Hindus Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 Parę postów wyżej ten sposób prezentowałem ;) U mnie lepiej widać „jak to się robi” ;)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 Wiem, widziałem;)Jak napisałem, odtwarzam z pamięci.Pasek od chlebaka jest zamocowany trochę inaczej.No i sa użyte cztery troki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 Steiner - czy o tę instrukcję Ci chodziło?http://www.great-war-assoc.org/sturm_pack.htmWprawdzie proponują tu DWA paski od chlebaków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 I wszystko jasne, dzięki Darda!Coś mi właśnie nie pasowało z tym paskiem od chlebaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 A czy ta grafika aby nie I wojenna- Landwermann w ubiorze szturmowym z wielką I wojenną menażką, bajonetem Alterart, wielkim hełmie wz 16, i z granatem zatkniętym zaczepem za pas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 Atyl - nawet na pewno...PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 No i owijacze na rysunku, czego we wrzesniu bysmy nie zobaczyli ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Ja bym stawiał, że to zdefasonowane cholewy saperek, a nie owijacze…PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 22 Październik 2008 Autor Share Napisano 22 Październik 2008 Nie mój temat, ale owijacze na pewno występowały we IX 1939 w Polsce w WH. Na 100% widać je sporadycznie u starszych oficerów. Ikoną może być b. znane zdjęcie gdy Hitler idzie w towarzystwie rannego w walkach nad Bzurą pułkownika czy generała niemieckiego - chyba dowódcy którejś z prawie pobitych dywizji piechoty. Oficer ów ma na sobie najzwyczajniejsze owijacze i trzewiki (mimo że ma strój garnizonowy) a na głowie hełm pierwszwojenny. Ręka na temblaku. Zdjęcie bardzo znane - szukałem go i niestety nie udało się. Może ktoś wstawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Oficerowie to oddzielny temat. Wielu z nich, szczególnie Ci ze starej pruskiej szkoły, dość długo opierało się nowemu...Jeżeli chodzi o niższe szarże to oczywiście owijaczy używali żołnierze jednostek Gebirgsjager, strzelców górskich. I to nie tylko w Polsce ale do końca wojny (od 1943 pojawiają się też opinacze). W Polsce walczyły wszystkie 3 wtedy istniejące dywizje GJ, głównie na osi Dukla-Lwów.Ale oni w ogóle byli inni ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Pułkownicy, generałowie, do końca wojny urzywali owijaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 klaus, a możesz pokazać jakieś późnowojenne foto ? ;) Pomijając generałów Kublera, Feuersteina, Schornera, Lanza i innych 'górali'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 22 Październik 2008 Share Napisano 22 Październik 2008 Bolas, zdjecie o ktorym piszesz jest w albumie F. Wucyny Wrzesien 39 w Niemieckiej Fotografii" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 No, jeszcze chociażby SS-Obergruppenführer Artur Phleps – dowódca 5 Korpusu Górskiego Waffen-SS – również do końca wojny nosił owijacze – i wcale nie dlatego, że z przydziału był w jednostce górskiej, ale dlatego, że jako były oficer armii austriackiej miał do nich sentyment…PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 Hindus, i tak zupełnie przypadkiem był w jednostce górskiej ? ;) To tak lekko żartem...Ja też to napisałem wyżej - tradycje pruskie lub austriackie powodowały że oficerowie z Wielkiej Wojny preferowali owijacze 'w polu'. Z tym, że w miarę upływu czasu, ich obecność 'w polu ' systematycznie spadała z różnych powodów (raz że wiek, dwa że awanse, trzy praca sztabowa, cztery Adolf coraz bardziej preferował 'młodych wilczków', którzy nie oglądali się na tradycje ale parli do przodu, niezależnie od strat - jak Schoerner własnie). A wysoko w sztabie to już raczej spodnie wyjściowe niż polowe, więc i owijaczy było mniej okazji nosić. Dlatego też pod koniec wojny oficer w owijaczach, poza góralami, to naprawdę ewenement. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 I tak brawurowo przeszliśmy z tematu szelek do tematu owijaczy:-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 23 Październik 2008 Share Napisano 23 Październik 2008 W takim razie łagodnym łukiem wracamy na poprzedni kurs.Jakiego typu mogły być szelki przedstawiane w regulaminach z 1935 roku (Fibel fur MGkompanie), Bez D-ringów na plecach i z klamerkami z przodu na wysokości piersi? (niestety nie mam jak zrobić skanu), bo jakoś do Iwojennych plecaków nie pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaes Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Kawaleryjskie. Nosili je również podoficerowie w polu jak również spora grupa VT SS, kompanie MG np. oraz jak sama nazwa wskazuje kawalerzyści po obu stronach frontu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Listopad 2008 Autor Share Napisano 16 Listopad 2008 Z innego wątku - fajna fotka:https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/rawa.jpgŁadnie widać jakiś kamuflaż niemiecki ... coś przykrywa po prawo. Obok polscy jeńcy, całość opisana jako Rawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 Zwróćcie uwagę na brak patek kołnierzowych u Gefreiter’a z parabelką na pasie i stojącego obok niego żołnierza – możliwe, że chłopaki fasowali mundury w ostatniej chwili przed wymarszem i trafiły im się kurtki z sortu mobilizacyjnego (z takimi właśnie brakami).PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 własnie oglądam zestaw kronik z 39 widać jak koło czołgów pz I jadą motocyklisci i mają szelki na..... płaszczach.s próbuje wieczorkiem przechwycic fotę i zmieścic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 11 Kwiecień 2009 Share Napisano 11 Kwiecień 2009 SS-mani na zdjęciu zamieszczonym przez Kolegę wolfik1 używają najprawdopodobniej takich szelek politycznego" wzoru.http://www.germanmilitaria.com/Political/photos/N011660.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 tytaj też ciekawostka , gen v.Reichenau na froncie wschodnim, na pasie głównym z tyłu nosi ...ładownice do mausera...kadr wyjęty z filmu The Wehrmacht" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 dziń dybry :-) miało być TUTAJ nie TYTAJ :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 W takim razie Pan Generał zasługuję na rangę dziwadła :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.