jc1234 Napisano 7 Listopad 2008 Autor Napisano 7 Listopad 2008 Na życzenie kolegów cześć II wątku o Stug-u z Grzgorzewa Jacek
ERWIN Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Ponieważ w tym wątku pojawia się najwięcej kompetentnych w temacie osób, pozwolę sobie zapytać, czy ktoś posiada zdjęcie, rysunek lub zna stronę gdzie można zobaczyć tablicę przyżądów Stuga, chodzi mi o wskaźniki ciśnienia oleju, temperatury silnika, ładowania itp.
grubas Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 To i ja się przyłącze. Potrzebne dokładne zdjęcia, rysunki, schematy itp. chłodnic stosowanych min. w StuG-ach, bądź naprowadzenie na pojazd z takim typem chłodnic.Z góry dziękuję.
Mirosław Jastrzebski Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 Stug.IV miał to samo podwozie i zarazem silnik (Maybach HL 120 TRM)oraz układ chłodzenia jakie posiadał Pz.IV.
grubas Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 Coś źle klikłem.... Wracając, chodzi mi o dokładne wymiary zbiorników chłodnicy - dolnego i górnego.
Mirosław Jastrzebski Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 Wymiarów niestety nie znam. Mam tylko schemat z książki Spielebergera. O jakiej dolnej chłodnicy piszesz?Byłem przekonany,że istnieje tylko jedna, przy lewym wlocie powietrza do przedziału silnikowego.
grubas Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Są dwie.Nie piszę o dolnej chłodnicy tylko o zbiornikach. Chłodnica, generalnie składa się z dwóch zbiorników-dolnego i górnego oraz rdzenia.W Grzegorzewie wydobyto obydwie, niestety żadna z nich nie nadaje się do ponownego użycia. Trzeba je odtworzyć. Z rdzeniem nie ma większych problemów ale zbiorniki są w takim stanie, że trudno ustalić ich pierwotny kształt, wymiary oraz uchwyty montażowe.NIKT NIC NIE WIE?
Mirosław Jastrzebski Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Przeszły mi przez głowę różne pomysły, począwszy od chłodnicy oleju( ten dolny zbiornik), poprzez zbiornik podciśnieniowy a na elementach Panzer Kuelwasserheitzgeraet 42" skończywszy. Byłoby najlepiej w celach poglądowych i poznawczych, gdybyś umieścił na forum zdjęcia. O ile to możliwe naturalnie.
lefa Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Zaznaczam ze sie nie znam ale w/g mojej wiedzy pz IV i pochodne miały dwie chłodnice.Jedna z lewej burty druga z prawej.Te chłodnice miały zbiornik dolny i zbiornik górny połączony tzw radiatorem(czyli zespół przewodów przewodzących ciecz dodatkowo wyposazonych w blachy oddajace ciepło).I te chłodnice były jakoś montowane do kadłuba?stelazu jakiegos(montowanego do kadłuba?).I czy o to Panu Grubasowi chodzi?Poszukam u siebie.Moze coś sie znajdzie ale nie obiecuję.
grubas Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Panu Grubasowi:-). Poszedłeś po bandzie:-). Ale tak, o to mi chodzi. Generalnie chodzi mi o jak najwięcej informacji,materiałów o chłodnicach.Pozdrawiam.
jc1234 Napisano 14 Listopad 2008 Autor Napisano 14 Listopad 2008 Dupa. Prosili bym się tak brzydko nie wyrażał ale co tam...Jacek
yoony Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 się jak zwykle przyczepie nie praktyczniej i wygodniej było założyć najpierw nadbudowę przedziału bojowego?
Mirosław Jastrzebski Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Jakie ma to uzasadnienie. Na tym etapie montażu- min.brak bebechów i pokrywy przedziału silnikowego-zupełnie bez znaczenia.
jc1234 Napisano 14 Listopad 2008 Autor Napisano 14 Listopad 2008 Mam wrażenie że Koledzy montują elementy na zasadzie co jest możliwe " do zmontowania. Tak do montażu wnętrza zdejmiemy całą górę. Nie jest to w tej chwili montaż ostateczny. Jacek
Tankist Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 NIKT NIC NIE WIE?", po co te wrzaski Panie Grubas.Mamy i wiemy, ale nie zawsze jest czas na błyskawiczną reakcję na życzenie.Oto i dół chłodnicy rodziny Panzer IV
Tankist Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 A tutaj proszę, zblizenie na uchwyti przepadkowo zupełnie profil zbiornika
grubas Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Po pierwsze nie wrzeszczę, tylko pytam(brak wykrzyknika).Po drugie, nie Panie.Po trzecie, jak się można z Tobą skontaktować?
Tankist Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Duże litery zawsze oznaczają krzyk.A w jakim to celu chciałby sie Pan, Panie Grubas ze mną skontaktować??? Ciekaw jestem
grubas Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Nie rób sobie jaj. W sprawie chłodnic, oczywiście.
Tankist Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 mógłbym w tym miejscu być bardzo, ale to bardzo złośliwy,ale co mi tampamiętliwy nie jestemDawaj kontakt, byłoby za prosto Panie GrubasTrzeba popytać kolegów, poszukać, ludzie mnie znają, a ja znam dobrego znajomego królika, czyli właściciela chłodnic.
PATRON Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 :-))) rozpręzyłem się Tankist, dziękuję ci za poprawienie mi humoruPATRON
panzergrzes2 Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Tankist te chłodnice są zamówione do mojej 4-ki!!!:)
pomsee Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 panzergrześ serio???no, no co za nowiny ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.