yoony Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 szukacie podobnych do Stara nie zapominajcie o Panhadach Fiatach (628??) Alfa Romeo mnie to się kojarzy właśnie z Panhardem przełom lat 40 /50do przejrzenia http://www.museudantu.org.br/contemporanea12.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 27 Listopad 2008 Autor Share Napisano 27 Listopad 2008 Właśnie w tym sęk, że ten wrak przypomina wiele nadwozi ale póki co żadnym nie jest. Odgrzebałem drugie zdjęcie, umieszczone na youngtimer.pl. Napisałem do autora, może poda bliższą lokalizację. Auto jest z okolic Niepołomic, być może pochodzi z taboru krakowskiego. Więcej zdjęć nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 to środkowe okienko nad szybami jakoś mi się jednoznacznie ze znaczkiem PKS kojarzy-może to wóz z krakowskiego PKSu-albo na ich zamówienie karoseria tworzona?trzeba by łapać może jakiegoś miłośnika komunikacji z Krakowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Jest to węgierski MAVAG Tr3,5Był to pierwszy w Europie autobus z nadwoziem samonośnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 W 1949 podpisano umowę na dostawę do Polski 300 autobusów marki MAVAG dla zaspokojenia potrzeb miejskich przedsiębiorstw komunikacyjnych. Dość szybko jednak miejscy przewoźnicy uznali MAVAG'i za zbyt kłopotliwe w eksploatacji i zaczęli przekazywać je do PKS.W polskich źródłach wspomina się o większym MAVAG'u Tr5. Wygląda jednak na to, że jakaś ilość mniejszego modelu Tr3,5 również trafiła na nasze drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 http://komunikacja.krakow.eurocity.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=9&id=49&Itemid=63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 Dzięki Coe za dociekliwość. Chyba masz rację, że to MAVAG, ale musi to być jakaś zmodyfikowana wersja. Nadwozie mimo, że bardzo podobne, nie jest identyczne. Choćby reflektory - we wraku są poniżej wykroju nadkola. Boczne szyby też inne. Da się to jakoś wytłumaczyć? Nie chodzi o to, żeby się czepiać, ale żeby auto zidentyfikować bezdyskusyjnie. Właściwie identyfikacja ma na dziś dzień tylko charakter poznawczy, od autora zdjęć dostałem wiadomość, że autobus jakiś miesiąc temu zniknął, najprawdopodobniej poszedł na złom. No więc nie uda mi się go obejrzeć, chyba że to złom miejscowy, gdzie rzadziej wysyłają do huty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 Chyba mi psycha siada. Też mi się wydawało, że gdzieś już widziałem podobne ozdobne listewki". Teraz wiem gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 Na tym zdjęciu widać lepiej. Please, niech w końcu ktoś go zidentyfikuje, bo nie będę mógł spać spokojnie. Wiem, że to nie 713, ale podobieństwo tych szczegółów mnie zastanawia, jeśli chodzi o pochodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yott Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 MAVAG Tr 3,5 by pasował ...po części....aczkolwiek autobus na fotkach ma parę elementów nietypowych dla MAVAGa. Listewki pod oknami na czole oraz dach typowy dla PKSu ale...ze skrzydełkami ozdobnymi po bokach - nigdzie nie trafiłem na fotki jakiegokolwiek autobusu który miałyby takie własnie listewki ozdobne?? Poza tym te okna boczne.... duze, dzielone w połowie. Myślicie, że przerabiany ??Na PZinż'a bym nie liczył. Nie były w tej formie robione jako autobusy. Tak po prawdzie skłaniam się ku temu, że autobus, z którym mamy do czynienia jest wielokrotnie przerabiany przez warsztaty i składany z kilku innych autobusów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Zwróć uwagę na pewien element konstrukcyjny przedniego nadkola Tr3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Niestety dostępne zdjęcia przedstawiają Tr3,5 w wersji miejskiej. Jedyne zdjęcie wersji turystycznej, jakie udało mi się znaleźć przedstawia wnętrze autobusu. Widać na nim, że okna boczne mają podobną konstrukcję jak te we wraku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Takie skrzydełka" to dość powszechny element dekoracyjny w tamtej epoce.Tu masz skrzydełka" na masce bezpośredniego następcy MAVAG'a Tr3,5 – IKARUS'a 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Dla porównania…MAVAG M5 w wersji zwykłej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 MAVAG M5 w wypasionej" wersji turystycznej.Zaryzykuję nawet twierdzenie, że widać tu takie same dekoracyjne skrzydełka" jak na omawianym wraku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 2 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2008 Dzięki Coe za pomoc i konkretne przykłady. Nie orientujesz się, czy taki autobus zachował się do naszych czasów? Ew. może znasz jakieś linki, gdzie mógłbym pogrzebać? Jakoś samemu mi nie wychodzi szukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szyna Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 Spalony autobus w Afganistanie... to nie to samo, ale zwróćcie uwagę na podobieństwo!(fotka z onet.pl)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 hm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 Kopijnik przecież od razu widać za dużo różnic...A co dopiero jakby się przyjrzeć ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 dyć i tak to kolekcja autobusów jest - ten wątek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 Podesłałem zdjęcie tego cudaka koleżance, która obraca się w środowisku miłośników komunikacji miejskiej, może oni go rozpoznają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_81 Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Witam serdecznie.Postanowiłem odgrzać temat.Zdaję sobie sprawę,że jest to może bardzo mało prawdopodobne- czy nie może być to autobus na podwoziu PZInż 713 (oznaczony jako 723)?Jest dość duże podobieństwo przodu pojazdu do ciężarówki 713. Nie do końca wygląda na Mavaga. Z ewakuacji we wrześniu 1939 z ok. 300 ciężarówek PZInż do kraju wrócił podobno autobus 723 G....Czasami dobrze jest pomarzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Grudzień 2011 Share Napisano 4 Grudzień 2011 Witam!Uważam, że słusznie podłączam się pod ten wątek prosząc o identyfikację autobusu. Zdjęcie jest wykonane po wojnie (kronika), ale sam autobus może być wcześniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Grudzień 2011 Share Napisano 4 Grudzień 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Grudzień 2011 Share Napisano 4 Grudzień 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.