ejni Napisano 17 Grudzień 2008 Autor Napisano 17 Grudzień 2008 Witam, miałem kiedyś okazje połazić z wykrywaczem jaki używa WP, ale wtedy za bardzo się nie interesowałem, co to za sprzęt wiem tyle ze miał wyświetlacz LCD i jak coś znalazł to wyświetlał napisy np. żelazne kółko z dziurką" tylko ze po ang. wie ktoś może jaki to wykrywacz ew. jakie wykrywacze mają taki ajer"Pozdrawiam Ejni
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 Albo łańcuch krowi 12cm z drutu fi 5mm ocynkowanego"?;)
ejni Napisano 17 Grudzień 2008 Autor Napisano 17 Grudzień 2008 kol. Brzęczyszczykiewicz ja mówię powaznie... ie chciał bym usłeyszec bardziej ormalne" posty a nie jakies jaja"Pozdrawiam
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 Ja też zupełnie poważnie. Jeśli jakiś wykrywacz jest w stanie napisać info żelazne kółko z dziurką", to kapsel Polmos Białystok od Soplicy rocznik 1988" tez będzie dla niego możliwe. Na cuda nie ma żadnych ograniczeń ;)
latający holender Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 Saperzy z Dęblina,którzy przyjechali kiedyś do moichodkryć" mieli pięknego Fishera, więc nie wiem z czego się tak nabijacie ?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 17 Grudzień 2008 Napisano 17 Grudzień 2008 No i?Rozpoznawał kształty?:))))
mrand Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Spokojnie Panowie, bez śmiechów. Na wstępie trzeba powiedzieć, że obecny poziom technologii saperskiej tak się ma do poziomu technologii stosowanej w detekcji amatorskiej jak Św. Jan Kanty do pospolitych kanciarzy :)Aktualnie stosowany przez armię amerykańską wykrywacz minerski pracuje w technologii multisensing i jest to praktycznie kombajn zawierający wyrafnowany detektor PI, georadar akustyczny oraz mikrofalowy. Wszystko to w najbardziej rozbudowanej konfiguracji pozwala na bezpośrednią wizualizacjię 2D. Być może taki właśnie sprzęt mieli saperzy o których mowa. Z własnych nieoficjalnych źródeł wiem, że na potrzeby kontyngentu w Afganistanie miały być testowane tego rodzaju sprzęty, ponieważ poczciwy Schiebel (taki oficjalny w WP detektor saperski PI) zrobił tam klapę. Skąd o tym wszystkim wiem? Ponieważ tematyką tą zajmuję się na codzień. PozdrawiamMrand
latający holender Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Nie wiem czy ich rozpoznawał kształty,ale mój xlt w programach dla osiołków wyświetla graficznie kawałki folii,pierścionki,monety,kapsle,zawleczki do otwierania puszek itp.Będę dziś w terenie to właczę te programy i zrobię ci zdjęcie, skoro chcesz być najmadrzejszy na świecie:)Wydaje mi się że kolega Ejni słyszał że gdzieś dzwonią" i w jego przypadku chodziło raczej o wyświetlanie graficzne bo TEKSTY typu żelazne kółko z czymśtam" czy łańcuch krowi ocynkowany" to bzdura.
banderas Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Cze.Mrandzie-czy ten amerykański wyk. minerski {o którym wspominasz} ,nie nazywa się czasem Hastamic {albo podobnie}.Od jakiegoś czasu szukam info o tym sprzęcie.pzdr.
mrand Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Akurat nie dokładnie o tym, ale jest to coś podobnego. Tobie chodzi zapewne o HSTAMIDS ? Trochę znajdziesz tutaj: http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/countermine.htm . Przy okazji popatrzcie sobie co dzieje się w dziedzinie tzw. countermine. Zawrót głowy. Dlaczego bo jest kasa, setki milionów jeśli nie miliardy dolarów. A ryneczek poszukiwaczy, cóż bidny jest i ma tylko taki sprzęt na jaki go stać. Dla przykładu Minelab - co i za ile robi dla wojska a co dla cywilów? Oto jest pytanie :) PozdrawiamMrand
Brzęczyszczykiewicz Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Jeśli mówimy o sprzęcie multisensorowym to wiele można. Tyle że kosztuje to prawdziwą górę pieniędzy i nie wierzę że polska armia posiada coś takiego. Może jedna sztukę pożyczoną do obślinienia:)Zobaczcie ile kosztuje zwykły ultrasonograf lekarski. Kilkadziesiąt tysięcy złotych w górę. Choć są one już produkowane seryjnie i każdy może kupić w sklepie przy ulicy. A co dopiero sprzęt, który oprócz tego dysponuje bajerami kilkakrotnie bardziej zaawansowanymi.Kolego l.h., ja sam mam XLT więc nie musisz robić dla mnie zdjęć. Sam trafnie zauważyłeś, że jest to opcja dla osiołków więc doskonale zdajesz sobie sprawę dlaczego i jak to się ma do realu. Co nie zmienia faktu, że jest to świetny sprzęt a ograniczenia ma takie same jak każdy inny. I w żaden sposób nie da się ich obejść.Ejni napisał więc mu odpowiadam. A z tego co napisał widać, że jest jednym z tych którzy wierzą w andrzejkowe wróżby z parafiny. A przynajmniej coś w tym rodzaju. Warto to prostować. Choćby po to żeby ktoś go kiedyś finansowo nie oszukał.
ejni Napisano 18 Grudzień 2008 Autor Napisano 18 Grudzień 2008 powiem tak z tym krowim łancchem to napisał kol. brzęczyszczykiewicz. ale wiem ze ta wykrywka ma jakąś funkcje ciekawą bo wiem ze saper powiedział mi ze jakies koło z dziurką i ja wykopałem i prawda to była i mówił ze jest wyczytał z wyswietlacza ale wszytko po ang było więc nie pamiętam dokładnie powiem tyle ze wykrywacz bardzie był podobny do hmm polowego" ze tak powiem a dla zcisłosci to na polowe wykrywacze wyglądają np HS, Ultra II itp.Pozdrawiam P.S. wybaczcia za błędy i stylistykę ale nie miałem dosłownie czasu... na poprawę...
cecholek Napisano 19 Grudzień 2008 Napisano 19 Grudzień 2008 Obecnie najbardziej ,,zaawansowanym,, wykrywaczem używanym przez saperów (niestety nie polskich) jest wykrywacz AN/PSS-14 - formalnie nazwany i tu dla ciebie BANDERAS - HSTAMIDS (handheld Standoff Mine Detection System) . Wykrywacz AN/PSS - 14 stanowi urządzenie w skład, którego wchodzi georadar , detektor metalu oraz wibrometr. Do pamięci urządzenia wprowadzono charakterystyki różnego rodzaju gruntów. Połączenie georadaru i wykrywacza umożliwia ,,trafienie,, min o małej zawartości metalu.Dzięki specjalnemu oprogramowaniu jesteśmy informowani,że pod cewką np. znajduje się dokładnie mina , a nie np. kawał blachy !more : http://www.cyterra.com/products/handheld-cm.htmlPozdrawiam .
ejni Napisano 19 Grudzień 2008 Autor Napisano 19 Grudzień 2008 nie taki na pewno nie był ale warto wiedzieć, a wie moze ktoś ile taki kosztuje?? tzn. pytam z czystej ciekawosci ;] jak bym zaczoł teraz zbierac to moze bym 1/3 ceny do 60-tki uzbierał xD Pozdrawiam
banderas Napisano 19 Grudzień 2008 Napisano 19 Grudzień 2008 Cze.Mrandzie i cecholku-to dla was za info. dz. i pzdr.
mrand Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 Padło pytanie ile to kosztuje? Znalazłem i podaję:AN/PSS-14 (w pełnej wersji): 23 500 USDAMD-14 (uproszczona, zmieniona wersja): 12 000 USDPozdrawiam, Mrand
beaviso Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Sprzęt z pewnością wyrafinowany, ale sami sobie udzielcie odpowiedzi - czy warto? Bo o ile nie szukacie klasycznych i nowoczesnych min, to raczej nie warto ;) Na interesujące nas przedmioty są dedykowane rozwiązania, na które wystarczają 2 tysie złociszy.M.
mrand Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Oczywiście, że pozwoliłem sobie zażartować nieco, choć cena jest na poważnie. Chciałem uświadomić jaka jest przepaść pomiędzy sprzętem profesjonalnym a tym zywanym profesjonalnym". Różnica jest taka sama jak różnica w cenie. Chciałem pokazać tendencje w rozwoju sprzętu. Być może w nie aż tak długim czasie jakaś część tego trafi do nas poszukiwaczy.Beaviso - kto nie marzy, temu się nie przydarzy.Na koniec coś od Garretta dla saperów. http://www.garrett.com/recon/r_aml_1000_view_detector.htm Prawda, że jest niebrzydki?! PozdrawiamMrand
kopijnik2 Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Panowie...Wykrywacz AN/PSS - 14 stanowi urządzenie w skład, którego wchodzi georadar , detektor metalu oraz wibrometr...czy to naprawdę jest niezbędne?
cecholek Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 @kopijnik2 - dlaczego jest to niezbędne ,zwłaszcza dla saperów? Postaram się odpowiedzieć . Współczesne pole walki - stworzone miny,które posiadają kadłuby z tworzyw sztucznych . Czyli minimalną zawartość metalu . Nowoczesny sprzęt - wykrywacze-posiadają zdolność nie tylko do wyszukiwania przedmiotów metalowych w gruncie ,ale również sprawdzają gęstość tego gruntu . Połączenie georadaru z wykrywaczem ułatwia pracę dla sapera. Wyobraźmy sobie rozminowanie terenu , gdzie znajduje się spora ilość różnego radzaju śmieci - odłamki , łuski itp.przedmioty metalowe . Przejście kilku metrów w takim terenie zajmuje całą wieczność . W końcu trzeba sprawdzić każdy sygnał. Co więcej jak pisałem wcześniej , zwykła wykrywka może pominąć miny z minimalną ilością metalu . Przydatny tu jest georadar. Oddziela on niezagrażające życiu przedmioty, pozwalając operatorowi na odróżnianie ich od min. Ponadto na bieżąco śledzi zmiany gęstości gruntu charakterystyczne dla min i innych przedmiotów niebezpiecznych .Wykrywacz, który posiada georadar rozpoznaje w gruncie dzięki dedykowanemu oprogramowaniu charakterystyczne cechy min , a nie tylko wskazuje występowanie przedmiotów metalowych . Tak na marginesie - wibrometr-jest jeszcze jako zewnętrzne urządzenie - trwają praca nad zamontowaniem go wewnątrz.@mrand-co do sprzętu Garretta - jest to odpowiedz (zresztą daleko spóźniona) na wykrywacz VMC1 i VMH3CS Vallona , sprzęt używany przez saperów (również niektóre jednostki w Polsce - zresztą miałem możliwość pracy min. na nim)Pozdrawiam .
kopijnik2 Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Eech... było Panowie - nie Saperzy...A szansa detekcji drgań Maybacha w gruncie - zerowa...nawet po update chipsetu...
arturborat Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Wykrywacz jako sprawa polityczna:http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/73DD6D82Interpelacja nr 6716 do ministra obrony narodowejw sprawie jakości wykrywaczy min, stanowiących wyposażenie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie Szanowny Panie Ministrze! Zwracam się do Pana z interpelacją w sprawie jakości wykrywaczy min, stanowiących wyposażenie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. W związku z artykułem prasowym*) informującym o niskiej wartości wykrywaczy min, znajdujących się na wyposażeniu PKW w Afganistanie, uprzejmie proszę o odpowiedź na następujące pytania: 1. Czy prawdą jest, że wykrywacze min AMID-MT 5001 Schiebel i W3P nie są przystosowane do wykrywania min z tworzyw sztucznych z niewielką ilością metalu? 2. Czy prawdą jest, że wykrywacze AMID-MT 5001 Schiebel łatwo ulegają rozstrojeniu? 3. Czy podjęte zostały kroki w kierunku wyposażenia polskich żołnierzy w wykrywacze min, które posiadają możliwości adekwatne do wymagań współczesnego pola walki? Kiedy do PKW w Afganistanie trafią nowoczesne wykrywacze min? Z poważaniem Poseł Ludwik Dorn Warszawa, dnia 25 listopada 2008 r.*) ppłk dr inż. Tomasz Ciszewski, kpt. Piotr Grzegorzewski: Nowoczesne wykrywacze min, Przegląd Wojsk Lądowych" 2008, Nr 4.i odpowiedź na interpelację: http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/19C8657B VI kadencja opis sprawy Odpowiedź ministra obrony narodowej na interpelację nr 6716 w sprawie jakości wykrywaczy min stanowiących wyposażenie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie Szanowny Panie Marszałku! Odpowiadając na interpelację pana posła Ludwika Dorna w sprawie jakości wykrywaczy min stanowiących wyposażenie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie (SPS-023-6716/08), uprzejmie proszę o przyjęcie następujących wyjaśnień. Wykrywacze min typu W-3-P oraz W-4-P są sukcesywnie wycofywane z Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Islamskiej Republice Afganistanu i zastępowane wykrywaczami nowej generacji typu ATMID (MT 5001) Schiebel oraz MINEX 2 FD 4.530. Wykrywacze typu ATMID przeznaczone są do poszukiwania min o znikomej zawartości metalu w zróżnicowanych warunkach glebowych oraz klimatycznych. Są użytkowane (w liczbie około 40 tys. egzemplarzy) przez siły zbrojne wielu państw, m.in. Kambodży, Słowacji, Szwecji, Tajwanu, USA oraz przez humanitarne organizacje rozminowania (CROMAC - The Croatian Mine Action Center, MAG - The Mines Advisory Group i inne) przy rozminowaniu terenu w Afganistanie, Chorwacji, Kambodży, Laosie, Libanie, Mozambiku, Peru i Wietnamie. W warunkach realizacji zadań przy dużym zapyleniu i wysokiej mineralizacji gruntu wykrywacze ATMID czasami ulegają rozstrojeniu. Należy jednak wskazać, że ponowne ich dostrojenie jest czynnością bardzo prostą, wykonywaną przez każdego użytkownika w ciągu kilkudziesięciu sekund. Pomimo wskazanych niedoskonałości wykrywacze firmy Schiebel cieszą się aktualnie największym uznaniem i zapotrzebowaniem w polskich kontyngentach wojskowych. Jednocześnie pragnę poinformować, że wymiana wykrywaczy min w Polskim Kontyngencie Wojskowym w Islamskiej Republice Afganistanu jest konsekwentnie kontynuowana i kolejne wykrywacze nowego typu (MINEX 2 FD 4.530) zostaną w pierwszym kwartale 2009 r. przekazane dla tego kontyngentu. Dodatkowo podjęte zostały działania zmierzające do pozyskania nowego typu wykrywacza z georadarem. Przedstawiając powyższe wyjaśnienia, pozostaję w przekonaniu, że uzna je Pan Marszałek za wystarczające. Z wyrazami szacunku i poważania Minister Bogdan Klich Warszawa, dnia 23 grudnia 2008 r.
twrozyna Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 ad MON interpelacja i odpowiedz dodac nalezy ze SIWZ były tak jednoznaczne => to co jestp. Andrzej podał linka ktory sie zdezaktualizowal, wiec uaktualniam:http://www.garrett.com/recon/recon-pro_aml-1000.pdfmam podejrzenie (ale nie pewność) że RECON-PRO AML-1000 jest komercyjną (wojskowe zamówienia w czasie wojny to jest to!) adaptacją technologii API z Infinium LS (też Garrett)
emes Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 Ciekawy jestem jak sprawowały się pierwsze wykrywki zastosowane w czasie II wojny,przecież był to dość prymitywny sprzet a pola bitwy zasłane były żelaznym złomem,jak w takich warunkach znależć minę?
twrozyna Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 co do aspektów historycznych wątku nie będę ciagnął,nie czuję sie na siłach, swego czasu na odkrywca.pl temat polskiego wkładu (Józef Kosacki) w opracowanie alianckiego detektora byl tu już poruszany,kojarze równiez gdzies zamieszczone fotki niemieckiego sprzetu, ale pamiętam że feedback (odzew) byl skromnyz materiałow bieżących dla zainteresowanych - przeglad sprzetujest dostępny (2009) http://www.gichd.org/indexes-for-gichd-publications/detectors-and-personal-protective-equipment-catalogue-2009/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.