M164U Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Tak, rzeczywiście jestem homo-lesbijka, która dokonuje aborcji na samym sobie co najmniej raz w tygodniu, żyje w kołchozie wśród moich piecu żon (4 z nich to szatanistki), i używam publicznego (czytaj socjalistycznego) komputera aby się tu wyżyć:) Ja w mojej niewiedzy obrażam ciemna masę z Islamabadu, a ty będąc wyraźnie znawca do spraw homoseksualizmu i socjalizmu (przy okazji obydwa zjawiska są bardzo powszechne wśród krajów arabskich) nikogo nie obrażasz:) Co do Assalaamu Alejkum, jest to nie tylko powitaniem ale także dosłownie znaczy „pokój wam (tobie), do którego można odpowiedzieć wa Alejkum As-Salaam, „a także z tobą". Dla tego też może być stosowane jako powitanie i jako pożegnanie. Podobno Abu Hurajrah (kolega Mohameda, jeden z najbardziej cytowany przez Sunitów gościu) powiedział: „Kiedy ktoś dołącza się do grona, niech powie salaam. Kiedy chce wstać i wyjść, niech powie salaam. Pierwsza czynność, nie jest ważniejsza od ostatniej”.Podobno też Mohamed był kiedyś zapytany kto powinnen powiedzieć salam pierwszy, a on na to rzekł: „Ten co jedzie na koniu powinnien powitać piechura, a piechur powinnine powitać tego co siedzi, a mniejsza grupa powinna powitać większą grupę”. Dodatkowo gdzieś w jakieś grubej księdze pisze, że powitanie Salam powinno być wypowiedziane kiedy wchodzi się do domu, nawet jeżeli dom jest pusty; „A kiedy wchodzisz do domu, pozdrów wszystkich słowami zawsze świętego i dobrego Allacha (powiedz Assalaamu Alejkum - pokój z wami) .Tak więc jako stara lesbijka powiadam ci As Salamu Alejkum!
pomsee Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 No, no ciekawa dyskusja się rozwija. Bandolero - Twoja kolej na odpowiedź :)
bandolero Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Kolego Erih- jeżeli ktoś zalicza poezję pisaną w języku perskim (dlaczego używasz formy farsi", skoro po polsku mówi się perski"?) do literatury staroarabskiej, to ja mogę jedynie wykazać troskę o kondycję intelektualną takiego osobnika. Języki perski i arabski nie mają z sobą nic wspólnego i należą do odrębnych rodzin- arabski do chamitosemickiej, a perski do indoeuropejskiej (podobnie jak polski!!!). Druga sprawa- powtarzam, że język Koranu to klasyczny arabski (al lugha al fusha), a nie staroarabski! (zajrzyj choćby do Gramatyki języka arabskiego" J. Daneckiego, s.22). Mianem języka staroarabskiego określamy dialekty, którymi posługiwano się na Półwyspie Arabskim w okresie III-VI wieku n.e. Jeśli chodzi o poezję staroarabską okresu dżahilijji, to byłem nieścisły- jest ona pisana właściwie już w języku klasycznym, choć z licznymi archaizmami. Nie rozumiem twego pytania o muslimi". Kolego M164U- co do POWITANIA as salamu alejkum", to sam napisałeś słusznie, ze jest to powitanie, zaś: kiedy chce wstać i wyjść, niech powie salaam". To prawda, na pożegnanie mówi się ma'a-s-salama" (zostańcie w pokoju), lub w skrócie salaam". I jeszcze jedna uwaga- nie przepisuj głupot z wikipedii.
Erih Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Kol bandolero , gwarantuję ci ze ja jak ten kwiatek zobaczyłem - w wykonaniu powaznego zdawało by się człowieka- to spadłem z krzesła. Podejrzewam ze w jego pracy były i lepsze kawałki. A ten człowiek ponoć zawodowo zajmował się Lewantem !Farsi" zamiast perski" u mnie na wydziale używało się zamiennie. Przy czym co ciekawe ( i w tym miejscu ja przepraszam za nieścisłość) określenia perski" używano do tekstów starszych , zaś farsi" współczesnych.Co do podziału chronologicznego języka arabskiego , odkopię podręcznik , niemniej argumentacja za takim podziałem miała się sprowadfzać do tego że rozróżnienie na okrsstaroarabski" , czasy proroka i kalifów" i owożytny" to kryterium historyczne a nie lingwistyczne. Pytanie na ile Koran przyczynił się do wstrzymania ewolucji językowej a zarazem utworzenia ormatywnego języka literackiego " ?
bandolero Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Erih- jeśli studiowałeś iranistykę, jak można domniemywać z Twego postu, to powinieneś wiedzieć, w jakim języku pisany był Koran (miałeś zapewne j. arabski jako dodatkowy). A był to język klasyczny- powtórzę to po raz któryś z kolei- nazywany przez Arabów al lugha al arabijja al fusha", czyli czysty język arabski". Nie kłóć się ze mną, bo wiesz że mam rację, jeśli rzeczywiście studiowałeś na orientalistyce. Język staroarabski to w żadnym wypadku nie jest język koraniczny, zarówno według metodologii zachodniej jak i arabskiej. Nie chodzi tu o okresy historyczne", jak piszesz, tylko o różne fazy rozwojowe języka. Oczywiście istnieje hipoteza (jako jedna z wielu) dotycząca powstania języka klasycznego, według której był on jednym z dialektów staroarabskich, używanym przez Kurajszytów. Hipoteza ta jednak nie ma żadnego poparcia naukowego, choćby z tego względu, że nie zachowały się żadne ślady po dialekcie kurajszyckim. Pozdrav.
Erih Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Kol bandolero , ani iranistykę ani orientalistykę ani arabistykę. Oczywiście hipoteza o języku kurajszyckim jako języku Koranu u mnie obowiązywała , nawet na prawach jedynej , z prostej przesłanki wywiedzionej. Wszak Mohamed Prorok był Kurajszytą ;) . Można by więc przyjąć że język staroarabski " to wszystkie dialekty poza kurajszyckim , który stał się podstawą języka klasycznego .Możliwe ale na obecnym etapie nie do udowodnienia.W sumie dywagujemy , a nasuwa mi się facecja pewnego profesora egiptologii. Ta systematyka bóstw egipskich jest g.. warta. Dlatego ze panteon egipski nie był zespołem usystematyzowanym."
feeder Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Ciekawe wywody godne forum lingwistycznego. Tyle że nieco odbiegające od tematu wątku.Według mnie Islam, niezależnie od tego jakim językiem posługują się jego wyznawcy, jest obecnie najbardziej ekspansywną religią na świecie. Nie jestem religioznawcą, ale wiem że ma wiele specyficznych odmian. Dużo też zależy od indywidualnego podejścia wyznawców. Jeśli ktoś kiedyś jechał przez Serbię w wakacje i obserwował obywateli Unii Europejskiej pochodzenia tureckiego to wie o co mi chodzi. Niedawno gdzieś przeczytałem jak muzułmanka odpowiadała na czyjeś pytanie dotyczące zasłaniania twarzy.Pytanie: dlaczego ty nosisz tylko chustę na głowie a tamta kobieta ma zasłoniętą całą twarz?Odpowiedź: bo ma głupiego męża.Inna anegdotka:Pierwszą z wielkich religii na ziemi by Judaizm. Mojżesz wybrał dla współwyznawców co ładniejsze kobiety. Po nim przyszedł Chrystus i z pozostałych wybrał też te ładniejsze. Jak Mahomet zobaczył te co zostały jęknął z rozpaczy i nakazał: pozasłaniać.Wracając do tematu, to przykładów ekspansji Islamu w Europie jest dużo: Francja, Niemcy, Włoch, Bośnia itd. W tej ostatniej muzułmanie żyją od wieków ale kto był przed wojną w Bośni wie jak wyglądała tamtejsza odmiana Islamu.Po wojnie wiele się tam zmieniło za sprawą wsparcia muzułmanów przez kraje Bliskiego Wschodu.Nie ma więc co do tego wątpliwości, że w Europie następuje ekspansja Islamu.Muzułmanie są takimi samymi ludźmi jak chrześcijanie czy inni. Wszędzie zdarzają się i ciemniaki i fanatycy i normalni ludzie.
M164U Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Oczywiście, że muzułmanie to są ludzie tak jak ludzie innych wyznań, płaczą jak ich boli i śmieją się jak jest coś śmiesznego (choć definicja tego co jest śmieszne czasami się bardzo różni od tego z czego my się śmiejemy), ale proporcja ciemniaków i fanatyków pomiędzy nimi w 21-czym wieku jest nieproporcjonalnie wyższa niż w krajach chrescijanskich lub np. buddyjskich. I do póki zjawiska takie jak kamieniowanie jako kara, morderstwa honorowe wśród rodziny, lub zaaranżowane małżeństwa będą tam na porządku dziennym, dopóty ja będę głosił ze ciemnota może być z krajów arabskich exportowana na kontenery, lub hetkolitry. A wracając do tematu, to co się stało z Bośnia to świetny przykład z islamizacji już defakto muzułmańskiego narodu. Jeszcze 20 lat temu z pewnym Bośniakiem moglem się napić i pogadać, a dziś, wchodzisz do jego domu, a tam na ścianie wielkie złote napisy po arabsku chwalące proroka, on co chwilą patrzy nerwowo czy już czas na modlitwę, a jak się pytam z kąd on te napisy wytrzasnął, a on, że mu pewny bardzo dobry arab (z armii saudyjskiej) podarował, a jeszcze pare lat temu zabardzo nie wiedział co to Mekka...
feeder Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 http://wiadomosci.onet.pl/1837543,12,item.html
AKMS Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 Dlatego JA osobiście nie chce ich, i ich religii w Europie. Ci ludzie zamiast iść naprzód, cofają się o całe wieki w rozwoju...
bandolero Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 No tak, Panowie postępowcy. Polacy to dopiero awangarda postępu. AKMS, może mi powiesz, w jakich dziedzinach Polska przoduje? Islam jest zacofany w pewnych dziedzinach z naszego punktu widzenia, ale pamiętaj, ze z punktu widzenia np. USA czy Japonii, Polska to skansen epoki kamienia łupanego, pełen zapijaczonych złodziei, poszukiwaczy złomu i skorumpowanego nowotworu biurokratycznego. Nie zadzierajcie nosa, Panowie Europejczycy, bo nie żyjemy w państwie nowoczesnym, w wielu dziedzinach cofamy się o całe wieki w rozwoju" a i obecność w marksistowskim tworze, jakim jest eurokołchoz, nie przynosi nam chwały.
k0k0 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Niebawem będziemy mieli więcej możliwości integracji: http://wiadomosci.onet.pl/2682,1838213,powstanie_pierwszy_meczet_w_stolicy,wydarzenie_lokalne.htmlWięc postęp w dziedzinie międzyreligijnej tolerancji" niby jest-przynajmniej ze strony chrześcijańskiego (wyznaniowego) państwa.
woytas Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 a ja jestem przeciw budowie meczetu w mojej okolicy - narazie mi to nie grozi.
a.korbaczewski Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 ale różnica miedzy Polakami a muzułmamami jest taka, że my naszego syfu nie chcemy wpowadzić na całym swiecie.
k0k0 Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Chcieć to chcieliśmy za czasów wypraw krzyżowych. Mniejszości chrześcijańskie w krajach islamu są z zasady traktowane jako obywatele drugiej kategorii, a muzułmańscy fundamentaliści nasze chcenia mają głęboko pod swoimi tunikami.Osobiście uważam że dialog religijny jest praktycznie nie możliwy – głównie z powodu podejścia jednej i drugiej religii do swoich proroków: Chrystus dla muzułmanów nie jest Bogiem a jedynie śmiertelnym poprzednikiem Mahometa, co z kolei jest nie do przyjęcia dla chrześcijan.Niespecjalnie jestem również przekonany do dialogu poza wyznaniowego – za dużo w tym fanatyzmu i wybuchowości. Trza na to kupy czasu i zmiany mentalności, a póki co pozwolenia na stawianie meczetów w Polsce, mogą się skończyć podobnie jak u zachodnich sąsiadów. Generalnie lipa.
M164U Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Chcesz porównywać religie muzułmańska (islam) do kraju, lub narodu polskiego? To tak jak ja bym chciał porównywać Katolicyzm do Arabii saudyjskiej, lub Iranu. Czyli tak naprawdę to chcesz porównywać sok jabłkowy z telefonem. Widzisz ten islam co go tak bardzo bronisz to jest religią, lub ewentualnie ruch społeczny (lub anty-społeczny), a Polska to kraj i naród, w którym żyją większej mierze katolicy, ale też protestanci, Żydzi i grupa muzułmanów (starych (Tatarów) i nowych(przechrztów i emigrantów)). A jak już strasznie chcesz wiedzieć w jakich dziedzinach Polska przoduje to ja ci dam przykład - w informatyce. Tak tak, polscy informatycy co roku już od wielu lat wygrywa konkursy organizowane przez amerykanski Microsoft, Silicom Valley, itp. Podaje linki z USA żebyś się przekonał ze nie jesteśmy skansenem, a skansenem umysłowym i zacofaniem królują kraje muzułmańskie a nie my.Widzę ze dokładnie wiesz jak w USA i Japonii nas spostrzegają, a dla mnie z punktu wydzienia Polaka, USA jest pełne grubasów, nierobów i skorumpowanego systemu bankowego, za to Japonia jest pełną zapijaczonych i sfrustrowanych pracusiów, zbieraczy plastikowych lalek, i równie skorumpowanego systemu politycznego. Nie mówiąc już o krajach muzułmańskich bo tam dla mnie to już zupełne srediowecze, i gdyby nie ropa to by tam nadal z piachu placki jedli, a tak jeżdżą sobie mercedesami i nawet nie wiedział jak olej w takim samochodzie zmienic. konhttp://www.earthtimes.org/articles/show/96653.htmlhttp://www.siliconvalleywatcher.com/mt/archives/2007/03/warsaw_universi.phphttp://www.usatoday.com/tech/techinvestor/industry/2007-03-13-google-poland_N.htm
AKMS Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Bandolero, a wczym takim z kolei przoduja radykalni arabscy islamisci? W nietolerancji religijnej? W ropie naftowej? Wszystko co maja, dostali bądz kupili od Euopejczyków. To nasi inzynierowie stawiaja im rozne budowle i całą infrastrukturę, my szkolimy ich armie i policje, jezdza naszymi samochodami i strzelaja z naszej broni. U nich kilka procent społeczenstwa to milionerzy a reszta zyje na poziomie sredniowiecza, w lepiankach i z kozami po sasiedzku. To wg. ciebie przypomina Polskę?Polacy sa rozchwytywanymi pracownikami technicznymi w UE. Polacy wydaja na swiat naukowców, informatyków, biologów, ludzi współpracujacych ze światowymi naukowcami przy wielu projektach badawczych. Wpisz sobie w wyszukiwarke polska nauka" i zapoznaj sie z osiagnieciami tego skansenu epoki kamienia łupanego, pełnego zapijaczonych złodziei, poszukiwaczy złomu i skorumpowanego nowotworu biurokratycznego". Dla rownowagi arabski islam daje światu nienawiść oraz bomby w pociagach i autobusach. Mało tego, w swym zaslepieniu morduja masowo także swoich współwyznawców, kobiety, dzieci, starców... Jak to nazwać inaczej niż barbarzyństwem?
M164U Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 AK - dla postępowych wyznawców islamu to się nazywa wypadek przy pracy...
Erih Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Islam pełnię rozwoju osiągnął w XI stuleciu. Potem mieli jazdę w dół.Oczywiście mam na myśli islamską cywilizację bliskiego wschodu .Acha , tzw jakość życia w karajach tzw eurokołchozu jest uznawana za najwyższą na świecie. Lub jedną z najwyższych . O USA tego się nie da powiedzieć.
feeder Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Chyba trochę za ostro koledzy. Bandolero, Ty z taką wiedzą na temat Islamu powinieneś chyba mniej impulsywnie reagować na posty kolegów. Mnie również trudno wytłumaczyć, że Wahabici czy Talibowie to nie wadzące nikomu odmiany Islamu. Nie bardzo też przekonują mnie wypowiedzi na temat tolerancyjności i umiłowania pokoju w tej religii. Być może ja, wychowany w Polsce nie jestem w stanie pojąć muzułmańskiej wykładni pojęcia tolerancja? Może faktycznie pozwalanie kobiecie pokazywać obydwoje oczu to jakieś przegięcie pały?Jak już wspomniałem, są różne odmiany Islamu, tak jak i innych religii. Ja przez całe życie nie przepadałem za fanatykami obojętnie jakiego wyznania, biorących z zasad swej wiary to, co w jakiś sposób może uzasadnić agresję czy nienawiść.Wybiórcza" to gazeta tendencyjna. Kiedyś łkała nad Bośnią i Kosowem. Teraz coś się tam jednak zmieniło.Wieści z Europy:Bośniahttp://wyborcza.pl/1,76842,3953359.htmlSandżak (Serbia)http://wyborcza.pl/1,86683,4309670.htmlPozdrawiam
feeder Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Jakby ktoś chciał sobie poczytać.http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=artykul&id=5272http://www.gavagai.pl/nato/islam/islam.htmlhttp://www.terroryzm.com/article/445/Terroryzm-na-Balkanach-i-w-Kosowie.html
AKMS Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Nastepny hit postepowego i cywilizowanego" radykalnego islamu:http://www.dziennik.pl/swiat/article247910/Islamski_teolog_9_latka_to_dorosla_kobieta.html
bandolero Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Jestem przeciwnikiem wpuszczania muzułmanów do Polski z zasadniczej przyczyny: dla każdego muzułmanina prawo świeckie jest nielegalne, bo jedynym prawem na ziemi jest szaria (prawo religijne). Z tego powodu muzułmanie nigdy nie będą lojalnymi obywatelami naszego państwa. Nie uważam jednak wyznawców islamu za ciemnotę", bo znam ich wielu i są to prawie wszyscy bardzo porządni, przyjaźni i gościnni ludzie. Powtórzę- islam jako system społeczny jest w wielu dziedzinach zacofany, ale w wielu dziedzinach moglibyśmy się czegoś od muzułmanów nauczyć, jak choćby szacunku dla ludzi starszych. Problemem świata islamu jest narastający wpływ fundamentalizmu, który stał się dominującym nurtem w łonie tej religii. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele i nie ma tu miejsca na ich przedstawianie, wyjaśnię jedynie, dlaczego fundamentaliści tak nienawidzą Zachodu. Bynajmniej nie ze względów religijnych, ale dlatego, że Zachód i jego idee przeszkadzają fundamentalistom w zdobyciu władzy w krajach muzułmańskich. Kraje te w większości są rządzone przez krwawe, świeckie reżimy (wspierane przez USA), które jednak bojąc się wzrastających wpływów fundamentalistów, zawarły z nimi niepisaną umowę i wprowadziły do świeckich konstytucji i kodeksów prawnych elementy szariatu. Przykładem niech będzie Egipt, w którym Mubarak na zmianę urządza fundamentalistom krwawe łaźnie i ulega ich żądaniom w sferze prawnej. Fundamentaliści wiedzą, że idee Zachodu, takie jak świeckie państwo, prawa człowieka, wolne wybory itp. oddziałując na społeczeństwa muzułmańskie, będą utrudniały im przejęcie władzy. Dlatego walczą przeciw Zachodowi. Dokonałem tu oczywiście pewnych uproszczeń, ale to forum nie jest na pewno dobrym miejscem na takie wykłady. Jeśli chodzi o eksport" polskiej informatyki, to jest to przykład dość śmieszny. Tak się składa, ze najbardziej zacofane kraje eksportują swoich informatyków, a przodują w tym Indie, żyjące na większości swych obszarów w epoce prehistorycznej- kobiety są tam traktowane jak inwentarz domowy, a dziewczynki wydaje się za mąż nieraz jeszcze zanim się narodzą lub kilka dni po narodzinach (o ile nie zostaną zakopane żywcem zaraz po porodzie). Ponieważ nie ma jednak mody na krytykowanie cywilizacji" indyjskiej, Szanowni Panowie wolą czepiać się islamu, bo to jest trendy.
M164U Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Rzeczywiście dokonujesz tu bardzo dużo uproszczen. Jeżeli dla każdego muzułmanina prawo świeckie jest nielegalne to jak oni sobie dają radę np. w Indonezji, jednego z najbardziej licznych krajów muzułmańskich na świecie, gdzie prawo jest w pełni oparte na postawach prawa rzymskiego, i nic o szarii nie wspomina?Wcale nie zaprzeczam, że jako jednostki muzułmanie są np. bardzo gościnni, ale polska gościnność jakoś bardziej mi odpowiada. Tak samo jeżeli chodzi do szacunku dla starszych ludzi, ja nie muszę się tego od nich uczyć, a tak naprawdę wydaje mi się ze muzułmanie mogą się odetnie nauczyć szacunku dla swoich kobiet. Co do krwawych reżimów, to zgadzam się z tobą, Arabia Saudyjska jest jednym z nich ale na pewno nie nazywał bym ich rządy świeckimi,a Iran albo Syria napewno nie są wspierane przez USA, i rząd irański to dla mnie kolebka zatwardziałych fundamentalistów (choć dużo persów jest jak najbardziej normalnych).Nie wspominałem nic o eksporcie polskich informatyków, tylko odpowiedziałem na twoje pytanie w czym my przodujemy w oczach USA czy Japonii. Za to porównywanie Polski do zacofania obszarów Indii czy też Pakistanu (bo tam jest takie same zacofanie) jest dla mnie smieszne. Ale jak już patrzymy na Indie i dominującą tam religie to nie możemy porównywać jej do islamu, bo Hinduizm nawet interpretowany przez religijnych ekstremistów jest nadal pokojowy, nikt się nie wysadza w powietrze bo ich religią jest lepsza, w ręcz przeciwnie, samobójstwo jest wielkim grzechem w tej religii, i formy procesu w tej religii są przeważnie pokojowe (np. Gandhi i jego nie-agresywne demonstrację przeciwko Zachodowi). Co do czepiania się islamu, było to trendy za Jana III Sobieskiego, i znów powróciło, i dopóki są tam uczeni w piśmie" którzy głoszą, że kobiecie wystarczy tylko jedno oko aby na świąd patrzyła, to pewnie będzie powracalo...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.