walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Nie wiem czy było na tym forum (bo na innym tak) ale chciałem pokazać jak zrobić samemu gałkę głośności w Garrett ACE 250 lub ACE 150.Wiemy niestety jak bardzo głośne są kanarki. Po pierwszym moim sezonie stwierdziłem, że muszę coś z tym zrobić. Po gwarancji poszła w ruch gąbka na głośnik i było fajnie. Nie ma to jednak jak płynna regulacja. Na innym forum podpatrzyłem jak inni to robili. Nie obeszło się jednak bez wiercenia w obudowie. Zapomnieć można też było o poręcznej obsłudze (trzeba ściągać klapkę). Idąc tym wzorem pomyślałem, że właściwie nie będę używał słuchawek (nie będzie mi to potrzebne) więc usunę gniazdo jack i dam tam potencjometr.
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Co będzie nam potrzebne widać na zdjęciu: lutownica, cyna, odsysacz, potencjometr 220 Ohm (niestety nie było takiego w sklepie, więc kupiłem 500 Ohm), kawałek kabelka audio, śrubokręt i tester (niekonieczny).
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Odkręcamy obudowę i rozkładamy na części pierwsze.
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Elektronika od tyłu (widać gniazdo jack po lewej).
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Elektronika od przodu. Widać po prawej w dolnym rogu 5 zalutowanych dziurek w których tkwią ząbki gniazda. Od tylnej strony podgrzewamy nóżki gniazda lutownicą, a z drugiej odsysamy cynę. Jest to najtrudniejsza czynność i wymaga nieco precyzji. Dobre podejście i sprawność rąk na pewno się przydadzą. Pozbawione cyny ząbki gniazda można rozruszać i wreszcie wyciągniemy całe gniazdo. Dobrze wykonana robota popłaci – bo zawsze można z powrotem wlutować gniazdo.
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Przygotowujemy dwa małe kabelki i łączymy nimi powstałe po wyciągnięciu dziurki w ten sposób (dwie pary przeciwległe i jedna samotna dziurka).
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Żeby potencjometr się zmieścił – musimy odciąć mu jeden róg razem z ząbkiem
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Kabel od głośnika odlutowujemy i doczepiamy do potencjometru. Łączymy kawałkiem kabelka z głośnikiem drugi ząbek z potencjometru.
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Pamiętajcie o gałeczce z żółtym wskaźnikiem ;)
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Kanarek stracił największą wadę ;)
walker69 Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Jak spalicie chałupę lub połamiecie płytkę z elektroniką to nie miejcie do mnie pretensji ;) Oczywiście żartuję bo robota jest raczej łatwa i całość da się zrobić w pół do godziny. Na potencjometrach się nie znam. Nie znam się nawet na elektronice - ale 500 Ohm spasował.
Swiety82 Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Wszystko ładnie, tylko nie ten dział :)Kiedyś zastanawiałem się dość długo, jak zrobić słuchawki bezprzewodowe do wykrywki, komuś się udało?
Woodhaven Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Tu masz opisane słuchawki bezprzewodowe http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=56844&postdays=0&postorder=asc&highlight=s%B3uchawki+bezprzewodowe&start=24
desmo_sm Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Fajny patent chyba dzisiaj sobie to zrobię, zastanawia mnie te łaczenie tych pól lutowniczych po gnieździe słuchawkowym tymi kabelkami, w jakim celu to zrobiłeś?
KrisssK Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Pewnie w takim celu:Gniazdo słuchawek jest tak zbudowane że włożenie wtyku od słuchawek automatycznie rozłącza głośnik. Zatem zdemontowanie tego gniazda powoduje, że powstaje przerwa w obwodzie głośnika i głośnik nie działa. tymi zworkami zamykamy obwód dla głośnika na stałe. Prawda, kolego desmo_sm?
walker69 Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Jak tego nie zrobisz to kanarek nie będzie ćwierkał. Gniazdo pełni też rolę przełącznika, więc trzeba zestawić kabelki tak jakby gniazdo było dalej na swoim miejscu. Można też połączyć je delikatnie cyną, ale kabelek jest pewniejszy jak dla mnie.
Saper93 Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Osobiscie to nie mam kanarka ale i tak mi sie podoba. Teraz ma wsyztsko co powinna miec dobra wykrywka. GRatuluje! Pozdrawiam!
Kadaf Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Świetny i pomocny artykulik...brawo walker69Już tak działam ze swoim ;)Zdrów
yankes76 Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 prosciej i szybciej jest nakleic tasme izolacyjna na głośnik....:)
sudajew Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 yankes musisz psuć ludziom satysfakcje, dla mnie bomba, w moim tesoraku też niema regulacji.
desmo_sm Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 dzisiaj jade po potencjometr odsysarkę do cyny i też sobie to zrobię
Gambit Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 No i na takie wątki czekam najbardziej :) Gratulacje i pozdrawiam.
fabis94 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 świetny pomysł z tym wątkiem i teń żółty wskażnik w potencjometrze:) pozdrawiam. Ps kolego yankes76 użyj sobie taśmy nieizolacyjnej też ci będzie działć...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.