Skocz do zawartości

Niezwykłe znalezisko sprzed roku

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkaniec podkłobuckiej wsi Wilkowiecko ujawnił przedwojenny sztandar Polskiego Stronnictwa Ludowego, który w 1947 roku ukrył na strychu domu jego dziadek.

To najstarszy znany i odnaleziony dotąd w regionie częstochowskim sztandar stronnictwa. Zanim trafi do Muzeum Ruchu Ludowego w Warszawie, gdzie poddany będzie konserwacji, pokazany zostanie mieszkańcom Kłobucka, a także Częstochowy i innych miejscowości regionu częstochowskiego na piątkowej uroczystości ponownego poświęcenia w kłobuckim kościele pw. św. Marcina.

- Mój dziadek, Władysław, ukrył ten sztandar w domu na prośbę swojego przedwojennego kolegi z PSL-u, częstochowianina Antoniego Banasia - opowiada Jerzy Bardziński z Wilkowiecka. - Ryzykując aresztowanie przewiózł go furmanką w 1947 roku z Częstochowy do naszej wsi. Ukrył go pod workami ze zbożem. Jego przedwojenny kolega z PSL-u, częstochowianin Antoni Banaś poprosił go o ukrycie sztandaru, gdyż sam, jako były żołnierz Batalionów Chłopskich obawiał się aresztowania przez ówczesne władze. Nie chciał, aby w razie rewizji UB znalazło ten sztandar i go zniszczyło. Antoni Banaś miał się zgłosić po depozyt, gdy sytuacja się uspokoi, a w kraju nastanie normalność. Obaj nie spodziewali się wówczas, że przyjdzie im na nią czekać aż pół wieku.

Władysław Bardziński przez lata trzymał w tajemnicy całą sprawę. Powiedział o niej wnukowi dopiero niedługo przed śmiercią w 1982 roku. Przekazał mu wówczas nie tylko gospodarstwo, ale także sztandar, który ukrywał na strychu pod stertą worków.

- Teraz mija dokładnie siedemdziesiąt lat od czasu, gdy mój dziadek wywiózł sztandar z Częstochowy - opowiada Jerzy Bardziński. - Uznałem, że to najlepszy czas, aby go ujawnić i pokazać publicznie.

Mimo lat proporzec zachował się całkiem dobrze. Niewielkiemu zniszczeniu uległ jedynie z powodu zagnieceń wizerunek Matki Boskiej Częstochowskiej widniejący na rewersie. Widniejące na drugiej stronie orzeł w koronie i napis - Polskie Stronnictwo Ludowe w Częstochowie 1925" zachowały się niemal idealnie. - To niesamowite znalezisko - mówi przewodniczący Zarządu Powiatowego PSL w Kłobucku Władysław Serafin. - Najstarszy znany nam dotąd sztandar partii w naszym regionie pochodzi z 1945 roku. To cenna pamiątka, którą należy umieścić w warszawskim Muzeum Ruchu Ludowego.

Na takie rozwiązanie zgodził się także częstochowski oddział stronnictwa. Pomysł podoba się również Jerzemu Bardzińskiemu.

- Szkoda by było, aby dalej był ukrywany, niech go ludzie oglądają, bo to cenna pamiątka - mówi.

Pytany czemu właśnie teraz, a nie na przykład tuż po 1989 roku, zdecydował się ujawnić sztandar rolnik z Wilkowiecka twierdzi, że dotąd nie miał pewności, czy na pewno odradzający się wówczas PSL jest tym, który wspierał jego dziadek.

- Poznałem ostatnio sporo ludowców z naszego regionu i to oni właśnie przekonali mnie do przekazania sztandaru - opowiada Jerzy Bardziński. - Myślę, że takiego samego zdania byłby mój dziadek. Poza tym uznałem, że warto zjednoczyć ludowców z naszego regionu, którzy jakoś ostatnio działali oddzielnie. Sam nie należę do żadnej partii, ale przez mojego dziadka czuję się związany z ruchem ludowym -dodaje.

Pomysł zjednoczenia wszystkich ludowców pod przedwojennym sztandarem spodobał się działaczom ludowym w regionu częstochowskiego. Na najbliższy piątek w Kłobucku zapowiada się wielkie święto. Po 60 latach sztandar PSL znowu trafi do przedstawicieli tej partii. Wcześniej zostanie w miejscowym kościele ponownie poświęcony. Potem w kłobuckim rynku przez cały dzień odbywać się będą występy zespołów ludowych.

- To będzie święto dla całego ruchu ludowego w regionie - opowiada Władysław Serafin. - Sztandar zostanie przekazany przedstawicielom zarządów PSL-u z czterech powiatów - kłobuckiego, częstochowskiego, a także lublinieckiego i myszkowskiego. Chcemy w ten sposób pokazać zjednoczenie tych oddziałów stronnictwa. ale także symbolicznie przypomnieć o ciągle aktualnej według nas idei odrodzenia województwa częstochowskiego.

> Irena Bazan

http://www.dz.com.pl/?tekst,1131,powieksz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie