Skocz do zawartości

Jak wyciągnąć fant od rolnika?

zardoz

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek został skierowany delikatnie mówiac na boczny tor nie majacy nic wspólnego z tematem, skądinąd bardzo ciekawym. Moderator niech mi wybaczy, że w takim razie i ja dorzucę coć z zakresu semantyki.
Do Michała16-Zerknąłem do słownika slangu i wyrazów potocznych i jest tam wiele odpowiedników słowa pijak. Mnie najbardziej spodobało się określenie pokrewne- dykciarz. Jemu też oczywiście należy się szacunek.
Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Zrozumialem skrot myslowy z tytulowego postu ie wzbudzac podejrzen" jako
-jak zrobic chlopa w konia"
- jak wyrwac cos za bezcen"

Jak powszechnie wiadomo chlop zywemu nie przepusci", ale mysle, ze przede wszystkim -podobnie jak inni- nie lubi byc oszukiwany.Czasami szczera rozmowa daje wiecej rezultatu, niz sciemnianie.Jezeli znamy szacunkowa wartosc rynkowa fantu, to moze i lepiej zaproponowac wiecej chlopu niz wmawiac mu ze to nic nie warty zlom.Bardzo uniwersalnym srodkiem zaplaty zawsze byla flaszka, albo i kilka.
NAJWAZNIEJSZE: transakcje przeprowadzac z marszu, od razu.Moi znajomi mieli taki przypadek z okolic Pucka, gdzie jeden chlop ma kawalek ogrodzenia z zabetonowych luf do Flaka. Jedna lufe kupili za grosze, a po reszte postanowili przyjechac za kilka dni. Po tygodniu chlop przemyslal sprawe i zapodal taka zaporowa cene za kolejna sztuke, ze dali sobie spokoj.Poczekaja az mu rura/lufa zmieknie.

• 5 months later...
Ja raz próbowałem ale nie chciał dać za free a nie pije to jak do niego podejść?"

Może jak najproście, czyli otwarcie zapytać ile za to chce, ewentualnie czy chciałby to na coś wymienić. Będziesz miał rozeznanie, czy rozmawiasz z człowiekiem racjonalnie podchodzącym do tematu, czy z fantastą uważajacym, ze jak coś jest wojenne, a nie daj Boże niemieckie to od razu warte fortune

Zdrów!

Proponuje niektórym forumowiczom zwrócić sie z prentensją do swoich rodziców lub dziadków o pozostawienie wsi ( zalegających i niszczonych tam fantów )i szukanie swego miejsca w mieście. Prawda jest taka że 90% warszawki pochodzi ze wsi.Podobnie jest z innymi dużymi miastami aktualnie 30 % społeczeństwa mieszka na wsi. Większość ma rodzine na wsi. Mądrej głowie dość pół słowie. Wracać i opiekować sie fantami albo wykopować, w czym problem. A ze ktos nie chce sprzedać. Chryste ! To tylko dowód waszej nieudolności

Póki co w Polsce obowiazuje prawo właśnosci a jak kogoś boli że pies je z halera niech zawiadomi służby specjalne

W piątkowe popołudnie tysiące ,,Warszawiaków'' pocących się w kilometrowych korkach na wszystkich wylotówkach stolicy .Do kont oni jadą ,zapytacie . Czyżby w nieznane .To tak a pro- po tego o czy pisał ZUBIKED .Pozdro...

Taaa...i pewnie prawdomównie powiedziałeś ile by dostał na Alledrogo za p.gaz i zapłaciłeś mu realną wartość...
A półgłówki zdarzają się wszędzie,przeważnie nie chcą sprzedać uważając ze mają nie wiadomo jakie cudo,warte tyle co chałupa sąsiada.

Nie wiesz jak było to co się rzucasz ? Zapytałem starszego pana ile za to chce a on mi na to, że i tak chciał to dawno wyrzucić więć powiedział żebym sobie wziął jeśli chcę. Pan ma 96 lat przeżył wojnę był i wcale mu sie nie dziwie, ze nie chciał na tym zarobić na czyms co wiązało się to dla niego z róznymi tragicznymi przezyciami i przypominało mu o wojnie, dokładnie wiedział co to jest i dlatego zapronowałem ,że kupię to od niego, on jednak nie chciał. Porozmawiałem z nim dłuzszą chwile opowiedział mi kilka ciekawych rzeczy i dał ostatnio znów się z nim widziałem i nawet wskazał mi kilka ciekawych miejsc na monetki. Jak mierzysz wszystkich swoja miarka to twój problem. Nie każdy jest złodziejem i oszustem, czasami więcej wskórasz działając uczciwie

Kolego prawda jest taka że każdy kto załatwia sobie fanty w ten sposób liczy na mniejszy koszt,bo gdyby miał pozyskiwać w realnych cenach to nikt by dupska nie ruszył i kupował na Allegro,i nie wal mi tu o uczciwości bo gdyby przyszło ci zapłacić za nią z 250 zł,to pewnie napisał byś pretensjonalny tema typu jak przekonać",ale dostałeś za free i teraz masz czyste sumienie bo 96 latkowi pieniądze niepotrzebne i danie mu chociaż z 2 dych jest zbędne...
Napisałem poprzedni post z lekką ironią i nie miałem zamiaru cię obrazić,ale ty z tym złodziejem i oszustem" to już się troszkę zagalopowałeś koleś.

Nie nazwałem ciebie złodziejem i oszustem tylko chodziło mi o to,że tacy też są na tym forum równierz. sam szukałeś zaczepki więc się teraz nie bulwersuj. Proponowałem staruszkowi 120 zł to jest realna cena za maske i puszke w tym stanie. Za 90zł tez widziałem podobną, troche gorszą kiedyś więc nie przesadzajmy. Pa wyraźnie nie chciał pieniędzy( co mu miałem na siłę wciskać????) poza tym jest to miły facet mieszka niedaleko ode mnie, trochę to było po znajomości. Sposób jest uczciwy na tyle na tyle jesteśmy uczciwi my sami, wiadomo ,że nikt nie chce przepłacać czy to za bułki w sklepie czy za hełmy, ceny u handlarzy też są nieraz kosmiczne i każdy stara się jakoś dawać sobie radę i to tyle.... koleś.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie