Skocz do zawartości

M42 i kwas szczawiowy

Diago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to nie wiem o co biega. Po kilku dniach nadal się lepi. Spróbuję jeszcze podsuszyć na słońcu może to coś da a jak nie to chyba pójdzie w ruch rozpuszczalnik...
  • Odpowiedzi 387
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Rdzy jest bardzo mało, naprawdę śladowe ilości. A może być tak że to z powodu rozpuszczalnika? Bezpośrednio przed smarowaniem cortaninem szorowałem fanta rozpuszczalnikiem ale wizualnie stwierdziłem że on wysechł więc nie wiem już sam...
Napisano
Myślę że nie ma co przesadzać z trzymaniem hełmu w kwasie bo co ma zejść to do pięciu godzin zejdzie, a po tym czasie mogą dziać się różne rzeczy :) ,(mój hełm leżał 4 godziny w kwasie). No i oczywiście odpowiedni środek konserwacyjny na końcowy efekt jest potrzebny. Wydaje mi się że na tej kalce z kokardą była naklejona druga kalka, lub była zamalowana czarną farbą. Zdarzały wam się takie przemianowania" jednostek ?
Napisano
mój hełmik moczył się przez 6 godzin ( przez noc ) pokazały się resztki farby ale to tylko dlatego że po prostu był w takim stanie, że nie dało się z niego już nic wyciągnąć. Pzdr
Napisano

witajcie
ja również zafundowałem moim fantom kąpiel w kwasie. Jednak wydaje się że stany zachowania nie są odpowiednie do osiągnięcia jakiegokolwiek zadowalającego efektu, na fotce hełmik przed ...

Napisano

... i po kąpieli.
zmienił tylko kolor.
Zabieg trwał 15 godzin. dałem 2 kg kwasu na 10 l wody.
Proszę doświadczonych o podpowiedź co zrobić żeby to jakoś" wyglądało ? Kupiłem szczotkę drucianą i majzel aby rozkruszyć najbardziej uporczywe kawałki. Czy mam go szorować i dalej moczyć?
pozdrawiam

Napisano

i przód. Jest parę dziur i pęknięcie ale chyba nic lepszego by nie wyszło w taki czy inny sposób..
a propos; jaki to model ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie