Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny kamień Meteoryt?

switch002

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio znalazłem dziwny kamień coś jakby koks. Ale czy ACE 250 reagowal by na niego jak szalony wskazując srebro ,mosiądz a czasem zwykły metal??? Proszę o pomoc w identyfikacji

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kamienie tzw. magnetyczne zmora niektórych pól uprawnych sam uzywam kanarka w poszukiwaniu kolorowej drobnicy i czasem nakopie sie tych meteorytów" Pozdro
Napisano

Witam ostatnio znalazłem dziwny kamień coś jakby koks. Ale czy ACE 250 reagowal by na niego jak szalony wskazując srebro ,mosiądz a czasem zwykły metal??? Proszę o pomoc w identyfikacji

Napisano
Może to jest wsad od dymarki? Charakterystyczna cecha jest on bardzo porowaty w górnej części. Najczęściej pory mają około 1cm średnicy, no i waga też znaczna bo to jest surówka do dalszego przerobu. Kształt zbliżony do walca różnej wysokości w zależności od stopnia wytopienia. Duża ilośc minerałów może dawac sygnał ze względu na domieszki tlenków lub innych związków metali. Piękny kryształ górski ma wiele odmian w zależności od zabarwienia. Jedna z nich to fioletowy ametyst zabarwiony związkami żelaza. Pozdrawiam!
Napisano
pewnie poprzekręcam nazwę na 100 frontów, coś mi się obiło o uszy że takie kamienie, to 'Rytolit ?' tzn. zlepki rudy żelaza w zatopione w piaskowcu.
Spotykałem takie czasem w okolicach Jury Woźnicko-Wieluńskiej.
zdrów!
Napisano
Witam,dokładnie tydzień temu również miałem taki sam problem.Poszedłem do kotłwni spóldzielni wziołem koks i okazało się że także daje sygnał.Decydująca w rozwiązaniu jest waga meteoryt jest zdecydowanie cięzszy.Pzdr.
Napisano
Zacznijcie od tego: koks, czy nie koks, szlaka i inne tego typu materiały, stosowane do utwardzania dróg (leśnych ścieżek) czy do palenia w piecach - często zawierają w sobie sporo żelaznego śmiecia z odpadu hutniczego.
Rozmawiałem o tym z geologami i hutnikami również.
W powojennych czasach często stosowano takie poprodukcyjne odrzuty właśnie do utwardzania dróg - więc kiedy sam trafiłem na taki meteoryt" i nawet przerysowałem go saperką, nie miałem wątpliwości, z czym miałem do czynienia.
Raz - dlatego, że tkwił w szlakowej drodze w lasku.
Dwa, że inny leżał tuż przy niej - w pokrzywach.
Trzy - meteoryt byłby raczej dobrze zagrzebany w ziemi, a nie leżał sobie na/przy powierzchni jak na sklepowej półce.
I cztery: Szansa na trafienie meteorytu w Polsce jest dość znikoma. Na Ziemi są dość szczegółowo opisane miejsca tzw. pasy meteorytowe, gdzie najczęściej je napotykano. Polska - jak mi się zdaje nie leży w granicach żadnego z nich.
I jeszcze link na deser pt.: JAK ROZPOZNAWAĆ METEORYTY
http://jba1.republika.pl/rozpoznaw.htm
Napisano
Najpierw myslałem, że coś pod nim jest i kopię z jednej strony. Dopiero na ok. 40 cm zorientowałem się, że to jednak sygnał od kamienia i na całej długości i szerokości piszczy. Wykrywki nie mam rewelacyjnej(też piszczy na koksie) więc może jakiś fals, zwykły głaz z jakaś rudą żelaza? Specjalnie gęboko wbity w ziemie też nie jest, tylko mech go obrósł.
Zeby go obrócić to musiałbym ze 3 osoby zaangażować.
To co na zdjęciu to tylko kawałek. Za tydzień może porobię lepsze zdjęcia i coś odłupię.
Pojazdem nie da się tam podjechać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie