Skocz do zawartości

A jednak Flensburg, cd armata z Westerplatte

mac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pogrzebałem troszkę na temat losów tejże armmaty rosyjskiego typu 02/26 i co odkryłem ( jak na odkrywcę przystało ). Zaraz po kapitulacji armata została załadowana na pokład pancernika Schleswig Holstejn, jako zdobycz wojenna. Jeszcze 20-30 lat temu sądzono że armata z podzieliła los pancernika pod koniec wojny. Na zdjęciu załadunek armaty.
cdn.

Napisano

Jednak działo zostało usunięte a okrętu jeszcze w 1939 r. i ustawione na cokole w szkole Marymarki Wojennej we Flensburgu. W 1945 r. Brytyjczycy nakazali usunięcie wszystkich tego typu eksponatów. Polecenie otrzymał pewien handlowiec złomem. Armatę zdemontował po czym lawetę i koła sprzedał. Po pewnym czasie sprzedał też lufę z zamkiem i inne elementy. Lufa trafiła w ręce prywatnego kolekcjonera też z Flensburga.
cdn.

Napisano

Dzisiaj lufa znów stoi przed gmachem Szkoły Marynarki we Flensburgu. Swego czasy były prowadzone rozmowy z Komendantem szkoły o odzyskanie lufy, jednak po zmianie komendanta decyzja była odmowna.

Napisano

Kiedyś Morze wzięło patronat nad staraniami odzyskania eksponatu. Niestety Morze padło to i patronat diabli wzięli. A może by tak Odkrywca że delikatnie spytam ?
Pozdrawiam
mac

Napisano
Pewnie można ja było wymienić na fahrpancera uratowanego" (hehehe) przez braci K. W Niemczech nie było (do czasu owego uratowania") ANI JEDNEGO tego typu sprzętu, więc z pewnością rzecz była do załatwienia. A teraz to d... blada.

A teraz proszą o rzucanie kamieniami i bluzganie :))))
Napisano
Mam pomysl sprzedaj mieszkanie samochod na wczasy do roboty i zalatw to sam!!!!Bedziesz wielki!!!!
Napisano
Wszystko polega na tym Forteca czy sie kogos zna czy nie!a najlepiej w twoim przypadku to opluwac wszystkich wokol a sam co zrobiles????Slyszalem ze miales sciagac jakies pojazdy za wschodniej granicy? I co d...?Zastanow sie co piszesz!!!!
Napisano
Rotfl... Człowieku, kto tu kogo opluwa ????

Heh, poza tym ciekawe, ciekawe... co prawda nie wiem, żenbym miał cokolwiek ściągać pancernego, ale zawsze są jak widać lepiej poinformowani". Moze jakieś bliższe szczegóły ??
Napisano
Forteca dajmy sobie spokoj!!!Moze mnie troche nerwy poniosly!
Napisano
MHMG nie wykazuje wiekszego zainteresowania odzyskaniem lufy. Przekracza to m.in. ich zdolnosci organizacyjne i finansowe. pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
Magazyn Morze", jak już ktoś wspomniał, podejmowało temat odzyskania armaty, ale sprawa umarła. Już w ub. r. w listopadowym numerze Odkrywcy" w artykule Westerplatte - małe Verdun" rzuciłem hasło o odzyskanie armaty. Podobnie nagłośniłem sprawę w lokalnej prasie w tym czasie. Przyszła setka maili i listów, wszyscy za odzyskaniem armaty i pytaniem dlaczego nikt nic nie robi w tej sprawie. MHMG działa raczej mało skutecznie na zasadzie: Sprzedaj pan albo zamień". A co macie na wymiane?". Nic". Acha, to dziekuje". No to do widzenia". Tak w skrocie bym okreslil dotychczasowe dzialania. W suplemencie do artykulu z listopada pisze o armacie z WST, mial sie ukazac w styczniu w Odkrywcy", powinien byc w marcu. Nie wszystko tam jest aktualne, troche sie zmienilo przez 3 miesiace, ale poruszam tam sprawe takze innych zabytkow z Westerplatte, ktore sa zapomniane lub dewastowane. W tej sprawie uderzylem do Pomorskiego Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow, czekam wlasnie na odpowiedz. wachmistrz
Napisano
Nie w tem sposób, jeśli moje plany wypalą to będę miał szansę zadziałania w trochę inny sposób, powiedzmy na równoległych płaszczyznach.
pozdrawiam
mac
Napisano
Mac, jesli bedziesz potrzebowal wsparcia w jakiejs dziedzinie odnosnie tematu wyzej to wal do mnie. W miare moich mozliwosci postaram sie pomoc. Pozdrawiam. wachmistrz. e-mail: Lwy@westerplatte.com.pl
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie