Diago Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 postanowilem pobawic sie troszeczke kwasem szczawiowym i oto efekty powiesz szczerze ze jestem mile zaskoczony niestety nie zrobilem zdeicia srodka helmu ale wygladal identycznie jak na zewnątrz
Diago Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 nie wiedzialem jak pozbyc sie tych malych plamek korozji :( wiec go na oliwilem w takim stanie
Diago Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 W sklepie z odczynnikami chemicznymi troche zajęło mi czasu zeby go znaleźć
rem Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Do roztworu kwasu szczawiowego dodaj troszkę kuchcika. 0,1%.
rem Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Aha. A jak wyjmiesz z kwasu, to dobrze wypłukaj w wodzie.
Diago Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 jakies 10% roztworu a co to ten kuchcik???
thomson Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Witam. Właśnie czyszcze jeden ze swoich hełmow tym kwasem. I mam pytanko. Czy jeżeli dodałem za duzo kwasu to cos sie stanie z fantem?I drugie; Hauer był wczesniej moczony w ropie i czy to nie spowoduje że kwas będzie np slabiej działał?Pzdr i czekam na odp.
lain Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Mozesz spokojnie kapac go w 20% ,kwas nie bedzie slabiej dzialac.Hełm na fotce miał na sobie baaaaardzo grubą powłokę rdzy,efekt po 10 godzinach w roztworze ok.8-12 %,wiec ciezko tu cos napsuc,to nie fosol.
Diago Napisano 2 Grudzień 2008 Autor Napisano 2 Grudzień 2008 Kolego lain pomocz go jeszcze troche powinno byc lepiej:) a roztwór im wiekszy tym szybciej odrdzewi moim zdaniem
lain Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Wiem wiem Diago - dzieki.Dluzej mi sie nie chcialo.
thomson Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 jeszcze jedno pytanko- czym zdzieracie rdze z czyszczonego przedmiotu??
lain Napisano 2 Grudzień 2008 Napisano 2 Grudzień 2008 Ja szczotka zwykla do czyszczenia butów z twardym wlosiem.ale ja to ja ,wiec pewnie mozna tez inaczej...
goldfinger Napisano 3 Grudzień 2008 Napisano 3 Grudzień 2008 witam, też posiadam ładny garnek do eksperymentowania z kwasem szczawiowym. Tylko jest problem polegający na tym, że został wcześniej pokryty warstwą parafiny, zanim go wrzucę w kwas raczej powinno się jakoś to usunąć. Ktoś wie jak usunąć z niego parafinę??pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.