Skocz do zawartości

Pantera z Nidy .

kubulek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Plunąć ogniem raz na jakiś czas, tak jak to robią np. samochody wyścigowe to jest do przyjęcia, ale nie ciągłe plucie ogniem jak z silnika V1, na to pewnie i flammvernichter by nie pomógł. Zapewne na pierwsze odpalenie solidnie opóżnili zapłon i z tąd te fajerwerki, na filmiku z jazdy już nie widać dopalaczy". Pozdro.

khm...przepraszam ale o czym jest rozmowa w kwestii plucia ogniem ...o tych silnikach z linków ???
delikatnie zwracam uwagę że tam widać gołe kolektory...chcę zobaczyć takiego mechanika co przy gołym kolektorze ustawi zapłon w jakimkolwiek silniku żeby na ssaniu nie było ognia ...:-)

PATRON

Walenie ogniem z wydechów maybacha było powodem stosowania tłumików płomieni w panterach (wyjątkowo finezyjnych w finalnych ausf. G)i tygrysach. finalne pz IV itd miały tylko namiastkę tego. Ustawienie zapłonu ma znaczenie, ale akurat w tych konstrukcjach, przy wydechu, który jest kawałkiem krótkiej rury, nie wyeliminuje płomieni. Na filmie z jazdy nie dawali po garach i kręcili za dnia...

Inna rzecz, że niektórzy twierdzą, że pod koniec wojny silniki były tak zużyte i pracowały na poprzepalanym oleju, że trzeba było takie zaawansowane tłumiki płomieni wprowadzić. Mnie akurat w tę teorię nie chce sie wierzyć. bardziej chodziło pewnie o to, żeby na wszelki wypadek strzałów" nie było widać w nocy.

To, że przy gołych kolektorach ogień wali z rur to jasne :D

no generalnie zmierzam do tego, że dla mnie takie strzały silnika pantery są czymś normalnym :)

Wojtek

Uffff... I niechcący wyszła nam akademicka" dyskusja. Możliwe, że była to norma, ale raczej bez takich fajerwerków głowica miała by szansę mieć dłuższe przebiegi międzyremontowe. Teoria o oleju i do mnie nie przemawia, może bardziej chodziło o wyżyłowane" czasy rozrządu w tych silnikach. Na Maybachach się nie znam, ale parę głowic z wypalonymi gniazdami w życiu widziałem i dlatego mnie to tknęło...

W skrócie wyżyłowane czasy rozrządu" to takie ustawienia, gdzie zawory są otwarte na tyle długo, że pozwala to np. na puszczanie fajerwerków wydechem, ale za to dające większą moc i niekoniecznie większą żywotność silnika. Rodzaj napędu nie ma tutaj znaczenia. Jakieś nieporozumienie chyba, ale jestem z tego znany, że czasem wyrażam się niejasno ;) Pozdro.

Nie znam zdjęcia Pz.VI Ausf.B z wydechem typu Flammenvernichter, z prostego powodu, nigdy go w tym czołgu nie montowano. Mimo wprowadzenia tego typu wydechu do produkcji grudniu 1944 nie był montowany standardowo na czołgach Pz.V i pochodnych.
Wprowadzenie tej modyfikacji pozwalało zasłonić płomień" i redukowało zapłon mieszanki powietrza i benzyny w układzie wydechowym.

Znawca pancerki nie jestem ale byc moze te tłumniki w niemieckich czolgach z konca wojny mialy na celu ukrycie plomieni z rur wydechowym przed lotnictwem ( A wiekszosc ruchów trzeba bylo wykonywac w nocy). Mozliwe tez ze niemcy obawiali sie noktowizji a sami z tym ostro eksperymentowali (nawet z niezlymi efektami) nawet w stosunku do ubiorow zolnierzy.

• 4 weeks later...
Stug wyszedł cały i kompletny, a owa Pantera była wysadzonym w powietrze złomem, pustym w środku - znayczy pełnym kawałków złomu.
Rozuwiesz Lefa różnicę.... .....wątpię.
Uwielbiam jak głos zabierają dyletanci, ewentualnie obrońcy jedynej słusznej wiary" .

bo taka była prawda - polscy saperzy po wojnie po prostu założyli ładunki na wierzy w panterze ( bo pewno tyle wystawało z nad wody ) i bum !!! Jest filmik z rekontrukcji tej panery no i niestety jak tako zachowało się jedynie podwozie , bo niestety kadłub był spękany o wnętrzu nie wspominając . Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie