Skocz do zawartości

potyczka z oddziałem rzymskim

Romel79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Słyszałem że nad Wisłom rozegrała się jakaś potyczka wojska Hadriana z tutjszym plemieniem pod wodzą jakiegoś Achacyma , Ciała poległych potopiono w Wiśle , wszystko to rozegrało się podobno gdzieś w okolicach Puław Kozienic ?Czy jest ktoś kto coś więcej na ten temat wie ? Temat jest ciekawy .
Napisano
nie słyszałem......ale jestem bardzo ciekaw......
Napisano
Czy mógłbyś przytoczyć źródło swoich informacji?
Bo z punktu widzenia historyczno-archeologicznego wiadomość ta ociera się to o kompletną bzdurę...

Choć mistrz Wincenty Kadłubek byłby na pewno z Ciebie dumny :-)
Napisano
Rzymianie nigdy nie dotarli nad Wisłę. Jedyni rzymianie o których wiemy napewno to byli handlarze i cesarscy emisariusze przybywający do Słowian po bursztyn.
podroofka
Napisano
Do Romel79
Czy można prosić o podanie z jakiego źródła pochodzi informacja o tej potyczce?
Pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
Popieram przedmówców - z historycznego punktu widzenia takie wydarzenie jest niemożliwe. Po klęsce w Lesie Teutoburskim Rzymianie zakończyli ekspansję, opierając granice Imperium na Renie i Dunaju. Potem co prawda dwóch cesarzy na krótko powróciło do polityki podbojów, ale działania te nie sięgały aż tak daleko. Poprzednik Hadriana - cesarz Trajan - zdobył Dację (dzisiejsza Rumunia). Hadrian (117-138 n.e.) porzucił politykę poprzednika i zajął się umacnianiem granic (słynny Wał Hadriana w Brytanii). Jeśli więc w Polsce mogli się znaleźć Rzymianie, to co najwyżej w charakterze kupców, podążających po złoto Bałtyku", czyli bursztyn (przypominam, że swego czasu we Wrocławiu odkryto wielki skład bursztynu).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Ja sam byłem tym bardzo zdziwiony , ale wiem to od osoby która od jakiegoś czau poszukuje informacij na ten temat . Jak tylko spotkam tę osobę to napisze źrudło tej informacij , być może nawet jeszcze dziś a najpuźniej jutro . jestem pewny że mój znajomy tego sobie sam nie wymyślił , zbyt bardzo jest tym zainteresowany . Sądze że punktem wyjścia do tego tematu może być ten słowiański wódz Achacym i nie jest żeczą niemożliwą aby rzymianie zapuścili się na te tereny .
Napisano
Jezeli ten Achacyn byl wodzem slowianskim to jest z tym nowy klopot bo w okresie panowania cesarza Hadriana 117 -138 na terenie Polski i na terenach osciennych w ogole Slowian jeszcze nie bylo...
Napisano
Sory . Nie wiem czy to był wódz , dowudca słowiański . Zapytam się dokładnie o źrudła i dane i napewno napisze .
Napisano
Dla mnie nurtujące jest jedno: galowie zdobywali ziemię nazywali ją Galią (Galia Przedalpejska, Galia Zaalpejska. Skąd więc wzięła się nazwa Galicja (łać. Galiciae )
Napisano
Mac ziemie polskie zagrabione przez Austriakow nazwane zostaly Krolestwem Galicji i Lodomerii. Nazwa Galicja" pochodzi od nazwy miasta Halicz (ob. Ukraina) a Lodomeria od miasta Wlodzimierz. Obie te nazwy trafily do jezyka pol. za posrednictwem niemiecko - lacinskim i stad ich dzisiejsze brzmienie.
Napisano
Trzeba się zdecydować czy w okolicy Puław czy Kozienic bo to jest po dwóch stronach Wisły a do tego w odległości pewnie ze 4okm.
Napisano
z negowaniem hipotez o zapuszczeniu się Rzymian na nasze tereny byłbym bardzo ostrożny
W słowackim Trenczynie tj. ok. 100 km od naszej południowej granicy przeźimował kiedyś legion rzymski (jak dotre do materiałów to może znajdę rok) po tej imprezie Rzymianie zostawili inskrypcje na kamieniu która dotrwała tam do dziś
Z kolei wielka historia polski" tom I wyd. kraków 1999 - podają w roku 92 n-e cesarz Domicjan prowadząc walki z Markomanami, Kwadami i sarmackimi Jazygami sprzymierzył się z Lugiami zamieszkujacymi obecnie ziemie polskie i wysłał im symboliczne posiłki w postaci stu osobowego oddziału jeźdźców - jest to jedyny znany przypadek obecności wojsk rzymskich na terenie Polski" - tu koniec cytatu
wcale to nie oznacza że na pewno jedyny
Napisano
z tego co wiem to po stronie Kozienic , kiedyś w tym rejonie była jakaś przeprawa przez wisłe i były jakieś grody a pozostałość po nich to miejscowości o nazwie Grudek itp.
Napisano
O legionie zimujacym na Slowacji czytalem natomiast ta druga informacja o oddziale jazdy jest b. interesujaca. Wyglada na to, ze naprawde nie mozna wykluczyc pobytu Rzymian na terenie obecnej Polski.
Napisano
Widziałem napis na skale w Trenczynie.Jest widoczny z takiego miejsca ze nie moglem znalezc.Okazalo sie że trzeba wejść do hotelu Tatra na 1 pietro i po lewej do końca korytarza.Hotel stoi przy samej skale...Sam napis zostawił oddział legionistów zimujacy w tym miejscu.Działo się to za Marka Aureliusza.Walki te pokazano w Gladiatorze.Dalej Rzymianie nie doszli bo Kommodus wolał walki gladiatorów od wojny i zmarnował to co osiągął ojciec.
Napisano
Witam!!!

Temat jest bardzo ciekawy biorac pod uwage to ze mieszkam akurat w polowie drogi z Kozienic do Pulaw :)
Jedyne co wiem to to ze w tych rejonach odkryto miejsca gdzie zyly jakies starozytne" kultury. Nie interesowalem sie tym zbytnio bo to miejsca stanowisk archeologicznych. Moze o to chodzi???

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Ok, zgadza się - za Marka Aureliusza Rzymianie doszli do Karpat walcząc z Markomanami i Kwadami, natomiast Kommodus zrezygnował ze zdobyczy poza Dunajem. Jest jednak pewno ale... To pewno ale" jest takie, że Romel79 wyraźnie mówił o Hadrianie, a ten rządził niemal pół wieku przed Markiem Aureliuszem, tak więc decydujmy się, czy mówimy o czasach Hadriana czy o czasach Marka Aureliusza, bo inaczej wyjdzie Radio Erewań.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Panowie w koncu Rzymianie zajeli poludniwy i srodkowy obszar Slowacji a w 172 r. za Marka Aurelisza nowa prowincja nazwana zostala Sarmacja. Do terenow dzisiejszego krakowskiego nie bylo im daleko wiec moze jacys zablakani legionisci trafili i do nas...?
Napisano
Jesli Hadrian byl poprzednikiem Marka Antoniusza to kalendarium wydarzen przesowa sie w czasy schylku Republiki za Gajusza Juliusza ;o)
A zreszta co za roznica - Aureliusz , czy Antoniusz ;o)
Wazne , ze Marek mu bylo ;o)
Odwaznie odkrywajmy na nowo historie :)
Szczerze ubawiony
Grendel
P.S.
Nie staram sie byc zlosliwy.Usmiecham sie tylko.
G.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie