Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka głowa lwa?

majros

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę kolegów o jakieś informacje co to może być. Głowa lwa z tyłu słupek i podkładka jak w odznace. Średnica około 35 mm. Pozdrawiam.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak wygląda po rozkręceniu. Ułamane uszko jest przylutowane na stałe do głowy lwa. Wychodzi na to że lew coś przytrzymywał tylko co?

Napisano
Chodzi tu zapewne o 13 i 14 Pułki Jegrów,ale plakietkę nie wiązał bym z ¨Lwami Warneńskimi¨ich godło przedstawiało chyba profil całego lwa w skoku,coś mi się wydaje jakby na boku lwiej głowy była resztka obłamanego haka lub zaczepu,w takim wypadku idealnie by to pasowało na bok czaka czy innego nakrycia głowy(niekoniecznie wojskowego a np.galówki strażackiej),inna sprawa że spora śruba wewnatrz czaka musiała by być mocno urazowa.
Napisano
Zdjęcie plakietki-lwa opisanej jako prawdopodobne godło ¨Warnenskich Lwów¨ było zamieszczone w wydanej kilka lat temu broszurze o Bitwie Iganskiej i znaleziskach z tamtych okolic niestety nie pamiętam tytułu ani nazwiska autora broszury.
Napisano
Bardzo podobne lwie głowy łączone łańcuszkiem stanowiły zapięcie pod szyję wachtowych płaszczy oficerskich kaizerowskiej marynarki wojennej,jak znajdę zdjęcie to zamieszczę.
Napisano
Taką głowę lwa widziałem na wieku od starego kufra, ale może był po prostu dozdabiany tym made in home... Sam też znalazłem takiego, z miedzianym kółeczkiem" w pysku.
Napisano

Witam. Proszę kolegów o jakieś informacje co to może być. Głowa lwa z tyłu słupek i podkładka jak w odznace. Średnica około 35 mm. Pozdrawiam.

Napisano
forma różnie stosowana...

od elementu czaka - mocowanie paska"
po hełm
i po uchwyty na łańcuszek (rewolwer, kompas, zegarek, kord)

na forum znajdziesz kilka zastosowań...
nakrętka - połączenie rozłączne...
Napisano
Dobra poczytałem, w wielu wątkach o lwich głowach pojawia się Napoleon.
Czy w tym przypadku też można powiąźać to z Napoleonem?
Kopijnik znasz może jakąś stronę z opisami napoleonkiej armii?
Pozdrawiam i dziękuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie