Skocz do zawartości

dla ornitologów:)

sudajew

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, to chyba jednak nie jest lerka... Lerka, czyli skowronek borowy ma BARDZO charakterystyczną cechę: białe rwi", które spotykają się na karku. Tego nie ma na fotce. Dwa: lerka nie ma tak jednolicie ubarwionych skrzydeł i grzbietu, jak na zdjeciu. Trzy: lerka nie ma też brzuszka tak uplamionego.

Moim zdaniem 8total4 ma rację: drozdowate coś.
Z kwiczołem pewien problem: jeśli kwiczoł , to na pewno nie jest to dorosły kwiczoł. Dorosły osobnik (przylatują do mojego ogrodu, siedzą jak sępy i pilnują upatrzonej karmy, całymi dniami tak siedzą, nieruchomo, jak posągi, lornetka i jest TV lepsza niż ta w salonie) jest bardzo charakterystyczny: ma głowę i kuper popielate, grzbiet brązowawy, żólty dziób, pierś rudawą, kreskowaną - ale niejako po bokach. W środku - popielata.
Osobnik na focie nie ma KRESEK, ma plamy - to różnica. Jak temperatura poniżej zera - to kwiczoł apusza" się tak, że wygląda jak kula. Mazurki też tak robią, ale wszelkie sikory, kosy, szpaki, sroki (np.) - nie. Tj. nie wygladają na okrągłe.

Dalej - mniej więcej tak, jak na zdjęciu wyglada młody kwiczoł - ale nie wiem, czy wylęg z tegorocznej wiosny ma jeszcze mode upierzenie.

Paszkot: w zasadzie: wypisz wymaluj, pod warunkiem, że ptaszydło miało co najmniej 25cm - na focie brak czegoś, z czego dałoby się wyliczyć wielkość.

Widziałeś go: jaki duży był?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie