówią że wiedzą ale takie mają polecenie, piszesz odwołania listy pozostają bez odpowiedzi...JESTEŚ ZAŁAMANY i przez ten rok targania się po prokuraturach i innych cudach jesteś psychicznie wykończony, mimo że udowodniłeś że z tej cholernej rury nie da się już nic wystrzelić pozostaje w Tobie ten zawód do praworządności w Polsce...Że Ciebie zwykłego obywatela potrakowano jak pospolitego bandytę (nawet gorzej, bo wyrok dostałbyś nie raz większy) a już tragedia kiedy do tego samego wora wrzucą pamiątki rodzinne jak naprzykład bagnet dziadka, ordery...Razem z umorzeniem swojej sprawy dostajesz pismo o konfiskacie tego na rzecz skarbu państwa!!! PYTAM SIĘ JAKIM PRAWEM!!! TO CYRK jakiś!!! Żeby przelać czarę goryczny te Twoje SKARBY stają się kolekcją pewnego funkcjonariusza...Był tu nawet taki temat o tym:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=644951#752236
KonVonWin Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 to w uproszczeniu WYBITNA AKCJA CENTRALNEGO BIURA ŚLEDCZEGO wymierzona w groźnych HANDLARZY BRONIĄ!!!
Łukasz 1939 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Witam jestem owy"(czytam dosyć często jednak dziś zrobiłem sobie konto) i na allegro 3 tygodnie temu zakupiłem 2 hełmy zamek od mosina i kolbe też mosin więc dzisiaj gdy smacznie spałem przyszli do mnie niebiescy w czapeczkach i przeszukali mieszkanie uprzednio pokazując nakaz. Nic nieznaleźli zato nabałaganili tak strasznie że sprzątać będe z tydzień tylko usłyszałem przepraszamy nic nieznaleźliśmy..... i co se mam teraz zrobić???? powiedzcie mi
dzieci3 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 A to Polska właśnie,nie ma takiego kraju na świecie,żeby było tyle kaberetów,tylu tematów,absurdów,żeby dobrze się przy tym bawić.Ale jedno co powinno skłonić do myślenia tzw.pisy,powiaki,lsd,psl,romany i innych.Niech przestaną uważac naród którym mozna ciągle pomiatać bezkarnie.Wszystko ma swój początek i niestety koniec.pUłtuski,kwaski,pawlacy i inny drób-wszystko do czasu.Dzięki nim wszystkim mamy to co mamy.Korzystając z prawa ciułają" jedni w rozsądnych proporcjach,biorących chochlą czasami pokażą w telewizorze jak walczą z korupcją.Jedna kupa ŚMIECHU.Przykre.
ERWIN Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Akcja wymierzona przeciwko kolekcjonerom to nic innego jak temat zastępczy. Czy nie przypadek że nagłośniono całą sprawę w chwili zadymy wokół porwania Olewnika? Władza w oczach ludu musi się zrehabilitować, pokazać jak sprawnie reaguje, ilu uzbrojonych bandytów i terrorystów łapie co dnia.
bruner0 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Panowie sami sobie po części jesteście winni,użalanie się na polskie prawo nic nie da.W identyfikacji pytacie co to za lufa(jeszcze parę minut temu był taki post chyba mod go wywalił)potem zdziwienie kto tak rano napier... w drzwi??poniżej pytanie o kolbę z alledrogo,http://odkrywca.pl/mauser-k98-oryginal-,647273.html#647273nie wspomnę o dziale nasze odkrycia.....
Marcin887 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Prawda jest taka że psy szczekają a karawana jedzie dalej. Takim biadoleniem nic się nie wskóra. Czasami myślę że dział częsci broni na allegro jest po to aby policja mogła się wykazać. Żyjemy w chorym państwie niewiele różniącym się od krajów komunistycznych. Władza obawia się uzbrojonego społeczeństwa tak bardzo że za samo posiadanie broni grozi do 8 lat. Policja z szaloną zaciekłością sprawdza każde doniesienie o nielegalnej broni. A spróbujcie powiedzieć że facet spod piątki handluje narkotykami albo bije żonę. Powiedzą że będą mieli na uwadze itp. A powiedzcie że wisi u niego na ścianie karabin- zaraz przyjdzie dzielnicowy to sprawdzić.
bruner0 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646488#768706może nie wszyscy zaglądali na ten wątek,jeżeli to prawdziwy policjant to proszę przeczytać jego wpis E ZROZUMIENIEM"
panslon Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Witam.Zadko udzielam sie na forach, gdyz raczej wole czytac niz pisac...:)Temat ten jest tematem rzeka...W moim przypadku zakonczyl sie przymusowym zwrotem 2 szt. 98K. Przymusowym, gdyz mimo sugestii , by panowie wywiezli gdzies te zlomy do lasu gdyz ich nie potrzebuje i zakopali, nie udalo sie tego tak zalatwic gdyz wazny byl podpis. Stoja teraz gdzies w garazu te destrukty z karteczkami z ekspertyzy KG o niezdolnosci. Jako pamiatka czasow w jakich mi przyszlo zyc dla potomnych.Szkoda mi sie zrobilo mundurowych, ktorzy mieli ewidentny problem co dalej z tym fantem poczac...A wracajac do tematu, to obowiazuje ustawa, ktora kazdy zapewnie czytal. Jak ktos ma w domu ozrywki" to baran i faktycznie nie dziwie sie zainteresowaniu tym tematem Policji. Natomiast w przypadku roni" z wykopow,czy z pozbawionej cech bojowych na terenie UE z papierami to kazda praktycznie sprawa jest do wygrania. Jak nie w pierwszej, to w drugiej, trzeciej itd. instancji.Najwazniejsza jest ustawa, potem wykladnie i komentaze Sadu Najwyzszego a potem... no wlasnie....Strach i zastraszenie naszego srodowiska przez Policje jest zatrwazajace. Bylem swiadkiem procesu w Gdyni, gdzie na pytanie Wysokiego Sadu ,czy przyznaje sie Pan do ...typ odpowiedzial ku zdziwieniu wszystkich w tym pani prokurator (oskarzyciela) ...ze tak , ale... I to ale juz nie bylo wazne. Dostal 6 miesiecy w zawiasach na dwa lata plus koszty. Wowczas 800 pln. A ekspertyza mowila inaczej - niezdolne! Frajer czy przestraszony?To pytanie pozostawiam bez odpowiedzi.Nieznajomosc prawa szkodzi. I wiedza o tym policmajstry i prokuratorzy . Wiekszosc spraw ktore wygrali i podniesli wykrywalnosc, wygrali dzieki przestraszeniu posiadacza.Na jednego eksperta, mozna powolac drugiego kontr eksperta. Ekspertyzy da sie podwazyc. W przypadku rozwierconego i zaspawanego mauzera wystarczy w sadzie , mimo oratorskiej mowy oskarzyciela, oznajmic...To bron palna? No to wystrzel pan teraz , chocby raz i po sprawie. A reszta czynnosci niezbednych, by wystrzelic, czyli specjalistyczne zabiegi niezbedne do tego faktu pozostawie bez komentaza gdyz dyskfalikikuja przedmiot jako bron palna w mysl ustawy. Jestem osobiscie zdania, ze w chwili obecnej nie ma problemu dotyczczcego ustawy o broni i amunicji a nadinterpretacji i dowolnego, wg uznania traktowania przedmiotow przypominajacych ksztaltem bron przez organy scigania. A my osobicie jestesmy tego stanu rzeczy winni. Dalismy sie zastraszyc.
panslon Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Jeszcze jedna opinia - zakupy na Alledrogo... Akcje policji wskazuja na slabosc tej formasji i szukaniu kozla ofiarnego(czytaj zastepczego) w faktycznej walce z przestepczoscia. W czasach, kiedy na bazarze mozna kupic kalacha z wiaderkiem amunicji do niego, sciganie 16, 20, czy 30 latkow za zakup kolby, trzonu zamka czy omegi swiadczy tylko o ogolnej niemocy i czepianiu sie przyslowiowej brzytwy przez tonacego...Sam fak domniemania, ze jak gosc kupil kolbe,zasobnik, czy muszke, znaczy ma karabin - swiadczy tylko o slabosci policji. Gdyby byla mocna, wiedziala by, kto co ma i nie robila by z tego afery. Legalne przedmioty kupowane na legalnych aukcjach nie powinny byc powodem wizyty smutnych panow o 6 rano. Strach niedlugo bedzie zakupic buty wojskowe i palatke,by nie byc oskarzonym o partyzantke antyrzadowa...Smutne jet to, ze na skutek dzialalnosci tej specgropy cierpia przede wszystkim kolekcjonerzy a nie mafia Wolominska,czy jakas tam...Ta nie kupuje na alledrogo ale w fabryce maszyn do szycia czy wspomnianym juz wczesniej bazarze...
KonVonWin Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Łukasz 1939 NIE MOŹESZ nic zrobić, mieli nakaz to znaczy mieli prawo przewrócić Twoje mieszkanie do góry nogami...ale jesli naprzykład coś uszkodzili to już inna sprawa i możesz spróbować napisać skarbę (która jednak trafi w próżnię, a o zwrocie kasy za to uszkodzenie nie myśl nawet) Nie chce być złośliwy ale wykazałeś się ogromnym amatorstwem kupując takie rzeczy na allegro, a niebiescy O DZIWO ogromnym tępem reakcji, aż mi się nie chce wierzyć że po 3 tygodniach rozpoznali sprawę, dali do podpisu prokuratorowi i od tak wkroczyli...Musiałeś coś dużo wczesniej zmajstrować.
Mic112 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Jest kryzys idą cięcia budżetowe policja na powrót narzeka na brak kasy na paliwo, czyli jest szansa, że na jakiś czas (kryzysu) będziemy mieli spokój gdyż braknie im kasy na te nadzwyczajne akcje;)
Horhe Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Widać czeka nas fala wizyt idąc tym tropem i systemem inwigilacji stosowanym przez CBŚ. W ten sposób prawie każdy rekonstruktor pierwszo-,czy drugowojenny będzie miał wizytę, no bo atrapę broni najlepiej wykonac bazując na oryginalnej kolbie i okuciach z odzysku,reszta to aluminiowy odlew lub stalowe elementy udające jedynie broń. O zgrozo, nic tylko czekać na przypadki konfiskaty atrap broni, celem zbadania ich u biegłego, a było już pare przypadkow konfiskaty Denixów.No jako, że kupowałem okucia do atrapy Gew.98 na allegro, nic tylko oczekuję wizyty, i pewnie nie tylko ja.
cezo2007 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Na własne życzenie...http://pl.youtube.com/watch?v=ga3t_gYu7_I&feature=related
KonVonWin Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Horhe zwróć uwagę na ten link kolegi powyżej :) ten paradoks już ma miejsce!http://img212.imageshack.us/img212/8581/50520741tl9.jpg
Mic112 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Nie rozumiem, czemu tu się dziwić nie od dziś wiadomo, że żyjemy w bandyckim państwie, które okrada i terroryzuje obywatela jak tylko może!!! Państwo tworzy patologię i sprzyja patologii, co gorsza gro osób usprawiedliwia takie działania, co tylko pogarsza sytuację... Nie liczmy na jakiekolwiek zmiany na lepsze, bo wszystko jak do tej pory zmierza po mimo naszych szczerych chęci ku gorszemu! To najlepszy dowód na to, czym w dobie kryzysu, skrajnej biedy wielu obywateli i zatrważającej sytuacji gospodarczej zajmuje się państwo Polskie!!! Państwo Polskie to w tej chwili gigantyczna machina propagandowa to działania wymierzone w obywatela to bieda i wszechobecna głupota dominująca nad zdrowym rozsądkiem...
Reno Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 każdy robi swoje ...cbś też :( co się tak dziwicie? na pewno sprzedający a alle jest w coś umoczony i dlatego macie naloty - to normalne szukają wszelkich śladow... reszta kupująca od gośći którzy nigdzie nie wiszą ma spokój ;)
KonVonWin Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 a ty genialny to powiedz jak niby można stwierdzić czy kupujesz od gościa który nigdzie nie wisi...też napisałeś mądrze...
hubertosq Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Nie ma wieszać co psow na CBŚ, ani na polskie prawo - załoze sie ze gdyby bron z przed 1950roku miala prawo do legalnego posiadania to napewno znalazli by sie kolekcjonerzy" ktozy by sprzedali taka bron grupom przestepczym i zaraz by zaczeli latać po mieście z ppshami albo mp40 jako ludzie ktorzy mogą ja legalnie posiadać a wtedy jak byście wy sie czulli ? mimo wszystko zaostrzone prawo jest dobre. Jedynie co mozna zmienic w nim to jakis paragraf czy cos zeby bron do kolekcjii mozna bylo normalnie zaniesc bez papierow na komende i zeby zrobili z niej deko - oczywiscie powinien ustawowo byc narzucony czas tego np 2 tyg i kazdy byl by zadowolony :))
Trooper85 Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Tylko że w 99,9% przypadków sukcesy" służb odnoszą się do rzeczy, których można użyć co najwyżej jako broni obuchowej a nie palnej. Tak że historie o bandziorach biegających po mieście z pepeszami czy zarzuty o zaopatrywaniu grup przestępczych" można włożyć pomiędzy bajki.
traper6 Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 @ hubertosqu...napewno znalazli by sie "kolekcjonerzy ktozy by sprzedali taka bron grupom przestepczym i zaraz by zaczeli latać po mieście z ppshami albo mp40 jako ludzie ktorzy mogą ja legalnie posiadać a wtedy jak byście wy sie czulli ?..." Synku, z tego co napisałeś to wnioskuję że wychowany jesteś albo na ASG, albo nigdy nie trzymaleś w rękach prawdziwej broni, a już napewno takiej nie wykopałeś.Synku, piszesz takie idiotyzmy, że aż przykro czytać.Pospolity bandyta woli broń współczesną, nie zabytkową.Primo: Jest niezawodna i nie zacina się w potrzebie"Duo: Jest zdecydowanie tańsza od zabytkowejTercio: Chcesz zabytkową broń dekować ? Poczytaj sobie, ten wątek jest dla ciebie http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=641507#711203
traper6 Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 P.s.Podaj mi przykład z ostatnich 30 lat gdzie przy jakimkolwiek napadzie użyto broni wyprodukowanej do `45 r.
danieloff Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Przepraszam za wypowiedź nie w temacie, ale irytuje mnie pewne zjawisko na Forum - bezmyślne kalkowanie skrótów z języka angielskiego. Po co pisać pepesha", gdy mamy w naszym pięknym języku polskim jakże wygodną głoskę sz", która w pełni oddaje fonetycznie rosyjskie ш" a w dodatku skrót ppsz lub określenie pepesza" funkcjonuje w nim od lat???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.