Skocz do zawartości
  • 0

plakietka,blaszka i guzik do id

dado373

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka blaszka wielkości 5zł z rybakiem.
Napisy: GEGR 1883. SELLIN&KASTEN STETTIN
Co to mogło być?? Czy ktoś mógłby przetłumaczyć napisy ???

Napisano

ta spłaszczona blaszka z nazwą producenta likierów jest to nakładka na korek butelki. mam taki z mojego miasta z fabryki octu

Napisano
co do tej plakietki to może być jedna z odznak" miast polski
http://allegro.pl/item459997073_17_odznak_miast_polski.html twoja może być do kompletu ;]
Napisano
Selin to obecnie Zielin, który znajduje się koło Szczecina (Stettin) ale dokładnie nie wiem który ponieważ są tam trzy miejscowości o tej nazwie.
Skrót gegr. 1883 oznacza rok założenia (gegründet z niem. założony)
Kasten to kufer, pudło, skrzynia, skrzynka

Więc jest to jakiś element z walizki kufra lub czegoś na ten styl, być może faktyczne plomba, ale nie sądzę aby producent plombował walizki.
Drugą hipotezę mam taką, że jest to taka zawieszka na sznureczku przyczepiona do produktu jak się go kupuje taka współczesna metka

pozdro!!
Napisano
Sellin und Kasten" to szczecińska wytwórnia likierów. Nazwa pewnie od nazwisk wspólników. Czyli masz zgnieciony kapsel od likieru. Jeśli niepotrzebny to daj znać :)

Pozdrawiam - Gambit.
Napisano
cześć,odnośnie plakietki-bardzo popularny fant z wyjazdów kolonijnych w latach 60-80.każde miasteczko czy większa wieś byle miała swój herb tłukła to w tysiącach egzemplarzy dostępnych w każdym kiosku ruchu,wiejskim klubie czy sklepie z pamiątkami w okręgu niemalże stu kilometrów.tego typu znaczków i proporczyków jeszcze niedawno leżało na szafie pół pudełka po butach.pozd.marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie