Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 236
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Ponawiam prośbę:

Szukam jakichkolwiek informacji o dwóch członkach rodziny, którzy - wg przekazów rodzinnych - służyli w 50 PSK w Kowlu. Przed wojną. Przejrzałem cały wątek i widzę cień szansy, że na listach, które posiadacie coś się znajdzie. Poszukuję info o:

1. Tadeusz Matraszek, ur. 1917, syn Stanisława, przysięga wojskowa prawdopodobnie 1938 lub 1939. Mam też informację, że od marca 1939 służył w 73 pułku piechoty, "w łączności"

2. Mieczysław Więcławski, ur. 1915, syn Jana - przekaz rodzinny głosi, że był przełożonym Tadeusza.

Będę wdzięczny za sprawdzenie i wszelkie informacje, jakie udałoby się znaleźć.

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...
  • 11 months later...
Napisano

Witam Państwa .Szukam jakichkolwiek informacji,dokumentów , zdjęć  na temat przodka - Efim Pradun ur. 1913 Podhorodno k.Lubomel .Służył w 50 p.p. od .V.1936 do X 1937r. (Komenda Uzupełnień Kowel 1935r.) .Mógł walczyć pod Sarnami i dostać się do niewoli sowieckiej ponieważ 23 czerwca 1941r. zmobilizowany do Armii Czerwonej .

z góry dziękuje za pomoc .J.T.

Napisano
On 10.03.2023 o 13:18, jtymczyszyn napisał:

(...) Efim Pradun ur. 1913 Podhorodno k.Lubomel. Służył w 50 p.p. od .V.1936 do X 1937r. (Komenda Uzupełnień Kowel 1935r.) Mógł walczyć pod Sarnami i dostać się do niewoli sowieckiej ponieważ 23 czerwca 1941r. zmobilizowany do Armii Czerwonej .

Witam kolego J.T. – Skąd pomysł, że Efim Pradun walczył pod Sarnami? Nie słyszałem, aby jakieś pododdziały 50 pp walczyły pod Sarnami w 1939 r., a batalion tzw. nadwyżek wymaszerował stamtąd do Włodzimierza Wołyńskiego.
Zakładając, że E.Pradun został zmobilizowany do 50 pp strzelców kresowych, to mamy co najmniej kilka możliwych wariantów jego losów.
Mógł już w sierpniu 1939 trafić razem ze zmobilizowaną 27 DP na Pomorze. Pułk został tam rozbity w dniach 1-3 września 1939 r. Większość żołnierzy dostała się do niewoli niemieckiej. Jakaś grupa przebiła się do Modlina i walczyła tam do kapitulacji twierdzy - niewola niemiecka.
Kilka batalionów marszowych sformowano w OZ 27 DP. Trafiły do Grupy „Włodzimierz” i walczyły m.in. pod Uściługiem i Włodzimierzem Wołyńskim. 18.09.1939 r. we Włodzimierzu Wołyńskim zdemobilizowano większość żołnierzy pochodzących z terenów na wschód od Bugu – rozeszli się do domów, część pewnie wyłapali sowieci. Reszta – ci co chcieli walczyć dalej - trafiła do niewoli sowieckiej po decyzji gen. Smorawińskiego o poddaniu się Armii Czerwonej.
No i tak na koniec – w listopadzie Niemcy przekazali sowietom ponad 40 tysięcy polskich jeńców, którzy pochodzili z terenów okupowanych przez ZSRR. W zamian otrzymali 13 tys. jeńców pochodzących z terenów okupowanych przez III Rzeszę.

Napisano
3 godziny temu, Krzymen napisał:

No i tak na koniec – w listopadzie Niemcy przekazali sowietom ponad 40 tysięcy polskich jeńców, którzy pochodzili z terenów okupowanych przez ZSRR. W zamian otrzymali 13 tys. jeńców pochodzących z terenów okupowanych przez III Rzeszę.

Ciekawe byłoby (choć to z oczywistych względów niemożliwe) ustalenie i porównanie jaki procent jeńców przeżył wojnę; z tych przekazanych przez Niemców Sowietom i z tych przekazanych Niemcom przez Sowietów.  Mój teść (pochodzący z północnego Mazowsza), starszy ułan,  ciężko ranny, w pociągu sanitarnym wzięty do niewoli przez Sowietów i potem przekazany Niemcom przeżył.  Nigdy nie spotkał żadnego z kilkudziesięciu kolegów z pułku, którzy zostali w sowieckiej niewoli.

Napisano

Kolego Krzymen -dziękuję za pewne sugestie … prawdopodobne jest , że po 18 września wrócił do domu .

Mógł też trafić do niewoli sowieckiej skąd został wcielony do Armii Czerwonej 23 czerwca 1941 r. 
pozdrawiam, J.T.

• 5 months later...
  • 2 months later...
Napisano

Witam Grupowiczów,

Czy ktoś z Państwa ma może skan rozkazu dziennego III batalionu Sarny, z mobilizacji sierpień 1939 r.?  Poszukuję potwierdzenia wcielenia mojego przodka Adama Tyszeckiego, z deklaracji ZBOWiD wyczytałem, iż był zmobilizowany do III batalionu Sarny, 8 kompania. 

Nurtuje mnie pytanie- dlaczego kopista-rezerwista (przeniesiony do rezerwy 03.1938 r.) był mobilizowany do regularnego pułku a nie do pułków mobilizowanych w ramach KOP? 

Pozdrawiam