Skocz do zawartości

Problemy z wnętrzem 7TP

Widd39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gebhardt ja właśnie robię 7TP z wnętrzem w wersji AA (2x20mm) mam problem z wieloma rzeczami przy wieży" w zasadzie cała wieża to jeden wielki problem:) Robisz w 1/72 czy 1/35 ? ja przyjąłem wersję strzelec/celowniczy, 2 ładowniczych, dowódca, kierowca. Zasilana ze standardowych magazynków lub ew z bębnowych po 100 klusek. W końcu to miała być wersja nkm A, więc raczej magazynki.
Czy ktoś z Was, może z pewną chociaż dozą prawdopodobieństwa odpowiedzieć na te pytania:
1. Czy w końcu ten 7TP miał mieć kosz" obracany razem z wieżą w kadłubie ? Czy można było tam wejść z góry, tj z przedziału bojowego. Co było w kosz", dodatkowa amunicja ? Mechanizmy obrotu wieży, radiostacja ?
2. Czy wieża była obracana silnikiem elektrycznym czy podłączona do silnika (jakoś) czy w ogóle w zupełnie inny sposób. Ręczne obracanie musiało być tak czy siak (dokładność).
3. Przyrząd celowania podobny od tego z 40mm Bofors czy jakaś luneta ?
4. Opancerzenie ? ja przyjąłem podobne założenie jak w Mobelwagenie/Wirbelwindzie.

To na szybko, Gebhardt czekam na Twoją odpowiedź :)

Tylko w jednej slusznej skali 1/72 :) osobiscie uwazam ze magazynki bardziej realne.

ad 1) Nie wiem i chyba nikt inny
ad 2) sadzilbym ze od silnika bo inaczej jest potrzebny dodatoky motor z generatorem a Maxson wlasnie dlatego byl rewolucyjny ze mial wlasnie takie urzadzenie. Przy technologii z przed 1939 watpie ze udaloby sie cos odpowiednio 'compact' zrobic.
ad 3) {rzyzady celownicze jak do jednego nkm sadzilbym (bo i nie ma miesca na cos a la 40mm
ad 4) Wirbelwing i Mobelwagen to dwie zupelnie inne koncepcje!

Pozdrawiam
K

Jendrass, cały 7TP-AA to jedna wielka niewiadoma.
Ja jednak sądzę, że cały kosz" był jednym elementem z podstawą km-ów.
w kadłubie" siedział tylko kierowca - przynajmniej My tak zakładaliśmy.
w koszu" były zapasowe magazynki.
Napęd był brany z wału głównego, który przebiegał nad dnem czołgu (pod koszem").
Co do urządzeń celowniczych, to się nie wgłębialiśmy aż tak.
No i nie przewidywaliśmy żadnego opancerzenia.

• 3 weeks later...
Oto moje dzieło Polsko :)
Powoli powstające wnętrze wozu, z racji tego, że niewiadomych coraz więcej proszę Was o pomoc. Docelowo pojazd w wersji plot 2x20mm. Więcej tu:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=11363&start=165&sid=29824a3f2407416d6d3bf38474100340
Czy ktoś z Was wie coś na temat instalacji paliwowej? Gdzie biegła itp ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie