majros Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Napisano 26 Wrzesień 2008 Witam. Proszę kolegów o jakieś informacje co to może być. Głowa lwa z tyłu słupek i podkładka jak w odznace. Średnica około 35 mm. Pozdrawiam.
pomsee Napisano 26 Wrzesień 2008 Napisano 26 Wrzesień 2008 Na pewno późniejsza. W okresie napoleońskim takich mocowań na śrubkę z nakrętką nie stosowano.
młody17 Napisano 26 Wrzesień 2008 Napisano 26 Wrzesień 2008 to moze być odznaka rosyjska 13lub 14 pułku piechoty określanego mianem Lwów Warneńskich.
majros Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 Tak wygląda po rozkręceniu. Ułamane uszko jest przylutowane na stałe do głowy lwa. Wychodzi na to że lew coś przytrzymywał tylko co?
abcd Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Chodzi tu zapewne o 13 i 14 Pułki Jegrów,ale plakietkę nie wiązał bym z ¨Lwami Warneńskimi¨ich godło przedstawiało chyba profil całego lwa w skoku,coś mi się wydaje jakby na boku lwiej głowy była resztka obłamanego haka lub zaczepu,w takim wypadku idealnie by to pasowało na bok czaka czy innego nakrycia głowy(niekoniecznie wojskowego a np.galówki strażackiej),inna sprawa że spora śruba wewnatrz czaka musiała by być mocno urazowa.
abcd Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Zdjęcie plakietki-lwa opisanej jako prawdopodobne godło ¨Warnenskich Lwów¨ było zamieszczone w wydanej kilka lat temu broszurze o Bitwie Iganskiej i znaleziskach z tamtych okolic niestety nie pamiętam tytułu ani nazwiska autora broszury.
abcd Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Lew mógł podtrzymywać łańcuch chociażby przy takim ¨austryjaku¨
abcd Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Bardzo podobne lwie głowy łączone łańcuszkiem stanowiły zapięcie pod szyję wachtowych płaszczy oficerskich kaizerowskiej marynarki wojennej,jak znajdę zdjęcie to zamieszczę.
majros Napisano 27 Wrzesień 2008 Autor Napisano 27 Wrzesień 2008 Właśnie, nie dopisałem że pomiędzy podkładką a lwem jest coś w rodzaju ułamanego uszka.
abcd Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Kaiserlische Marine,płaszcz z ¨lwim¨ zapięciem
Swiety82 Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Taką głowę lwa widziałem na wieku od starego kufra, ale może był po prostu dozdabiany tym made in home... Sam też znalazłem takiego, z miedzianym kółeczkiem" w pysku.
majros Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Napisano 26 Wrzesień 2008 Witam. Proszę kolegów o jakieś informacje co to może być. Głowa lwa z tyłu słupek i podkładka jak w odznace. Średnica około 35 mm. Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 26 Wrzesień 2008 Napisano 26 Wrzesień 2008 zajrzyj do wyszukiwarki - trochę tego było...nakrętka bez opisu?
majros Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Napisano 26 Wrzesień 2008 Na nakretce nic nie ma, brak jakich kolwiek sygnatur. Może jakas sugestja co to może być?
majros Napisano 27 Wrzesień 2008 Autor Napisano 27 Wrzesień 2008 Dzięki wszystkim. Młody gdzie mogę znaleźć foto takiej odznaki?
kopijnik2 Napisano 26 Wrzesień 2008 Napisano 26 Wrzesień 2008 forma różnie stosowana...od elementu czaka - mocowanie paska"po hełmi po uchwyty na łańcuszek (rewolwer, kompas, zegarek, kord)na forum znajdziesz kilka zastosowań...nakrętka - połączenie rozłączne...
majros Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Napisano 26 Wrzesień 2008 Dobra poczytałem, w wielu wątkach o lwich głowach pojawia się Napoleon. Czy w tym przypadku też można powiąźać to z Napoleonem?Kopijnik znasz może jakąś stronę z opisami napoleonkiej armii?Pozdrawiam i dziękuje.
Pytanie
majros
Witam. Proszę kolegów o jakieś informacje co to może być. Głowa lwa z tyłu słupek i podkładka jak w odznace. Średnica około 35 mm. Pozdrawiam.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.