switch002 Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 Witam ostatnio znalazłem dziwny kamień coś jakby koks. Ale czy ACE 250 reagowal by na niego jak szalony wskazując srebro ,mosiądz a czasem zwykły metal??? Proszę o pomoc w identyfikacji
Damian84 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 kamienie tzw. magnetyczne zmora niektórych pól uprawnych sam uzywam kanarka w poszukiwaniu kolorowej drobnicy i czasem nakopie sie tych meteorytów" Pozdro
switch002 Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 Witam ostatnio znalazłem dziwny kamień coś jakby koks. Ale czy ACE 250 reagowal by na niego jak szalony wskazując srebro ,mosiądz a czasem zwykły metal??? Proszę o pomoc w identyfikacji
Gregfm Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Może to jest wsad od dymarki? Charakterystyczna cecha jest on bardzo porowaty w górnej części. Najczęściej pory mają około 1cm średnicy, no i waga też znaczna bo to jest surówka do dalszego przerobu. Kształt zbliżony do walca różnej wysokości w zależności od stopnia wytopienia. Duża ilośc minerałów może dawac sygnał ze względu na domieszki tlenków lub innych związków metali. Piękny kryształ górski ma wiele odmian w zależności od zabarwienia. Jedna z nich to fioletowy ametyst zabarwiony związkami żelaza. Pozdrawiam!
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 pewnie poprzekręcam nazwę na 100 frontów, coś mi się obiło o uszy że takie kamienie, to 'Rytolit ?' tzn. zlepki rudy żelaza w zatopione w piaskowcu.Spotykałem takie czasem w okolicach Jury Woźnicko-Wieluńskiej.zdrów!
elpasys Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Jeśli jest tak, jak przypuszczasz, to może warto spytać w Instytucie Geologicznym w W-wie.
von Neumarkt Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Zdaje się że większość wykrywaczy,reaguje na koks,informując że to dobry metal.
mihura Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Mr Shmith warto nosic z sobą mały brzeszczocik-pozna odrazu materiał żelazny z nieba,wystarczy jedno pociągnięcie.pozdro.
MrSmith Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 A mi ostanio zapikał" taki głaz:Wymiary: 1m długości na 40 cm szerokości. Nie dało rady zabrać do domu :)
dzieci3 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Witam,dokładnie tydzień temu również miałem taki sam problem.Poszedłem do kotłwni spóldzielni wziołem koks i okazało się że także daje sygnał.Decydująca w rozwiązaniu jest waga meteoryt jest zdecydowanie cięzszy.Pzdr.
Xanadu Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Zacznijcie od tego: koks, czy nie koks, szlaka i inne tego typu materiały, stosowane do utwardzania dróg (leśnych ścieżek) czy do palenia w piecach - często zawierają w sobie sporo żelaznego śmiecia z odpadu hutniczego.Rozmawiałem o tym z geologami i hutnikami również.W powojennych czasach często stosowano takie poprodukcyjne odrzuty właśnie do utwardzania dróg - więc kiedy sam trafiłem na taki meteoryt" i nawet przerysowałem go saperką, nie miałem wątpliwości, z czym miałem do czynienia.Raz - dlatego, że tkwił w szlakowej drodze w lasku.Dwa, że inny leżał tuż przy niej - w pokrzywach.Trzy - meteoryt byłby raczej dobrze zagrzebany w ziemi, a nie leżał sobie na/przy powierzchni jak na sklepowej półce.I cztery: Szansa na trafienie meteorytu w Polsce jest dość znikoma. Na Ziemi są dość szczegółowo opisane miejsca tzw. pasy meteorytowe, gdzie najczęściej je napotykano. Polska - jak mi się zdaje nie leży w granicach żadnego z nich.I jeszcze link na deser pt.: JAK ROZPOZNAWAĆ METEORYTYhttp://jba1.republika.pl/rozpoznaw.htm
dzieci3 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Mr Smith zabrać się dał,ale spóbuj go obrucić żeby sie nie okazało,że pod kamieniem leży jakaś ciekawostka.
MrSmith Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Najpierw myslałem, że coś pod nim jest i kopię z jednej strony. Dopiero na ok. 40 cm zorientowałem się, że to jednak sygnał od kamienia i na całej długości i szerokości piszczy. Wykrywki nie mam rewelacyjnej(też piszczy na koksie) więc może jakiś fals, zwykły głaz z jakaś rudą żelaza? Specjalnie gęboko wbity w ziemie też nie jest, tylko mech go obrósł. Zeby go obrócić to musiałbym ze 3 osoby zaangażować.To co na zdjęciu to tylko kawałek. Za tydzień może porobię lepsze zdjęcia i coś odłupię.Pojazdem nie da się tam podjechać.
pawcion123 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 ja ze swoim ACE 250 mam to samo . reaguje na coś podobnego do węgla/koksu, daje sygnał kolorku.ale ten z twojego zdjęcia to raczej też nie meteoryt. pozdro :)
Mikiodkrywca Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 znalazłem podobny w polu kukurydzy tylko mój reagował na magnez Pozdro
kot05 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 A znalezliscie kiedys cos takiego?Tez jakis kamien, niestety niemagnetycznypozdrawiam
Pytanie
switch002
Witam ostatnio znalazłem dziwny kamień coś jakby koks. Ale czy ACE 250 reagowal by na niego jak szalony wskazując srebro ,mosiądz a czasem zwykły metal??? Proszę o pomoc w identyfikacji
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.