Skocz do zawartości

Zasypany czołg w Gdańsku Wrzeszczu - mit czy coś więcej?

gephard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Niedawno usłyszałem informację, jakoby w centrum Gdańska Wrzeszcza, t.j. przy skrzyżowaniu ulic Dmowskiego, Grunwaldzkiej i Partyzantów pod powierzchnią ziemi leżał tam zasypany gruzem czołg, który utknął w glębokim leju lub rowie. Ponoć jest on przyczyną dla jakiej nie można w tym miejscu przekopać przejścia podziemnego. Czy ktoś jeszcze słyszał coś na ten temat? Miał by to być niemiecki Pz V - choć po tylu latach to wszystkie koty są wielkie".
Pozdrawiam,
gephard
Napisano
we Wrocławiu niektóre leje po bombach miały po około 10 m w obwodzie i 15 m głębokosci , uderzenie bomby o ziemię miało taką siłę że nieboszczycy wyskawali z ubrań , którzy byli pochowani w bliskiej odległosci od centrum wybuchu ( autentyczne relacje proboszczcza Peikarta )
po wojnie pionierzy w czasie odbudowy i odgruzowywania miasta często wraki stojące w pobliżu akich leji spychali do środka , dorzucali gruzu i takie niespodzianki sobie leżą do dziś :)
Napisano
Może?
Ataki Rosjan z okolic Wejherowskiej spotkała niespodzianka w postaci niemieckich dział samobieżnych ( bodajże 2 sztuk ). Kika rosyjskich pojazdów zostało trafionych- czy odholowanych-zabranych nie wiem. Wg mojej wiedzy Niemcy w tym rejonie nie zostawili swoich pojazdów.
Ale, ja się bronią pancerną nie interesuję.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Opowieść z wielu źródeł. Ale niestety nie potwierdzona i nie ruszona..;) a raczej nie do ruszenia. Jest podobna z Gdyni (również z kilku źródeł) a dokładnie z Obłuża, wiele osób to potwierdza. Ale niestety nie można tknąć magnetometrem, za dużo żelastwa i infrastruktury w ziemi (środek osiedla przedwojennego) Co prawda nie ma być to czołg jak w przypadku Gdańska ale transporter. Obie wersje wiarygodne ale niesamowicie trudne do potwierdzenia. Ciężko o zgody na rozkopywanie drogi lub parkingu.
Pozdro
Heruss

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 22:26 28-09-2008
Napisano
Heruss-o transporterze kilka lat temu słyszałem od dziadka", który (podobno) go widział w wykopie. Tak nawiasem mówiąc mieszkał ze sto metrów od tego miejsca, ale rozmowny był dopiero po grzańcu". Ile w tym prawdy-nie wiem. Ale opowiastka ciekawa.
C.
Napisano
Catadero transporter wygląda bardzo obiecująco... ;) mam w sumie 3 relacje. Od ludzi wracających na PaGeD na stare miejsca swego zamieszkania (zasypując lej po bombie wepchnęli do niego transporter bo ziemia w koło była za bardzo rozrzucona żeby idealnie zakopać więc wypełnili go złomem) Druga relacja od Stoczniowca, który odbudowywał stocznię i port, choć nie widział co i jak tylko słyszał od ludzi doworzących piach z Oksywia i Obłuża do naprawy pirsów. No i trzecia ostatnia od radnego i pasjonata historii z Gdyni (ciut przegięta ale co do lokalizacji się zgadza ... ;)) Wszystkie relacje ukazują dokładnie jedno miejsce...więc może coś w tym jest ;P
Pozdro
Heruss
Napisano
Myślę, że można by poszukać potwierdzenia mojej pogłoski w kregach budowniczych CH Manhattan we Wrzeszczu. Sprawa rozkopania skrzyżowania nie jest wcale niemożliwa. potrzebne by tylko było dobre rozpoznanie aby sprawę uruchomić. Przypomina mi sie historia, gdzie przed kilku laty rozkopano duże skrzyżowanie w centrum Londynu, aby wydobyć szczątki myśliwca na podstawie relacji świadków.
Napisano
witam,
o czołgu nie słyszałem a mieszkałem w okolicy od urodzenia, słyszałem natomiast o zbiorowej mogile na rogu Matki Polki i Partyzantów, mówiono mi ze byli to mieszkańcy z domu na przeciwko. Na skwerku tym stał zresztą dom w którym mieszkałem i który spalił się w 1973 roku. Słyszałem tez relacje o prowizorycznych mogiłach po drugiej stronie ulicy u wylotu Matki Polki do Partyzantów.
pozdr.db
Napisano
Jestem przekonany ze teoretycznie zawierają bardzo dużo. Wiele sprzętu znalazło się na dnie zatoki Gdańskiej podczas wycofywanie się niemców kiedy jadąc na skróty po lodzie byli atakowani przez Rosjan.
Napisano
Kol. marecki uzbrój się w cierpliwość, a niedługo zobaczysz jaki złom zalegał na plażach 3miasta (jestem w trakcie przygotowywania materiału zdjęciowego do wątku ,,Czołgi w Gdańsku”).
Pozdrawiam
Blitz45

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie