habs Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 W.P. SAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 pojemność 500ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 kto się wtedy zastanawiał czy przebierać ten gruz czy nie"Nikt się nie zastanawiał, wszyscy przebierali i ciekawe rzeczy znajdowali.Ładny ten WP SAN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 \"kto się wtedy zastanawiał czy przebierać ten gruz czy nieNikt się nie zastanawiał, wszyscy przebierali i ciekawe rzeczy znajdowali."chodziło mi oczywiście o militaria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 Witam.Sądzę,że wtedy ludzie mieli wręcz awersję do militariów. A ciekawostki były raczej w stylu precjoza itp. Pozdro.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 11 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2008 o ja mieszkam 50 metrów od fortów bema a jezdze kopac 60 km od wawy"masz rację adek_wawa obok Ciebie znaleziono jeden z ładniejszych fantów tego roku .fant ten znajduje się na tym forum ale znalazca nie chciał wyjawić miejsca odkrycia więc ja nie wyjawię co to jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 nie chciał wyjawić miejsca, które właśnie wyjawiłeś :) więc mozesz się podzielić tym co to był za przedmiot :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 11 Grudzień 2008 Share Napisano 11 Grudzień 2008 Kilka ciężarówek gruzu ze stadionu trafiło na pewną podwarszawską drogę , przy której powstają domki na działkach.Więc się nią kontrolnie przespacerowałem. Sporo cegieł z sygnaturą U i SKA , parę malutkich izolatorów od linii telefonicznych , mniejsze i większe kawałki żeliwnych rur hydraulicznych i duży zamek drzwiowy z kluczem , mocno skorodowany.Na jego bokach , tam gdzie przechodzą śruby resztki nadpalonego drewna.Co do zwałek gruzu.Hmm.Coś Wam opowiem.Mojej żony dziadek , zmarły sześć lat temu w 94 wiośnie swego bujnego życia , opowiadał o tych zwałkach.Najlepsze ponoć były te z terenu Getta , gruz wysypywano w dużych ilościach do Wisły między Cytadellą a mostem Gdańskim.Po brzegu chodziły grupki poszukiwaczy" i szukały fantów.Dziadek oczywiście był w jednej z tych grupek.Teściowa też czasem wspomina jak będąc dzieckiem bawiła się różnymi drobiazgami , których pokaźna skrzynka stała w kuchni.Dziadek był dumny z tego jak to mówił że nawet minuty nie przepracowałem dla komunistów "w co nie do końca wierzę jako że kilka odsiadek zaliczył.Za co ? Ano za to że był cinkciarzem. Zaczął parę lat przed wojną , potem w okupację dwie budy na Kercelaku , po likwidacji, z reki na ulicy.Do Powstania poszedł razem ze swoim bratem ciotecznym , byli w Parasolu , brat zginął , dziadkowi sie udało.Smiałem się zawsze jak zaczynał opowiadać o wybuchu Powstania , wiedziałem co za chwilę nastąpi.Po kilku zdaniach nagle spogladał na babcię i ze złościa mówił : żeś Ty uciekła jak Szkopy dom palili a karnisza nie wzięłaś !! " Nie wiedziałem o co z tym karniszem chodzi , dopiero babcia powiedziała że drewniany karnisz wiszacy nad oknem był w prawie całej długości wypełniny złotymi monetami.Pytałem czy później nie grzebali w zgliszczach , przecież złoto nie woda , nie wyparowało , stopiły sie moniaki najwyżej, ale tylko machali ręką.Dom ,drewniak , stał na Płockiej , przez ulicę graniczył z ogrodami Ulrycha , w tym ogrodzie dziadek schował mały depozyt , po wojnie to odkopał , do dziś babcia używa łyżek z napisem Norblin".A na zwałkę dziadek chodził bo jak to mawiał od czegoś trzeba było zacząć.I zaczął , handlował aż do późnych lat 80 , wtedy zaczął tracić wzrok , młode nygusy go oszukiwali i wreszcie babcia odstawiła go na zasłużoną emeryturę" ,czyli na wielki fotel na którym siedział aż do śmierci.To była żywa kronika Warszawy , uwielbiałem go słuchać , i chociaż pod koniec nie pamiętał co jadł wczoraj na obiad , świetnie pamiętał zdarzenia sprzed kilku dziesięciu lat , jak chociażby paradę legionów Piłsudskiego , opowiadaną ze szczegółami,czy różne historie z Powstania.Dziś zostały tylko zdjęcia.Niektóre bardzo ciekawe , jak chociażby robione z ukrycia , spod płaszcza" , długie szubienice na Lesznie pełne wiszących aszych chłopaków" jak mawiał dziadek.Chciałem wydebić od babci te fotki , prosiłem , tłumaczyłem ,że to dowody zbrodni hitlerowskich , że MPW by się napewno tym zainteresowało , ale nie i nie. Jak umre to zrobisz z tym co zechcesz , a teraz mi ich nie wyciagaj.Tak sie zawsze kończy temat fotek.Ale sie rozpisałem nie na temat.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Menzo Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Czabak1, jak bedziesz miał mozliwosć zrobic foto tych zdjeć to wrzuc odrazu na odkrywce. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Te długie szubienice na Lesznie" to zapewne egzekucja 11.02.44 kiedy więźniów Pawiaka powieszono na balkonie kamienicy nr 52, naprzeciwko budynku Sądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 KonVonWin chyba chodzi o to.Pozdrszczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 to carska blacha na czako? 14 pułku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 Witam.Macie racje. Orzeł z 14-tką wyszedł na przedłużeniu Trasy Toruńskiej,na wysokości Fortu Bema.Zaniemówiłem jak kolega wyjął go na środku uczęszczanej ścieżki.Rozumiem fragment,ale całość i to w takim stanie!!!Farciarz!! Ale oby więcej takich trafień dla każdego.:o) Pozdro.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 zaraz zaraz i jeszcze mi powiesz ze tak w biały dzień sobie w wykrywką przeszliście a potem jakby niby nic zaczeliscie kopac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 No cóż,w nocy nie szukam. :o) Pozdro.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 12 Grudzień 2008 Share Napisano 12 Grudzień 2008 ahh Ty ;) chciałbym kiedyś zobaczyć taką dziką akcję ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2008 wcale nie są takie dzikie , są dokładnie zaplanowane .Dziś co prawda nie w centrum podjechał cywilny radiowóz ,miła rozmowa obejrzeli fanty życzenia taaaakich trafień i pojechali.po prostu high life. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Grudzień 2008 Share Napisano 14 Grudzień 2008 w zeszly wtorek tez mialem akcje z cywilnym radio, chlopaki pozartowali i pojechali :)pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 15 Grudzień 2008 Share Napisano 15 Grudzień 2008 też widziałem poszukiwacza przy trasie toruńskiej między murem cmentarnym a ulicą - w biały dzień :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 15 Grudzień 2008 Share Napisano 15 Grudzień 2008 ja już na to za stary jestem ...ale wspomnienia jeszcze są żywe ....ech.... to se ne wrati ....PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habs Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2008 TIX powiedział eż widziałem poszukiwacza przy trasie toruńskiej między murem cmentarnym a ulicą - w biały dzień "bo w tym miejscu o ile dobrze pamiętam (30lat temu)był cmentarz nie pamiętam jakiego wyznania , groby były zniszczone niektóre zapadnięte albo całkowicie otwarte (skradzione płyty )nikt się nimi nie zajmował .może jeszcze coś tam zostało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozi Napisano 16 Grudzień 2008 Share Napisano 16 Grudzień 2008 Troche OT ale tez o Warszawie i tez o centrum..W czwartek mowili na 1 lud 2 że pod budką telefoniczną znaleziono skrzynke z nabojami i chyba bagnet. Rzeczy najprawdopodobniej z powstania. Pokazywali to i calkiem calkiem.. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 22 Grudzień 2008 Share Napisano 22 Grudzień 2008 Witam.Jak Warszawa,to ja też coś wkleję.Taki sobie garnek,idą święta-na bigos się nada.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 22 Grudzień 2008 Share Napisano 22 Grudzień 2008 Tylko szkoda zniszczyć sygnowanie: Wulkan,Warszawa, carski orzeł.Nieźle wygląda jak na tyle lat w ziemi.Mam do tematu pytanie,czy ktoś zna dokładny adres Wulkana",znalazłem tylko wzmiankę,że Annopol,lub Bródno.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.