pomsee Napisano 28 Październik 2008 Autor Share Napisano 28 Październik 2008 Mieszkaniec podkłobuckiej wsi Wilkowiecko ujawnił przedwojenny sztandar Polskiego Stronnictwa Ludowego, który w 1947 roku ukrył na strychu domu jego dziadek.To najstarszy znany i odnaleziony dotąd w regionie częstochowskim sztandar stronnictwa. Zanim trafi do Muzeum Ruchu Ludowego w Warszawie, gdzie poddany będzie konserwacji, pokazany zostanie mieszkańcom Kłobucka, a także Częstochowy i innych miejscowości regionu częstochowskiego na piątkowej uroczystości ponownego poświęcenia w kłobuckim kościele pw. św. Marcina.- Mój dziadek, Władysław, ukrył ten sztandar w domu na prośbę swojego przedwojennego kolegi z PSL-u, częstochowianina Antoniego Banasia - opowiada Jerzy Bardziński z Wilkowiecka. - Ryzykując aresztowanie przewiózł go furmanką w 1947 roku z Częstochowy do naszej wsi. Ukrył go pod workami ze zbożem. Jego przedwojenny kolega z PSL-u, częstochowianin Antoni Banaś poprosił go o ukrycie sztandaru, gdyż sam, jako były żołnierz Batalionów Chłopskich obawiał się aresztowania przez ówczesne władze. Nie chciał, aby w razie rewizji UB znalazło ten sztandar i go zniszczyło. Antoni Banaś miał się zgłosić po depozyt, gdy sytuacja się uspokoi, a w kraju nastanie normalność. Obaj nie spodziewali się wówczas, że przyjdzie im na nią czekać aż pół wieku.Władysław Bardziński przez lata trzymał w tajemnicy całą sprawę. Powiedział o niej wnukowi dopiero niedługo przed śmiercią w 1982 roku. Przekazał mu wówczas nie tylko gospodarstwo, ale także sztandar, który ukrywał na strychu pod stertą worków.- Teraz mija dokładnie siedemdziesiąt lat od czasu, gdy mój dziadek wywiózł sztandar z Częstochowy - opowiada Jerzy Bardziński. - Uznałem, że to najlepszy czas, aby go ujawnić i pokazać publicznie.Mimo lat proporzec zachował się całkiem dobrze. Niewielkiemu zniszczeniu uległ jedynie z powodu zagnieceń wizerunek Matki Boskiej Częstochowskiej widniejący na rewersie. Widniejące na drugiej stronie orzeł w koronie i napis - Polskie Stronnictwo Ludowe w Częstochowie 1925" zachowały się niemal idealnie. - To niesamowite znalezisko - mówi przewodniczący Zarządu Powiatowego PSL w Kłobucku Władysław Serafin. - Najstarszy znany nam dotąd sztandar partii w naszym regionie pochodzi z 1945 roku. To cenna pamiątka, którą należy umieścić w warszawskim Muzeum Ruchu Ludowego.Na takie rozwiązanie zgodził się także częstochowski oddział stronnictwa. Pomysł podoba się również Jerzemu Bardzińskiemu.- Szkoda by było, aby dalej był ukrywany, niech go ludzie oglądają, bo to cenna pamiątka - mówi.Pytany czemu właśnie teraz, a nie na przykład tuż po 1989 roku, zdecydował się ujawnić sztandar rolnik z Wilkowiecka twierdzi, że dotąd nie miał pewności, czy na pewno odradzający się wówczas PSL jest tym, który wspierał jego dziadek.- Poznałem ostatnio sporo ludowców z naszego regionu i to oni właśnie przekonali mnie do przekazania sztandaru - opowiada Jerzy Bardziński. - Myślę, że takiego samego zdania byłby mój dziadek. Poza tym uznałem, że warto zjednoczyć ludowców z naszego regionu, którzy jakoś ostatnio działali oddzielnie. Sam nie należę do żadnej partii, ale przez mojego dziadka czuję się związany z ruchem ludowym -dodaje.Pomysł zjednoczenia wszystkich ludowców pod przedwojennym sztandarem spodobał się działaczom ludowym w regionu częstochowskiego. Na najbliższy piątek w Kłobucku zapowiada się wielkie święto. Po 60 latach sztandar PSL znowu trafi do przedstawicieli tej partii. Wcześniej zostanie w miejscowym kościele ponownie poświęcony. Potem w kłobuckim rynku przez cały dzień odbywać się będą występy zespołów ludowych.- To będzie święto dla całego ruchu ludowego w regionie - opowiada Władysław Serafin. - Sztandar zostanie przekazany przedstawicielom zarządów PSL-u z czterech powiatów - kłobuckiego, częstochowskiego, a także lublinieckiego i myszkowskiego. Chcemy w ten sposób pokazać zjednoczenie tych oddziałów stronnictwa. ale także symbolicznie przypomnieć o ciągle aktualnej według nas idei odrodzenia województwa częstochowskiego.> Irena Bazanhttp://www.dz.com.pl/?tekst,1131,powieksz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 28 Październik 2008 Share Napisano 28 Październik 2008 Pomsee: i w moich stronach tez dzialasz ?:)tyle razy tam czlowiek przejezdzal, i co? i gdzie ten strychowy skaner?a no nie ma..fajnie że coś rusza :)pozdro1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Dobrze że coś chce facet oddać, tak by leżało i gniło" w szafie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 8-4 dla pointy sprawdź co się stało z P. Antonim Banasiem- czy mu UB politykowanie z głowy wybiło czy coś innego stanęło w poprzek.Jako tubylcowi winno Ci sprawnie pójść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 nie zdziwil bym się gdyby pewna osoba znała pana Banasia.. zesztą i mnie nazwisko jest znane... ;)p.s. ta sama od ktorej bede probowal znalesc info dla Ciebie CzlowiekuSniegu :)Trudne miasto, trudne sprawy.. pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.