kopijnik2 Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 No tak...są: Żydzi, Białorusini, Rosjanie-radzieccy, Niemcy... a reszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szajka Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 a dla mnie kicha szkoda szczegolnie walka z partyzantki z czołgami heroizm zydowskich partyzanow moze i uratowal 1200 zydow ale jak by popatrzec polacy dokonywali podobnych wyczynow tylko o naszych partyzantach nikt nic dobrego nie nakrecił do tej pory i ogolnie przydało by sie nakrecic film o polakach ale z pompa a tematow do wybrania mnostwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 acha, Craig świetną kurtkę ma w tym filmie - proszę o namiar gdzie kupić taką." + ma fryzurę i cerę nieskazitelną niczym z salonu Laurenta i wogóle jest sterylny niczym James Bond... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 szajka, to że nasza kinematografia jest do dupy to nie znaczy, że musimy mieć jakiś żal do filmu o żydach na Białorusi od razu :)a kurtka jest zaiste świetna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 hmm, już nawet abstrahując od strony prawdy historycznej to sam film jako film nie zachwyca, przynajmniej mnie...jakieś to takie rozlazłe jest i nie trzyma w napięciu.... po słowach realizowana z imponującym rozmachem" spodziewałem się czegoś więcej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 28 Styczeń 2009 Share Napisano 28 Styczeń 2009 aha, nie wiem jak jest w wersji która weszła do kin, ale w tej w której ja oglądałem największym przegięciem według mnie jest wyświetlający się zaraz po tytule w 2 minucie filmu napis True story" - Historia prawdziwa. My wiem ile w tym jest prawdy, ale przeciętny Amerykanin i 99% Europejczyków po takim napisie będzie święcie przekonana, ze to faktycznie prawdziwa historia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorus Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Witam, wczoraj miałem przyjemność "obejrzeć ten film, klasyczny amerykański gniot, z szablonową miłością skrzyżowany z filmami o Johnie Rambo, według mnie tak można streścić, i na samym początku: Dawne tereny polski (czy jakoś tak) dzisiejsza Białoruś. Lokalna policja wraz z SS zajmuje się łapaniem Żydów (czy jakoś tak). Dla mnie to brzmi jednoznacznie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viking35 Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Protestuje film o Jone Brownie jest bardziej realistyczny niż ten gniot holiwoodzki,bo taka akcja mogla się wydarzyc ale sceny z z filmu Opór to zwykła fikcja literadzka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viking35 Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 sorki chodziło mi o Johna Rambo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 jest to film fabularny a nie dokumetalny. tak tylko dla tych co sie doszukuja prawdy lub prawdziwej historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 jasne Bosman, ale jak byk na początku wyświetla się po tytule True story" czyli wedle zamiarów twórców ma to być fabuła przedstawiająca prawdziwe wydarzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 mój sąsiad, starszy gość pamiętający wojne, tylko powiedziałobym już nei doczekał czasów że winę za tą wojnę zwalą na nas" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 Ciekawa informacja o ksiazce dziennikarzy z Wyborczej...Jak ich uslyszalem w TVP, ze w pol roku ksiazke napisali, to zaraz mi sie to podejrzane wydalo...http://www.dziennik.pl/polityka/article312255/Ksiazka_reporterow_Wyborczej_plagiatem_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 sceny walki iście porywające, nie wiem jak ci niemcy przy takich umiejetnościach tyle lat się w tej rosji trzymali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 blackdok moze to chodzilo ze film OPARTY na prawdziwej historii.klaus BOLS sasiad Twoj byc moze jest w podeszlym wieku ale niezagwarantue Mu ze sie takiej chwili niedoczeka,bo my z pewnoscia tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 czego można się spodziewać po panie rezyseze :D skoro jedzie dobre dwadzieścia ponad kilometrów a oczom jego ukazuje się las :DŻyd zawsze znajdzie sobie bohatera w postaci innego żyda który będzie wspaniały, dzielny i heroiczny a na dodatek dosiadał będzie swojego białego konika - osobiście już wole titanica tam przynajmniej była jakaś akcja :Dpozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrSmith Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 Co w tym dziwnego, że Żyd nakręcił film o Żydach. A czy Polacy kręcą filmy o losach wojennych Niemców czy Francuzów? Nikt nie musi go oglądać. Najpierw przeczytałem sobie książkę Odwet - Prawdziwa historia braci Bielskich"(podobno plagiat). Potem musiałem obejrzeć film (oczywiście nie w kinie :)), żeby móc ocenić co zostało pominięte.Dużo motywów jest przesadzonych, zmyślonych cała demokracja w obozie Bielskich. Walka z czołgiem po przejściu moczarów (chyba z drugiej strony bagna podjechał :).Ale myślałem, że będzie gorzej.Przynajmniej zasygnalizowali część dylematów partyzanckich:- zdarza się zabijać cywilów,- zabierają im jedzenie. P.S.Znam starszą osobę, która jako dziecko(z rodziną) ok. 8 razy była ofiarą napadów, rekwizycji przez rożnej maści polskich partyzantów.Jedni byli kulturalni, inni wiązali całą rodzinę.Do tej pory boi się nocować na wsi. Zawsze sprawdza czy drzwi i okna są dobrze pozamykane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 w niedziele w tvn uwaga bedzie krutki reportaz o braciach bielskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Toż się będzie dziać... Dowiemy się pewnie, że oprócz iluś set żydów uratowali od śmierci tysiące Polaków... Na zasadzie stwierdzenia niewprost, że ich nie zabili... Taka ta nasza nowa histoe"ria... O" E" do wyboru.... wstawić wg uznania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 MrSmith: Najpierw przeczytałem sobie książkę "Odwet - Prawdziwa historia braci Bielskich(podobno plagiat). Potem musiałem obejrzeć film (oczywiście nie w kinie :)), żeby móc ocenić co zostało pominięte."Radze jednak poczytac jeszcze kilka innych ksiazek, czy nawet publikacji prasowych, zeby sobie wyrobic zdanie o tamtych wydarzeniach.Ksiazka-plagiat plus film to stanowczo za malo.A swoja droga publikacja dziennikarzy Wyborczej to juz bialy kruk:http://www.dziennik.pl/polityka/article314113/Ksiazka_Odwet_idzie_na_przemial.htmlW ostatnim numerze Naszej Polski" jest list od czytelnika. Autorzy z Wyborczej rozmawiali z nim o wydarzeniach w Nalibokach. Jakos tak dziwnie sie zlozylo, ze wykorzystali w ksiazce tylko te fragmenty, ktore im pasowaly... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Z pewnych źródeł wiem że bracia be wyżarli w lesie cały miodzik Puchatka i co ciekawsza jeden z nich jest najprawdopodobniej ojcem maleństwa ale te rewelacje jeszcze nie zostały potwierdzone. pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Kurt - cos ci sie poplatalo. Bracia Be wystepowali w komiksach o kaczorze Donaldzie, Sknerusie, trzech siostrzencach itd. Puchatka i miodku do tego nie mieszaj. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 KZ ktoś Cię obsmarowuje;)) na innym forum.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100icki Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Witamprzed momentem obejrzałem Uwagę" na TVNNa jeden fragment chciałbym zwrócic Waszą uwagęDziennikarz pyta się Żyda - jeżeli Tewje Bielski złożyłprzysięgę w WP a później współpracował z okupantem to jest zdrajcą czy nie ?I odpowiedź Żyda - cytat z pamięci - ie chciałbym wchodzic w sumienie tego młodego człowieka"ps. o źdźbło trawy widzicie w oku bliźniego, a belki w swoim oku nie dostrzegacie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrSmith Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 To jedź do Afganistanu i uratuj tysiąc osób.Łatwo teraz oceniać. Rzeczywistość nie jest czarno biała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.