flobe Napisano 26 Grudzień 2013 Share Napisano 26 Grudzień 2013 Witam szukam informacji na temat 50 pp do 1927r., do którego to roku służył pradziadek mojej żony mjr Walerian Hildegard Orłowski. Z tego co widzę dostępne są wyłącznie informacje z okresu kampanii wrześniowej. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mww Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 tym razem udało się wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mww Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 i kolejne, ostatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 mjr Walerian Orłowski w stanach pułku wystepuje od 1920 do lutego 1927 r. po czym został przeniesiony do PKU Dębica na stanowisko komendanta. Wieloletni dowódca II batalionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 20 Marzec 2014 Share Napisano 20 Marzec 2014 allegro - święto pułkowe 50 pp / odsłonięcie pomnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monika83 Napisano 3 Listopad 2014 Share Napisano 3 Listopad 2014 Witam! Mój przodek służył w Kowlu niestety nie mam pojęcia w jakiej jednostce Nazywał się HERMAN MARCIN ur. 1899r. w Mniszku. Babcia mówiła, że jeździł na pięknym koniu (oczywiście wojskowym), wiem że miał gospodarstwo w osadzie wojskowej POLANY. czy kotokolwiek może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 3 Listopad 2014 Share Napisano 3 Listopad 2014 Osada wojskowa Polany została wydzielona w 1926 r. ze wsi Krzeczowice (gmina Powursk, powiat Kowel), wśród osadników znaleźć można nazwisko Herman Marcin.Rok urodzenia świadczy, że służył w WP podczas wojny polsko-bolszewickiej (w stopniu kaprala) i najprawdopodobniej zdemobilizowany po jej zakończeniu osiedlił się na Wołyniu. W okresie tużpowojennym w mieście mogły znajdować się różne jednostki, 50 pułk piechoty do Kowla został dyslokowany w sierpniu 1921 r.Co do dalszych losów, znajduję Hermana Marcina (ur. 1899-11-11, zm. 1942-03-19; w stopniu plutonowego) pochowanego na cmentarzu wojskowym w Guzar (Uzbekistan) - czyli deportowany w głąb Związku Radzieckiego zdążył" do Andersa, jednak zmarł przed ewakuacją.Warto napisać do CAW - być może coś się zachowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bad ad Napisano 7 Listopad 2014 Share Napisano 7 Listopad 2014 kpr. Bronisław Biela. Poległ w pierwszych dniach Kampanii Wrześniowej. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje dotyczące tego żołnierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 13 Listopad 2014 Share Napisano 13 Listopad 2014 Biela Bronisław (rocznik 1915)na razie znalazłem:pobór wiosna 1938, szkoła podoficerska (IX 1938 - III 1939), wynik dostateczny (bez awansu na zakończenie szkoły) - pewnie awansował w dalszym toku służby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 13 Listopad 2014 Share Napisano 13 Listopad 2014 Na zdjęciu jako strzelec. Nieczytelny monogram pułku.Sznur z dwoma chwostami - bardzo dobry strzelec z c.k.m.Na lewej kieszeni odznaka strzelecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 Jak w wielu garnizonach, także w Kowlu powstał Wojskowy Klub Sportowy. W latach 20. drużyna piłkarska prezentowała wysoki poziom grając w A-klasie (na obecne I liga) Lubelskiego Okręgowego Związku Piłki Nożnej. W 1928 r. kluby z Wołynia rozpoczęły własne rozgrywki dążąc do utworzenia Wołyńskiego OZPN (co miało miejsce w 1929 r.). Zespół WKS (50 pp) Kowel w rozgrywkach podokręgu zajął w 1929 r. pierwsze miejsce. Niestety system rozgrywek (miały rangę B-klasową) nie dawał klubowi prawa udziału w turnieju eliminacyjnym do gry w lidze. Po 1932 r. nie natrafiłem (jeszcze) na wyniki sportowe WKS Kowel, choć znany jest mi skład zespołu z roku 1939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 26 Styczeń 2015 Share Napisano 26 Styczeń 2015 Na dobroni.pl został zapoczątkowany wątek ze zdjęciami dotyczącymi 50 pułku piechoty.Na razie część zdjęć się powtarza, ale może w przyszłości, będzie to nowe źródło wiedzy:http://forum.dobroni.pl/f,50-pulk-piechoty,94379,0.htmlA w zapowiedziach wydawniczych na ten rok nowa książka D. Koresia o Pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekj Napisano 5 Marzec 2015 Share Napisano 5 Marzec 2015 W 3 batalionie 50 pułku piechoty od IV 1933 r. do IX 1934 r. służył brat mojej babci, Bernard Wrona (na zdjęciu pierwszy z prawej). Był celowniczym CKM. W 1939 r został powołany do swojej jednostki, stacjonującej w Sarnach. Opowiedział mi kiedyś, że dostał się do niewoli 10 IX pod Hrubieszowem. Zastanawia mnie to, bo w dostępnych mi źródłach czytałem tylko o walkach pułku na Pomorzu. Czy jest możliwe, że jakiś oddział został na wschodzie? Wujek Bernard już nie żyje, żałuję, że go nie dopytałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 6 Marzec 2015 Share Napisano 6 Marzec 2015 Tak, jest to możliwe. Zapewne po zmobilizowaniu znalazł się w grupie żołnierzy stanowiących nadwyżkę mobilizacyjną (baon marszowy, baon nadwyżek) i trafił do Kowla lub Włodzimierza Wołyńskiego.OZN 27 DP wystawił 3 baony marszowe i 9 batalionów nadwyżek (łącznie jakieś 4800 żołnierzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 6 Marzec 2015 Share Napisano 6 Marzec 2015 Bernard Wrona ur. 1911, w niewoli niemieckiej, zwolniony do pracy w rolnictwie w 1940 r. pod Magdeburgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekj Napisano 10 Marzec 2015 Share Napisano 10 Marzec 2015 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 17 Marzec 2015 Share Napisano 17 Marzec 2015 Ok. 1931 r. Zwracają uwagę długie bagnety Lebela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 17 Marzec 2015 Share Napisano 17 Marzec 2015 to dolne zdjęcie - dziś skończyło by się skandalem i żądaniami dymisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 18 Marzec 2015 Share Napisano 18 Marzec 2015 Wydaje się, że piwo mają w dłoniach tylko żołnierze po robocie". Ci w mundurach chyba go nie plamią. Furażerki stanowią nakrycie głowy obocze" (zgodnie z tabelami umundurowania) - zauważ, że nie mają przyszytych orzełków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekj Napisano 18 Marzec 2015 Share Napisano 18 Marzec 2015 Fajne zdjęcie. Interesuje mnie jakie piwo piją ci żołnierze? Postaram się je maksymalnie powiększyć,żeby w miarę możliwości odcyfrować etykiety. Na razie wydaje mi sie, że mogło to być piwo lwowskie oraz okocimskie. Na butelce, którą trzyma żołnierz klęczący na prawo od beczki, prawdopodobnie jest etykieta na piwo eksportowe Lwowskiego Towarzystwa Akcyjnego Browarów - tak sądzę po jej kształcie i układzie napisów. W Kowlu, na ul. Fabrycznej, do końca lat 30 działał firmowy skład tego browaru, należący do Kagana. Na większości flaszek etykiety mają kształt poziomego owalu - to może być lwowskie piwo marcowe lub jakiś gatunek Okocimia. Skład piwa okocimskiego znajdował się w nieodległym Włodzimierzu Wołyńskim,jego właścicielem był. W. Mendel. Oczywiście mogło to być także piwo miejscowego browaru w Kowlu - nosił on nazwę drój" i należał do Dawida Szkolnika. Na ten właśnie browar może wskazywać kształt butelek, nie zachowały się żadne etykiety.. Gdybym dostał skan zdjęcia w lepszej rozdzielczości, może udałoby mi się rozwikłać tę ciekawostkę - jeśli to możliwe to proszę właściciela zdjęcia o mail na adres: stryj1@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 Brama koszarowa, słaba jakość może wkrótce będę miał lepszy skan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 27 Marzec 2015 Share Napisano 27 Marzec 2015 A, dekoracja na okoliczność imienin Marszałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izadw Napisano 31 Marzec 2015 Share Napisano 31 Marzec 2015 WitamPoszukuję wieści o bracie mojej babci zaginionym prawdopodobnie zaraz po wojnie lub tuż przed jej zakończeniem.Poniżej wszystko co mi się udało do tej pory ustalić1. Nazwisko Wójcik/Wojcik2. Imię Jan3. Numer jeniecki 4732 4.Data urodzenia 9-7-19075. Miejsce urodzenia Nowo Radomsk/Nowo Radonsk6. Imię ojca Wojciech7. Nazwisko pań. matki Jambor/Jennbow8. Nazwisko i adres osoby do powiadomienia o losach jeńca Wójcik Maria, Kowel9. Narodowość P. (Pole, Polak)10. Stopień wojskowy Schütze (strzelec, szeregowiec)11. Jednostka wojskowa I. R. 50 (50 Infanterie Regiment, czyli 50 pułk piechoty)12. Data wzięcia do niewoli 3-9-193913. Miejsce wzięcia do niewoli Weichsel/ Weichseb (nad Wisłą)14. Obozy jenieckie, w których przebywał: Stalag II A Neubrandenburg (miejscowość w Niemczech), Stalag II C Woldenberg (obecnie Dobiegniew), Stalag II C Greifswald (miejscowość w Niemczech)15. Stan zdrowia Gesund (zdrowy)16. Zawód Landarbeiter (robotnik rolny)17. Uwagi 28.8.1940 r. został zwolniony z niewoli i skierowany do urzędu pracy w GreifswaldNie wiem co się z nim dalej działo. Może ktoś z Państwa ma jakieś informacje. W Kowlu najprawdopodobniej została jego żona Maria - może dzieci też. Jeśli ktoś z Państwa wie cokolwiek o Janie Wójciku lub jego rodzinie z Ukrainy proszę o kontaktPozdrawiamIzabela izadw@gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 31 Maj 2015 Share Napisano 31 Maj 2015 W końcu maja 1920 r. 50 pułk piechoty utracił całkowicie II batalion, a I batalion został także mocno osłabiony. W październiku 1920 r. przystępując do odtwarzania siły bojowej pułku dowódca 13 DP raportował 30 oficerów pułku na etatowe 97 oficerów z prośbą o natychmiastowe przysłanie kadr oficerskich i podoficerskich" oraz nasycenie formującego się baonu w broń automatyczną.W tym czasie pułk faktycznie nie dysponował własnym baonem zapasowym, gdyż ten walczył w pierwszej linii na innych odcinkach frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 11 Czerwiec 2015 Share Napisano 11 Czerwiec 2015 z Allegro. Przysięga 5 kompanii, 9 XII 1934 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi